Уривки

Станіслав Лем “Із зоряних щоденників Ійона Тихого” (уривок)

Зовсім незабаром у видавництві “Навчальна книга – Богдан” світ побачить іще один том творів Станіслава Лема. Третя книга «П’ятикнижжя Лемового» присвячена пригодам астронавта і дослідника космосу Ійона Тихого. Написані з характерним для Лема гумором, часто гротескним, іноді — з переходом у гірку іронію, вони містять елементи пародії на штампи фантастики, але при цьому зачіпають серйозні питання науки, соціології та філософії. Видання проілюстроване Лілією Василенко та доповнене роздумами літературознавця Михайла Назаренка. Пропонуємо до вашої уваги уривок із роману.

Переклад: Тарас Ярмолюк.


Подорож восьма

—   Висока Радо! — загримів представник Еридана, зі стуком кидаючи на землю томи Міжпланетного Кодексу (схоже, це був улюблений в ООП ораторський прийом). — Ганьба порушникам Хартії Об’єднаних Планет! Ганьба безвідповідальним елементам, що зачинають життя в негідних для цього умовах! Ось приходять до нас істоти, що не усвідомлюють ні мерзенності свого буття, ні його причин! Ось вони стукають у поважні двері цих достойних Зборів, і що ж ми можемо відповісти їм, усім цим блудцям, штучникам, капосникам, мамоїдам, трупомилам, що заламують свої псевдоручки і падають зі своїх псевдоніжок при звістці, що вони належать до псевдотипу «лжетварин», що їх Досконалим Творцем був випадковий матрос, який вилив на скелі мертвої планети відро скислих помий ракетного палива, заради забави наділивши цей жалюгідний зародок властивостями, які роблять його посміховиськом для Галактики! І як потім захищатися цим бідолахам, якщо якийсь Катон затаврує їх ганьбою за мерзотну білкову лівосторонність! (Зала бушувала, машина марно молотила своїм молотком, навкруги гуділо: «Ганьба! Геть! Зазіркувати! Про кого він? Гляньте-но, а землянин розчиняється, капосник уже увесь потік»!)

Дійсно, мене кинуло в піт. Ериданин, гучним басом перекриваючи загальний гомін, кричав:

— А тепер — декілька останніх питань до високоповажної тарраканскої делегації! Чи правдою є те, що свого часу на мертву тоді планету Земля під вашим прапором опустився корабель, на якому через аварію холодильних камер частина припасів зіпсувалася? Чи правда те, що на цьому кораблі перебували двоє пустопроходців, яких згодом викреслено з усіх реєстрів за безсоромні махінації з болотяною ряскою, і що цих пройдисвітів, цих молочних плутаників звали Оспод і Погг? Чи правда те, що Оспод і Погг, не обмежуючись звичайним забрудненням беззахисної, порожньої планети, на п’яну голову вирішили безсоромно й обурливо чинити на ній біологічну еволюцію, якої ще світ не бачив? Чи то правда, що обоє ці тарраканини цинічно і зловмисно змовилися з метою влаштувати із Землі розплідник курйозів галактичного масштабу, космічний звіринець, паноптикум, кунсткамеру страхітливої дивини, живі експонати якої стануть посміховиськом у найвіддаленіших Туманностях?! Чи правда, що ці пройдисвіти, позбавлені будь-якого почуття пристойності і моральних гальм, вилили на скелі мертвої Землі шість бочок зіцвілого желатинового клею і два відра зіпсованої альбумінової пасти, підсипали туди рибози, яка вже на той час зашумувала, пентози і левулози і, немов би їм мало було усіх цих гидот, додали три великі черпаки запліснявілої амінокислоти, а те місиво розколотили шуфлею для вугілля, викривленою вліво, і коцюбою, скрученою таким самим робом, внаслідок чого білок у всіх майбутніх земних істот став ЛІВОобертовим?! Чи то правда, що Погг, який дуже слабував на сильний нежить, підбурюваний Осподом, який ледве тримався на ногах від надмірного вживання спиртних напоїв, умисне начхав у плазмовий зародок і, заразивши його шкідливими вірусами, реготав, що, мовляв, вдихнув «нечистий дух» у нещасну еволюційну закваску?! Чи правда, що ця лівообертовість і ця шкідливість перейшли потім в тіла земних організмів і перебувають в них досі, заподіюючи масу страждань безвинним представникам раси штучників почварних, які присвоїли собі ім’я «Homo sapiens» лише через простацьку наївність? І нарешті, чи правдою є те, що тарракани повинні заплатити за землян не лише вступний внесок у розмірі більйона тонн платини, а й КОСМІЧНІ АЛІМЕНТИ нещасним жертвам планетарної розпусти?!

Після цих його слів в амфітеатрі почався справжнісінький хаос. Я втягнув голову в плечі: залою у всіх напрямках літали теки з документами, томи Міжпланетного Кодексу і навіть речові докази — наскрізь проіржавілі бочки і коцюби, що невідомо звідки взялися; мабуть, хитромудрі еридани, маючи суперечки з Тарраканією, з незапам’ятних часів вели на Землі археологічні розкопки, збираючи докази їхньої провини і старанно громадячи їх на Літаючі Блюдця; але роздумувати про це було ніколи — зал ходив ходором, в очах рябіло від щупальців і присосків; мій тарраканин, страшенно збуджений, зірвався з місця і щось верещав, але цей вереск губився у загальному шумі, а я немов перебував на самому дні цього виру, і в голові гуділа єдина думка про оте навмисне чхання, яке і спричинило наше зачаття.


Слідкуйте за фантастичними новинками від видавництва “Навчальна книга — Богдан” на їхньому офіційному сайті https://bohdan-books.com. В асортименті представлені такі визначні письменники, як Рей Бредбері, Роджер Желязни, Дуґлас Адамс, Станіслав Лем і не тільки. Купувати на сайті видавництва завжди вигідніше!

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *