Неймовірне поряд: «Історія твого життя» від зірки американської фантастики

У листопаді минулого року відбулася гучна прем’єра фільму Дені Вільньова «Прибуття» з Емі Адамс у головні ролі; і це кіноадаптація найвідомішої повісті Теда Чана «Історія твого життя», яка дала назву всій збірці. Вихід першої (і впевнений, далеко не останньої!) екранізації видатного письменника – гарна нагода ознайомитися не тільки з оповіддю про епохальну зустріч людства з гостями з космосу, а й з іншими сімома чудовими творами, які представлені у книзі.

У нас ім’я Теда Чана ще залишається майже невідомим навіть серед шанувальників фантастики. А його, між іншим, можна впевнено назвати однією з найважливіших постатей фантастичної літератури останніх двох десятиліть, хоча в доробку письменника немає жодного роману — лише півтори десятки оповідань та повістей, написаних починаючи з 1990 року. Втім на Заході регулярно перевидають невеличкий доробок майстра малої прози, а літературних премій він має більше, ніж написаних творів! І половина з них складає цю збірку.

«Історія твого життя» – це вісім різних історій, які занурюють читача в зовсім несхожі, дивовижні світи, де розгортаються заплутані й непередбачувані події, що потребують уважного, вдумливого прочитання. У «Вавилонській вежі» будівничі піднімаються у прямому сенсі вище зірок, аби дістатися неба, де на них очікує несподіване відкриття. «Розумій» – напружена оповідь про спеціаліста з голографії, який унаслідок експерименту виходить за межі людського пізнання й перетворюється на надлюдину. У «Діленні на нуль» головна героїня доводить помилковість арифметики. «Тобі подобається, що тобі бачиш?» – повість про впровадження способу припинення розпізнавання краси і неоднозначну реакцію суспільства на цей новомодний крок. «Пекло – це відсутність Бога» знайомить нас із реальністю, у якій небесні сили цілком матеріальні, і їхній видимий вплив визначає поведінку людей. У «72 літерах» герой шукає шлях порятунку всього людства від передбаченого вимирання. А в «Еволюції людської науки» вчені найближчого майбутнього розмірковують над перспективами своєї діяльності в умовах, коли на Землі живе покоління металюдей.

Магістральна повість «Історія твого життя», яка дала назву збірці, розкриває читачам подробиці першого контакту з позаземною цивілізацією. Лінгвістка Луїза Бенкс намагається осягнути мову прибульців, а разом із тим кардинально змінює власне сприйняття часу.

Для всіх творів, які увійшли в цю збірку, характерним є майстерне поєднання сміливих науково-фантастичних ідей та захопливої розповіді, яка тримає в напрузі й залишає багато простору для міркувань. Тед Чан вимальовує яскраві й незвичайні моделі буття і впевнено ставить перед читачами складні питання про свободу волі, сутність людської природи, світ поза нашими уявленнями про нього. Попри весь лаконізм, не завжди детально прописаних персонажів і почасти нестачу динаміки, збірка «Історія твого життя» захоплює й не відпускає до останніх сторінок, приємно дивує багато уявою й обізнаністю автора та фактично не містить прохідних робіт.

Головна на сьогодні книга Чана – ключове явище у фантастиці двадцять першого століття і безперечний маст-рід для всіх поціновувачів.

Ілля ПРОКОПЕНКО