НовиниРепортажі

Світ Фентезі на Necronomicon

Першосніжні київські вихідні виявилися насиченими. В Українському домі 28-29 листопада вперше пройшов фестиваль жахів Necronomicon. На два дні похмурий колишній музей Леніна перетворився на місто Імліц, яке знаходиться на перетині фантастичних світів. Саме тому на фестиваль змогли завітати персонажі найрізноманітніших вимірів: від манги й літератури до коміксів та відеоігор. І якщо ви раптом там не були через мряку чи очікуваний наплив зомбі-контингенту, то дарма: в неділю пішов довгожданний лапатий сніг, а сам фест запам’ятався цілим поверхом настільних та відеоігор, рядом фантастичних стендів та яскравими косплеєрами.

Снейп живий

Снейп, як Цой, тільки Снейп. Майстер зіллєваріння загинув багато років тому, але в Гоґвортсі ходять чутки про його чорний привид. Якби там не було, всі відвідувачі нашого стенду могли сфотографуватися поруч із настінною творчістю слизеринців, написати побажання пером, витягнути печиво із пророцтвом, пройти сортування та взяти участь у вікторині.

У суботу відвідувачі могли сфотографуватися з бородатим Гаррі (Дмитро Нєвєров), а в неділю до нього приєдналася прекрасна слизеринка (Світлана Колінько). У мантіях на стенді витали й інші чарівники, за сумісництвом члени нашої редакції: Артем Острожинський і Денис Корнєєв. Одягнути мантію й ґрифіндорську чи слизеринську краватку міг кожен бажаючий 🙂

Разом із Володимиром Арєнєвим у мантії
Хлопчик із газетами, мешканець міста Імліц

У неділю Світлана Колінько й Вікторія Ваколюк провели дві вікторини: “філософську” до першої книги про Гаррі й загалом по змісту книг.

Активні учасники отримали шоколадні ґалеони, а лідери із найбільшою кількістю очок – євроконівський випуск журналу “Світ Фентезі” і цукерки Берті Бот: цукерки від американської компанії Jelly Belly, які люб’язно надав для призу онлайн-магазин поттеріанських солодощів.

Дуже дякуємо за такий подарунок для поттероманів!

 

Окрім фотозони й вікторин, відвідувачі фестивалю могли пройти Сортування. Тест для визначення факультету ви можете знайти на сторінці ПУШМО (Першої української школи магії Овлстоун) і почати там навчання. До речі, на стенді весь час були присутні викладачі й учні школи, і навіть один із засновників – Ден Корнєєв. ПУШМО веде свою діяльність понад сім років, об’єднує поттероманів з усієї України й навіть ближнього зарубіжжя. Тож якщо ви нещодавно втретє перечитали весь цикл, вам час знайти компанію ровесників і обговорювати оперення гіпогрифів разом із друзями 😉

Окрім звичайних відвідувачів й косплеєрів-поттероманів, на стенді були помічені помічник шерифа, Цирі із Цинтри, двійко левіафанів і гоголівська відьма. Якщо ви фотографувалися на стенді журналу Світ Фентезі, шукайте світлини із собою в нашому альбомі.

 

Тримайте ноги в теплі

Журнал “Світ Фентезі” також взяв участь у цьому дійстві. Разом із об’єднанням “Стівен Кінг. Український клуб” ми організували театральні кінгочитання. Сценічну інтерпретацію отримав роман “Мізері”, який невдовзі вийде українською у видавництві “Клуб сімейного дозвілля”.

Головну роль божевільної медсестри Енні Вілкс блискуче зіграла перекладач Анастасія Рогоза, яка й надала деякі уривки для читань. В якості письменника Пола Шелдона компанію їй склав волонтер фестивалю Сергій Савчук, а слова автора читала Марина Дубина із клубу кінгоманів.

Постановка неабияк зацікавила й наполохала слухачів: якщо спершу залу зайняли спраглі до літератури, то до кінця третього акту на крики Пола Шелдона збіглися вже всі. Всього читали три уривки з “Мізері”, Анастасія Рогоза намагалася не спойлерити тим, хто ще не прочитав книгу чи не подивився фільм.

На читання “Мізері” прийшли й інші українські перекладачі Кінга: Олена Любенко й Сергій Крикун. Після заходу вони сфотографувалися разом із акторами, жовтим відром, гіпсовою ногою та сокирою на пам’ять.

Перекладачі Сергій Крикун, Марина Дубина, Анастасія Рогоза й Олена Любенко.

Фестиваль Некрономікон кілька разів переносився, виникали проблеми із приміщенням й організатори за два місяці обрали комік конівську локацію. За півтора тижня до фесту несподівано оголосили національний день скорботи в річницю Голодомору й команда фестивалю вже готувалася в черговий раз перенести захід. Але оскільки приміщення для фесту було закритим і знаходилося віддалік від Майдану Незалежності, де проходили пам’ятні заходи, адміністрація Укрдому дозволила провести фестиваль. Усі поставилися до цього з розумінням, і в суботу о 16:00 на заході оголосили хвилину мовчання.

Вже за кілька днів організатори фестивалю, подружжя Шагурі, оголосять дати другого Kyiv Comic Con`у. Другий фестиваль жахів Necronomicon наступного року “переїде” на свій гелловінський час.

Редакція журналу “Світ Фентезі” дякує організаторам та волонтерам фестивалю Necronomicon за горрорні вихідні. Також величезна подяка об’єднанню “Стівен Кінг. Український клуб”, акторам-учасникам театральних читань Марині Дубині, Анастасії Рогозі й Сергію Савчуку, магазину Берті Бот  за надані призи для вікторини й дружнє сусідство на фесті, а також всім косплеєрам, відвідувачам, письменникам, учасникам “Повної темряви” й читачам СФ, які прийшли на фестиваль та заглянули на наш стенд. Без вас наш Некрономікон був би неповним.
Зустрінемося через рік в Імліці на Гелловін!

P.S. Ми починаємо готуватися до Kyiv Comic Con, а ви?

 

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *