ІншеПублікації

Як читати фантастику англійською безкоштовно й легально

Якщо ви відкрили цю статтю, це означає, ви добре знаєте англійську. Або не дуже, що втім не заважає вам читати фентезі або наукову фантастику англійською. Завезена англомовна фантастика коштує, мінімум, вдвічі дорожче, ніж середньостатистичний український переклад, тому електронний формат — наш єдиний вихід. Ось кілька способів, які допоможуть уникнути зеленої жаби оплати в доларах:

1. Безкоштовні пропозиції Amazon, Nook & Google Play Books

Такі великі книжкові мережі, як Amazon, Nook та Google Play Books завжди мають в запасі для вас кілка безкоштовних фантастичних книжок. Рекомендуємо вам підписатися на розсилку спеціальних пропозицій від BookBub, аби щоденно отримувати листи з переліком доступних безкоштовних (а також за знижкою) книжок. Звісно, тут треба вміти натрапити на щось вартісне, але час від часу трапляється непоганий роман. Рекомендуємо одразу встановити Kindle на свій пристрій для читання у форматі mobi.

2. Tor.com

Tor.com — це один із найкращих майданчиків, присвячених фантастиці. Видавництво Tor Publishing активно просуває своїх авторів, і вони часто потрапляють у номінанти різноманітних премій фантастики. Ви можете долучитися до їхнього книжкового клубу, щоб мати змогу щомісячно отримувати безкоштовний електронний примірник.

Також для своїх підписників Tor.com публікує уривки, а то й цілі розділи з гучних новинок. Так, наприклад, можна було прочитати цілих 33 розділи з “Oathbringer” Брендона Сандерсона.

3. Kobo

Книгарня Kobo дає користувачам 5$ при реєстрації. Отже, ви маєте чудову можливість отримати справді бажану книжку абсолютно задарма (якщо її вартість не перевищує ці 5 доларів). Розділ безкоштовних книжок також стане в нагоді.

4. Audible

Audible — це дочірній сервіс Amazon для аудіокнижок. Після реєстрації ви можете отримати безкоштовний пробний план на 30 днів — сподіваємося, ви встигнете за цей час прослухати тисячу сторінок із “Пісні…” Джорджа Мартіна 😉

5. Книжка за рецензію

Складний варіант. Потрібно не тільки вміти читати англійською, а ще й писати. Якщо ви впевнені у своїх силах, то цей варіант дозволить вам отримувати навіть свіженькі новинки. Наприклад, книжкова соцмережа LibraryThing пропонує своїм користувачам посередництво з видавництвами та безкоштовний примірник в обмін на рецензію. Також можна слідкувати за сторінками авторів: вони радо віддають кілька копій заради читацької думки.

6. Розіграші

Непевний, але все ж варіант. Потрібно також шукати ті розіграші, які доступні для України, а не тільки для США і Канади. Ми пропонуємо в першу чергу звернути на розіграші Goodreads та LibraryThing. Хтозна, може пощастить саме вам? Щоби збільшити свої шанси, ці ж книжки шукайте на сторінках авторів, тому що ці розіграші часто дублюються.

7. Проект Gutenberg

Для тих, кого цікавлять витоки фантастики, тобто ті книжки, на які авторське право вже не діє, проект Gutenberg стане потрібною закладкою в браузері. “Дракула” Брема Стокера, оповідання Лавкрафта та Мерріта, класичний “Чарівник з країни Оз” Френка Баума чекають на своїх читачів. За посиланнями полички фентезі та наукової фантастики в бібліотеці.

Матеріал підготувала
Оксана ПРОНЬКО

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *