Огляди

Вісім коміксів про Флеша під однією обкладинкою

Френсіс  Манапул, Брайан Буччеллато. Флеш. Книга 1: Тільки вперед. – Київ: РІДНА МОВА, 2017. – 192 с.


Одним із найцікавіших поєднань літератури та живопису, безперечно, є комікси. Мабуть, не помилюся, якщо скажу, що до них не буває байдужого ставлення: одні не розуміють, як комікси можна читати, а інші — ними захоплюються. Чи не найпопулярнішіми є комікси, що розповідають про пригоди фантастичних супергероїв: Супермена, Бетмена та Флеша. Саме про збірку коміксів, що присвячена пригодам останнього, сьогодні й піде мова.

Звичайно, шанувальники коміксів знають, що в 2011 році увесь всесвіт «DC Comics» був перезавантажений у рамках проекту «The New 52». Відповідно, з’явилися нові графічні романи про супергероїв, а серед них і про Флеша. Ми поговоримо про збірку «Флеш. Книга 1: тільки вперед» від тандему авторів – Френсіса Манапула та Брайана Буччеллато, до якої ввійшли вісім оригінальних історій, опублікованих протягом 2011-2012 років.

Головним героєм коміксу є Баррі Аллен, поліцейський-криміналіст із Централ-Сіті. Через деякий час після удару блискавки та контакту з хімікатами він помітив, що здатний розвивати надзвичайну швидкість, коли його тіло потрапляє в джерело енергії, яке він назвав Силою Швидкості.  Відтоді Баррі став використовувати свої вміння для захисту справедливості. Крім того, з часом Баррі відкривав у собі й інші здібності, наприклад, прораховувати події наперед, коли мозок споживає енергію Сили Швидкості. Незабаром невловимий та надзвичайно швидкий герой став відомим на весь Централ-Сіті. Більшість людей ним захоплюються, але є і ті, хто вважають, що він порушує закон та ризикує безпекою міста.

Дійсно, виявляється, суперсили Флеша призводять до катастроф, адже коли він використовує свою силу, надлишок енергії може створити червоточини, що здатні розірвати просторово-часовий континуум.

У коміксах, що потрапили до збірки, Баррі Аллен випадково знайде свого давнього друга Мануеля, який колись пропав безвісти, а зараз його переслідує Зграя. Не омине Флеша зустріч із Капітаном Холодом. Також на сторінках книжки читач зустріне класичного ворога Флеша – горилу Ґродда.

Після перезапуску всесвіту «DC Comics» герої дещо змінилися в порівнянні з попередніми коміксами: до прикладу, Баррі Аллен став дещо суворішим і серйознішим, Капітан Холод отримав надздібності, які дозволяють йому повноцінно конкурувати з Флешом, а його сестра Ліза не є Золотим Глайдером, а знаходиться при смерті через пухлини мозку.

Збірка про Флеша, як і личить якісному коміксу, вдалася яскравою, кольоровою, з чудовими малюнками – герої промальовані детально, їхні емоції зрозумілі не тільки виразом обличчя, але й тілорухами. Художником виступив Френсіс Манапул. Наприкінці книжки на читача чекає сюрприз – чернетки випусків та ескізи.

Як на мене, у фанатів всесвіту «DC Comics» в цілому та Флеша зокрема при читанні коміксу  «Флеш. Книга 1: тільки вперед»  труднощі не виникнуть. А от у новачка, який вперше чує про Флеша (якщо такі існують, звісно), можуть зринути питання щодо біографії Баррі Аллена та його стосунків з іншими персонажами коміксів.

Переклала текст збірки з англійської Вікторія Калина. Книжку опублікувало видавництво «Рідна мова». Вона оформлена в тверду, яскраву обкладинку та друкована на крейдованому папері.

Отож, «Флеш. Книга 1: тільки вперед» – це якісна збірка захопливих динамічних кольорових історій, яким притаманні риси фантастичного бойовика, наукової фантастики і пригодницького екшну та які є одними з найпопулярніших коміксів останніх років.

Микола ПЕТРАЩУК

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *