ІншеПублікації

Фантастичні науковиці, які варті захоплення

А ви знаєте, що святкують 11 лютого? Це Міжнародний день жінок і дівчат у науці! Коли перед жінками тільки відкривався шлях до вищої освіти, вони мали обмежений вибір спеціальностей. Це були або гуманітарні та соціальні науки, або медичні. Зараз жінки працюють в НАСА, розробляють різноманітні системи, розумні міста і прогресивні машини, вже не кажучи про те, що першим програмістом була саме жінка. Тому ми вирішили й собі скласти добірку науковиць та дослідниць із фантастичних світів. Лінгвістки та інженерки, астрономки та історикині  — усі вони наділені не тільки сильною волею, але й допитливим розумом.

1) Сьюзан Джеймс (або Банда Чотирьох) зі «Сліпобачення» Пітера Воттса

Сьюзан Джеймс — високоефективний лінгвіст на борту космічного корабля «Тезей». Ця жінка розщепила свою свідомість на чотири окремих особистості, перетворившись на Банду Чотирьох. Кожна з особистостей має окремі професійні навички, індивідуальні риси характеру  та власну манеру спілкуватися з іншими членами екіпажу. Цікаво, що серед множинних особистостей Сьюзан жіночими є лише три (вона сама, оригінал; сором’язлива і чуттєва Мішель, синестет;  різка Саша). Четверта особистість — це чоловік, Дробар, який рідко виходить на поверхню й бере ситуацію під контроль лише в крайніх випадках.

Завдання Сьюзан — спілкуватися з інопланетною свідомістю, на зустріч з якою і прямує «Тезей».

2) Леді Джессіка Атрід із «Дюни» Френка Герберта

Прекрасна леді Джессіка Атрід — офіційна конкубіна герцога Лето Атріда і матір його сина, Пола, якому судилося стати героєм пустельної планети Арракіс, пророком Муад’Дібом.    Леді Джессіка належала до потужного жіночого релігійного ордену Бене Ґессерит, який, огортаючи свою діяльність магічним ореолом, насправді досліджував генетичні проблеми. Орден мав на меті створити шляхом селекції  чоловічий аналог Превелебної Матері  — Квізац Хадераха, чоловіка, який міг зазирати і в минуле, і в майбутнє. Окрім високого інтелекту, леді Джессіка може похизуватися хитрістю, підступністю й хистом до політичних інтриг.

3) Мерфі («Мерф») Купер із фільму «Інтерстеллар»

Мерфі Купер — донька колишнього пілота НАСА Купера, який полетів разом з екіпажем корабля “Ендьюренс” на пошуки придатної до життя планети за межами Сонячної системи, коли Земля гинула під тиском екологічних проблем. Мерф досліджувала способи керування гравітацією з метою масової відправки людей на нову планету, намагаючись узгодити квантову теорію з теорією гравітації. Віра Мерфі в силу науки та батькова допомога дозволили їй розкрити таємницю сингулярності.

4) Беверлі Крашер із серіалу «Зоряний шлях: Наступне покоління»

Доктор Беверлі Крашер — головний лікар на борту корабля «Ентерпрайз» під командуванням капітана Пікара, що патрулює останні космічні рубежі. Доктор Крашер — офіцер Зоряного флоту. Їй часто доводиться боротися з невідомими людству епідеміями, долати телепатичні перешкоди й вивчати щойно відкриті форми життя. Дослідженням у лабораторії вона присвячує не менше часу, аніж лікуванню пацієнтів. До того ж, доктор Крашер — один з небагатьох героїв-науковців, кому вдається гармонійно поєднувати професійне і родинне життя.

Зліва направо: Шаллан, Ясна, Навані

5) Ясна Холін, Шаллан Давар, Навані Холін із «Архіву штормсвітла» Брендона Сандерсона

У світі «Архіву штормсвітла» Брендона Сандерсона здебільшого тільки жінки вміють читати й писати, а тому не дивно, що цілих три науковиці представлено у цій серії.

Ясна Холін належить до королівського роду і постає дуже цілеспрямованою дослідницею, першовідкривачкою та людиною з непохитними переконаннями. Вона заперечує меншовартість жінок та державну релігію, через що вважається єретичкою. Вона одна з найперших починає скрупульозно досліджувати минуле та добирається до правди про войдбрінерів. Ясна вдало поєднує ролі політика та дослідника.

Шаллан Давар, учениця Ясни і одна з головних персонажів серії, спершу набивається в науку до принцеси, щоб вкрасти її фабріал та врятувати свою родину, але потім слідує за своїм покликом до науки. Вона замальовує все, що її цікавить: людей різних статусів, тварин, рослини, міста — що дозволяє їй створювати каталоги спогадів. На загал Шаллан вдає із себе скромну тиху дівчину, приховуючи великий розум і рішучий характер.

Навані Холін, мати Ясни і дружина короля Алеткару. Разом зі своєю донькою вона досліджує минуле, але також велику увагу приділяє інженерній справі, винаходячи нові фабріали, а потім і досліджуючи механізми древнього міста-фортеці Урутіру. Прикметно, що в останній опублікованій частині «Oathbringer» вона дарує Далінару фабріал, схожий на годинник, що, за його словами, дуже дисциплінує і допомагає слідкувати за часом.

6) Елеонора Ерровей із «Контакту» Карла Саґана та однойменного фільму

Радіоастроном, агностик, доктор наук Елеонора Ерровей одного разу приймає сигнал  з орбіти Веги, який складається із послідовності простих чисел. Повідомлення становить 30 000 сторінок тексту і являє собою набор креслень і технологій для виробництва якоїсь Машини. Після побудови цієї Машини Еллі стає однією з п’яти учасників експедиції-випробовування. Опісля вона розшифровує код існування творця Всесвіту, який закладений у двійковому записі числа пі.

7) Сандра Фостер із «Гонитви» Конні Вілліс

Головна героїня роману, доктор Сандра Фостер, досліджує гонитву — колективну поведінку, яка внаслідок розвитку в певних соціальних групах і протягом певного часу наслідується великою кількістю людей. Сандра захоплено досліджує всі вияви гонитви, які вона бачить навколо себе: від дурнуватих трендів менеджменту до шаленінням за ляльками Барбі. Вона спеціально бере в бібліотеці непопулярні книжки, щоб їх не позбулися. І в одному з проектів своєї компанії про гонитву на прикладі овець вона починає співпрацювати із теоретиком в області теорії хаосу Беннеттом О’Райлі, який, на дивно, виявляє стійкий супротив навколишнім трендам, що спонукає Сандру особливо зацікавитися цим чоловіком.

8) Ізабелла із «Природничої історії драконів» Марі Бреннан

Нарешті в Ньюта Скамандера з’явився свій фем-відповідник. У трилогії Марі Бреннан натуралістка леді Трент відкидає своє високе походження на другий план і починає серйозне дослідження драконів, покликане розвіяти міфи та описати їх в термінах сучасної науки. Вона зважується долучитися до небезпечної експедиції, яка втім дозволить їй чимало дізнатися про цих величних створінь і перевернути усталені уявлення.

9) Ківрін із “Книги Судного дня” Конні Вілліс

Ківрін, головна героїня “Книги Судного дня”, — студентка, яка вивчає історію. В її університеті працює мрія всіх істориків світу — експериментальна машина часу, якою, однак, користуються дуже обережно і далеко не для всіх епох. Ківрін же прагне потрапити у заборонене для мандрівок Середньовіччя. І потрапляє. У маленьке село, де саме починається чума.

Як історик, дівчина дуже ретельно готується до своєї мандрівки, не забуваючи навіть про стан нігтів та шкіри, годящий для розробленої легенди. Вона орієнтується в побуті епохи, в яку потрапила, не потрапляє в неприємні ситуації через нерозуміння чогось, очевидного для оточуючих, і ніколи не забуває про мету своєї подорожі. Навіть у розпал чуми, намагаючись врятувати одних хворих і допомагаючи ховати інших, Ківрін пам’ятає про свій обов’язок як історика і продовжує вести щоденник та фіксувати все навколо для майбутнього.

Матеріал підготували: Анатолій Пітик, Катерина Грицайчук, Оксана Пронько, Інна Ковалишена

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *