Огляди

Санта-Барбара Безсмертних

Корній Д. Зворотний бік світла. — Харків: «Клуб сімейного дозвілля», 2012. — 320 с.
Корній Д. Зворотний бік темряви. — Харків: «Клуб сімейного дозвілля», 2013. — 320 с.
Корній Д. Зворотний бік сутіні. — Харків: «Клуб сімейного дозвілля», 2016. — 288 с.


Цикл Дари Корній «Зворотний бік» був приречений на успіх незалежно від таланту авторки. Просто тоді, коли вийшла друком перша частина, склалася унікальна для українського книжкового ринку ситуація: україномовна книга, написана на основі української міфології, побачила світ у видавництві, котре хоч якось рекламувало свої книжки і продавало їх у всі куточки України, а не світилося максимум у кількох невеликих книгарнях кількох великих міст.

Тож немає нічого дивного в тому, що цикл став популярним, адже в ньому нарешті здибалися попит і пропозиція. Що, втім, не відміняє якості самих книг, яких наразі видано три. Четверта, остання, також вже написана і її планують видати до Форуму видавців.

Поділ циклу на частини досить умовний, «Зворотний бік» – цілісна історія, розбита на окремі книги виключно з комерційною метою. У творі йдеться про так званих Безсмертних – людей, що володіють величезною надприродною силою, і «в деяких світах їм поклоняються, як богам» (цитата Птахи). Спроби «олюднити» богів не припинялися з часів Давньої Греції, і «Зворотний бік» – зразок саме такої спроби. Безсмертними керують суто людські пристрасті, вони чинять цілком по-людськи, близько, зрозуміло читачу. Від простих людей їх відрізняє лише їхня сила і обов’язок обрати свій бік у боротьбі добра та зла лише раз за життя. Безсмертний, отримавши свій символ-перемінник, приєднується або до світлих Безсмертних, або до темних.

Ілюстрація з книги
Ілюстрація з книги

Історія ця починається в традиційному для міфології ключі – один безсмертний втік від дружини «на лови вітру» та «нагуляв» дитину. У Давній Греції так народжувалися герої, а у світі «Зворотного боку» так (і не лише так) народжуються нові Безсмертні. Таким чином народилася і одна з головних героїв цього твору – Мальва. Їй пощастило, що дружина її батька Стрибога, Птаха-Магура, не пішла шляхом Гери і не стала мститися дитині, а врятувала її та заховала до пори. А вже коли Мальва виросла, навколо неї завирували пристрасті та інтриги: на чиєму боці опиниться нова Безсмертна? Адже крім двох споконвічних противників — світлих та темних — у боротьбу вступає нова сила – сірі Безсмертні.

Вся історія крутиться довкола Мальви, її навчання, вибору, почуттів і навіть мовних вподобань (відучити дівчину від жахливого молодіжного сленгу рвуться Безсмертні з усіх світів). На додачу, від книги до книги історія обростає новими героями, сюжетними лініями, пристрастями та переплетіннями стосунків так, що починає віддалено нагадувати бразильський серіал. У третьому томі навіть з’являється родове дерево Безсмертних: аби читач остаточно не заплутався у хитросплетіннях світів та стосунках Безсмертних.

Книга має чимало як сильних, так і слабких рис. Коротко про них.

Письменницький стиль Дари Корній досить своєрідний: у ньому є щось і від казки, і від класичної української прози, присутні навіть вкраплення епосу. Такий стиль не кожному припаде до душі, до того ж, часто виникає відчуття, що він не пасує до описуваної ситуації, надто химерний чи надто метафоричний там, де, здавалося б, метафор краще уникати. Письменниці добре вдається передавати внутрішні монологи героїв, але що годиться для внутрішніх переживань – не завжди годиться для опису дій.

Також недоліком можна назвати жіночі образи, котрих багато, але всі вони схожі, всі вони грають традиційні ролі і страждають майже виключно через кохання. Втім є винятки, такі, як Мара, котра проміняла сім’ю на своє покликання і котру бояться та поважають всі Безсмертні без винятку. Винятком є і головна героїня Мальва, яку не влаштовують ні відведені їй іншими ролі, ні необґрунтовані вимоги. Та й любовних страждань вона уникає ось вже третю книгу, не заморочуючись умовностями. Ну, і цілий народ Сарматок дещо виправляє ситуацію, додаючи пару харизматичних героїнь. Навіть шкода, що вони лишень епізодичні.

Утім цикл не позбавлений переваг, інакше б його не любили читачі. Це цікава історія на основі автентичної української міфології, з оригінальним трактуванням міфів, вміло заплутаним сюжетом і харизматичними (незважаючи ні на що) персонажами. У цих книгах Дара Корній спробувала охопити величезне коло проблем: від стосунків людини з природою до зради і прощення. Деякі з них їй вдалося розкрити на гідному рівні, деякі лише намітилися і зосталися не проказаними до кінця. Однак, зважаючи на те, що в українській літературі майже немає традиції великого роману, спробу можна зарахувати і сподіватися, що Дара Корній стане першопрохідцем, за яким підуть нові письменники.

Цикл «Зворотний бік» – це перший твір, що довів: україномовне фентезі на основі української ж міфології може продаватися і бути популярним. І вже за це його авторці слід подякувати. Але це також якісний цікавий твір, в міру пригодницький і в міру психологічний для того, аби подобатися широкій публіці.

Інна КОВАЛИШЕНА

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

One thought on “Санта-Барбара Безсмертних

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *