Огляди

Перший роман із серії про Джорджа від родини Гокінґів

Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ. Джордж і таємний ключ до Всесвіту. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 344 с. 


Стівен Гокінґ на сьогодні є одним із найвідоміших вчених сучасності. Попри всі труднощі, що трапилися йому на життєвому шляху, він продовжує займатися теоретичною фізикою, вести активний спосіб життя та популяризувати науку. Та одна справа популяризувати науку серед дорослих, а інша — зацікавити нею дітей. Але Гокінґ і тут робить спробу – разом із дочкою Люсі Гокінґ він написав серію науково-популярних романів для дітей про школяра на ймення Джордж. Перший роман цієї серії називається «Джордж і таємничий ключ до Всесвіту», і в його створенні Гокінґам допомагав учень Стівена, фізик-теоретик та дитячий письменник Крістоф Ґальфар. На сьогодні книжка перекладена кількома десятками мов. Український переклад опублікувало львівське «Видавництво Старого Лева».

Головний герой Джордж – школяр якому не таланить, адже його батьки хочуть вберегти планету від загибелі і стараються не тримати вдома речі, які негативно впливають на екологію. Відповідно, вони не тільки харчуються рослинною їжею з власного городу, але й не дозволяють синові мати комп’ютер. Хлопчина дуже сумує без сучасних технологічних досягнень. Та все змінюється, коли поряд поселяється дівчинка Енні з батьками. Енні непосидюща, кмітлива, схильна до фантазій, а її батько Ерік – науковець.

Джордж відразу потоваришував із ними. Ерік та Енні прийняли Джорджа в своє товариство, змусивши його дати Клятву науковця, та показали надсучасний, надпотужний і надбалакучий комп’ютер Космос, який вміє відкривати вікно у Всесвіт та дозволяє подорожувати його безкраїми просторами.

Звичайно, в дитячій фантастичній пригоді має бути лиходій. Ним є шкільний вчитель Джорджа – професор Віздок, якого діти прозвали Гвіздок. Він будь-що хоче заволодіти Космосом. Та сміливі дітлахи стануть йому на заваді.

Книжка містить вставки, в яких розповідається про Місяць, нейтронну зорю, матерію, масу, комети, елементарні частинки та інші дивовижі Всесвіту, які не тільки дозволяють краще зрозуміти роман, але й значно розширять кругозір читача. Попри величезну кількість інформації, яку автори прагнуть пояснити дітям, книжка читається напрочуд легко. Цьому сприяє динамічний розвиток конфлікту та карколомні пригоди головних героїв. Що цікаво, книжка «Джордж і таємничий ключ до Всесвіту» покликана не тільки розповісти цікаву історію, але й зацікавити дітей навколишнім світом, спровокувати їхнє бажання здобувати знання.

Не можна оминути увагою і те, що видання напрочуд ошатне та оздоблене яскравою твердою обкладинкою. Книжка чудово ілюстрована унікальними малюнками Ґаррі Парсонса, які гармонічно доповнюють текст. Окрім того, в ній є чотири вкладки «Космічні фотоархіви» з кольоровими світлинами, які покликані не тільки проілюструвати текст, але й збагатити світогляд читачів. На них зображені небесні об’єкти: планети, комети, зірки, туманності та багато іншого.

Таким чином книжці Гокінґів, окрім дитячого науково-фантастичного роману, притаманні риси науково-популярної енциклопедії та фотоальбому.

Як бачимо, динамічні пригоди, позитивні персонажі, фантастична складова та трохи науки — це та суміш, яка втримає навіть непосидючого читача біля книжки і дозволить не тільки насолодитися читанням, але й здобувати знання. Текст читається легко і цікаво. Цьому сприяє не тільки письменницька майстерність авторів, які зуміли в популярній та доступній формі розповісти читачам сучасні уявлення про Всесвіт, але і якісний український переклад Ганни Лелів.

Ймовірно, що прочитати роман «Джордж і таємничий ключ до Всесвіту» захочуть не тільки діти та їхні батьки, а всі бажаючі поглибити свої знання про Всесвіт. А тим, хто його прочитав, залишається йти до книгарні та купувати наступний роман цієї серії – «Джордж і скарби космосу».

Микола ПЕТРАЩУК

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *