Репортажі

«Що знаєш про вурдалака?»

Допрем’єрна презентація фільму «Максим Оса» на Kyiv Comic Con 2015

Українське кіно потрохи оживає. Однією з найвражаючих і найцікавіших стрічок останніх років має стати фільм «Максим Оса» за мотивами коміксу Ігоря Баранька, який було презентовано на КомікКоні. Аби дізнатися більше про багатообіцяючу картину, люди буквально заполонили кінозал Українського дому. Проект фільму представили режисер Іван Сауткін, художник по костюмах Костянтин Кравець та двоє акторів: Ганна Адамович (Кася) і Михайло Федорченко (Андрійко).

Сюжет стрічки оповідатиме про козака Максима Осу, якому випало на долю розгадати загадку зниклих скарбів, вурдалака-перевертня та власної смерті. За словами Івана Сауткіна, команда намагається створити нового українського героя, який буде не гірший за американського чи російського. «Цей фільм спрямований не на вузькі кінопокази, — стверджує він, — а на широкий кінопрокат».

Сценарій, звісно, цілковито не відповідатиме коміксу, буде радше інтерпретацією, аніж адаптацією. Таким чином, наприклад, Маринка Кричевська перетворилася на Катажину, а про сюжетні зміни нам доводиться тільки гадати. Сценарій створювався в кілька етапів, змінювалися його автори, зокрема вносив правки і режисер. Також долучили до справи голлівудського спеціаліста — «скрипт-доктора», — який дав чимало порад зі свого досвіду глядацького кінематографу.

Що ж до костюмів, які чи не найбільше спричинили гамору в мережі, то фільм не ставить за мету зробити історичну реконструкцію. Костянтин Кравець, який за це відповідає, каже, що він орієнтується на ефектність та вертепність, однак водночас одяг буде виглядати вельми достовірно. Наразі власноруч зшито більше 200 костюмів. Після прем’єри передбачається, що вони не підуть по інших фільмах, а будуть виставлятися.

Реквізит також здебільшого створюється вручну. Цікаво, що інтер’єр Хотинської фортеці, в якій знімали частину сцен, теж власний. На питання, чи контролюється якось цей процес, режисер відповів, що основна концепція вже давно узгоджена, а в деталях він цілком довіряє своїй команді та не намагається обмежувати творчих людей.

Та, звісно ж, головна складова будь-якого фільму — це актори. Їх підбирали згідно з характерами героїв, і для тих, хто пройшов кастинг, настав непростий час зйомок. Чимало ролей виконують іноземні актори, які у зв’язку з нестабільною ситуацією у країні просто боялися сюди їхати. Та не менші складнощі постали й перед нашими молодими акторами. Ганна Адамович, яка виконує доньку пана Кричевського, поділилася сповненої романтики історією своєї героїні та розповіла, що без чудових костюмів навряд чи могла б по-справжньому відчути себе благородною панянкою. Михайло Федорченко, який перед тим мав досить непростий уривок на кастингу, довго працював над неоднозначною роллю Андрійка, адже досить важко мінятися зі злого психа до абсолютно простого й наївного хлопця. Наприклад, сцена з трейлеру, де він ляскає батогом перед Максимом Осою на колесі, зайняла безліч дублів, доки було досягнуто потрібного ефекту. Тому глядач може сподіватися на якісну гру, адже актори викладалися на повну.

Не менше попрацювала й масовка, яку брали з місцевих театрів, де люди виявилися напрочуд відданими своїй справі. Одній жінці під час зйомок кінь наступив на ногу, то вона не подала виду і лише в кінці звалилася. А інша дівчина в натовпі кожного дубля професійно плакала.

На запитання про бойові сцени Іван Сауткін запевнив, що і тут все на вищому рівні. У проекті задіяний стенд-майстер, який ставив бої у «300 спартанців-2», є каскадери, які спеціалізуються на подібних речах. Олександр Пожарський, що виконує головну роль, 2 місяці працював над сутичкою, показаною у трейлері: тренувався їздити на коні та битися на бамбукових мечах. Зі слів режисера, цей бій стане одним із найскладніших у європейському кінематографі.

Ці розповіді доповнив бекстейдж зі зйомок, з котрого можна було на власні очі побачити, як відбувається сам процес: як розспівується козак у навушниках, як виготовляють реквізит, як проходять тренування, як готується звана вечеря і багато іншого. Звісно ж, не обійшлося і без курйозів. Одного разу з костюму загубився в траві хрестик, то приїжджали люди з Києва з металошукачами. Але траплялися й приємні несподіванки: у Кричевського мала бути сова, з якою він би розмовляв. Проте сови не знайшли — лише ворона. І він так сподобався, що з сцена з чорним птахом неочікувано додалася в кінець стрічки.

Наразі знято 1/3 всього фільму. Це найскладніші сцени — з діалогами. Лишилося найсоковитіше — екшн. Оскільки «Максим Оса» реалізовується за державні кошти, то певний час відбувався застій, адже гроші не надходили. Проте Іван Сауткін не засмучується, адже протягом цієї паузи вони встигли суттєво допрацювати сценарій та владнати інші моменти. Уже з вересня зйомки буде поновлено, і наприкінці 2016 року ми зможемо побачити результат. Хтозна, можливо, скоро на вулицях діти будуть грати в козаків і цитувати Максима Осу?

Оксана Пронько

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *