ІншеУривки

Дуґлас Адамс “Ресторан “Кінець світу”: Уривок

Пропонуємо до вашої уваги уривок із продовження “Путівника по Галактиці для космотуристів” Дуґласа Адамса, яке побачить світ у видавництві “Навчальна книга – Богдан” вже цієї осені. Книжний “Путівник…” — лише одна із варіацій великої франшизи, яка включає в себе радіоп’єси та фільм. Завдяки своєму неповторному гумору та цікавій композиції історія завоювала тисячі прихильників по всьому світу.


Ресторан «Кінець Світу» ― найвидатніше підприємство в історії громадського харчування. Він був збудований на руїнах… він буде збудований… тобто, він достеменно був, є і буде… і не тільки.

Можливість випадково стати власним татусем або матусею – не є головною проблемою подорожей у часі. Чесно кажучи, питання батьківства або материнства – незначні дрібниці, яке у дружних сім’ях зі широкими поглядами вирішити зовсім не складно. Змінити хід історії теж не є проблемою, змінити його неможливо, бо всі насправді історичні події щільно підігнані одна до одної, як мостини паркету. Стосовно кардинальних змін, то всі вони почалися задовго до власне подій, на які вплинули, тож кінець кінцем усе стає на свої місця.

Головна заковика ― в граматиці. Найкращою підпомогою тут є безсмертна праця проф. Дена Стрітменшинера «Тисяча і одна часова конструкція. Довідник для мандрівників у часі». Там ви знайдете інструкцію, наприклад, як описати подію, що повинна була статися з вами в минулому, та котрої ви уникнули завдяки стрибку в часі на дві доби вперед. Ця подія, проте, потребує різних часових конструкцій, залежно від того, описуєте ви її з погляду реального біологічного часу події, часу найближчого майбутнього або часу найближчого минулого, що ще більше ускладнюється, якщо ви робите вигляд, ніби просто чешете язика, а насправді маєте на меті стати власним татусем або матусею.

Більшість читачів продирається десь до майбутнього недотривалого полі- предикативного темпоративу з фазисними модифікаціями, перш ніж у них починає зривати дах. До речі, в новітніх виданнях граматики Стрітменшинера усі сторінки поза цією конструкцією залишають порожніми задля економії друкарської фарби.

«Путівник по Галактиці для космотуристів» обходить стороною академічні тонкощі застосування граматичних конструкцій, звертаючи увагу читачів лише на факт, що термін «майбутнє довершене» вийшов з обігу як такий, котрий не відповідає дійсності.

Таким чином, резюмуючи, повторимо:

Ресторан «Кінець Світу» є найвидатнішим підприємством в історії громадського харчування. Він збудований на залишках однієї випадково зруйнованої планети, яка (казна-коли бодай би як) розміщена у великій хронозахищеній капсулі й запулена вперед у час до моменту кінця Всесвіту.

Що, як каже хтось, не є можливим.

Там клієнтів розсаджують (по-садили-б) на місця за столики, де вони їдять (по-наїли-б) розкішні страви, спостерігаючи (задля-бодай-спостерігають), як саме буття руйнується прямо у них на очах.

Що, як каже більшість, також неможливо.

Ви прибуваєте (прибуваєте хтозна-нащо) коли завгодно, бо резервацію можна зробити в будь-який час після відвідування (через задовго-до-після), коли повернетесь у свій час ((за)резервуватило можна-чи-ні будевло б коли-зна (по)вернутитеся ретро додому).

Що, як зараз скаже більшість, цілковито неможливо.

У Ресторані можна зустріти і повечеряти (десь зобачити хтозна-кого і захавати обідню з коли-б-то хтозна-кимось) з кращою половиною напіввершків будь-якого зрізу часу-простору Всесвіту.

Що, як терпляче засвідчить більшість, геть неможливо.

Ви можете відвідувати його стільки разів, скільки заманеться ((задля)візитуватися можнаеж повідвідувати хтозна-нафіг бодай-багато… і так далі – читай книгу професора Стрітменшинера), але утримуйтеся від зустрічей із самим собою, щоб уникнути незручностей та збентеження, яке такі зустрічі звичайно викликають.

Що, навіть коли припустити, що все викладене правда (а це, зрозуміло, не так), ну вже аж ніяк неможливо.

Щоб заощадити гроші на ресторан, потрібно всього-навсього покласти на депозит еквівалент одного пенні у вашому власному часі. Бо коли ви прибудете Наприкінець Часів, складний відсоток дасть змогу компенсувати будь-яку кулінарну примху.

Що переважна більшість вважає не просто неможливим, а повною фігнею. Це, мабуть, і надихнуло креативну рекламну агенцію на Бастаблоні на такий слоган: «Якщо цього ранку ви вже зробили дев’ять дурниць, чому б не округлити рахунок і не пообідати в Мілливейз – ресторані «Кінець Світу»!

Переклад з англійської Олексія Антомонова, 2016.


Слідкуйте за фантастичними новинками від видавництва “Навчальна книга — Богдан” на їхньому офіційному сайті https://bohdan-books.com. В асортименті представлені такі визначні письменники, як Рей Бредбері, Роджер Желязни, Дуґлас Адамс, Станіслав Лем і не тільки. Купувати на сайті видавництва завжди вигідніше!

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

One thought on “Дуґлас Адамс “Ресторан “Кінець світу”: Уривок

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *