Новини

Вчені знайшли Мордор на Хароні

Космічна дослідницька станція «New Horizons» передала на Землю знімки Плутона і його супутника Харона. На останньому вчені виявили… Мордор.

На північному полюсі супутника знаходиться пляма, вкрита шаром темного пилу. Хоча вся поверхня місяця вкрита каньойонами глибиною від 3 до 9,6 км, у центральній і північній частині Харона мало кратерів. Вчені припускають, що темна пляма на поверхні небесного тіла свідчить про геологічну активність у цьому регіоні. Якби там не було, а чорну територію Харона вже охрестили толкініським Мордором.

«Гаразд, мушу визнати, на мою думку це дійсно круто, що деякі з особливостей, виявлених «New Horizons» на Плутоні (на нашій дев’ятій планеті, чорт забирай!) і Хароні називаються Мордор і Ктулху, — коментує подію Джордж Мартін у своєму блозі Livejournal. — Хто сказав, що наукова фантастика і фентезі туди ще не дісталися? Дж.Р.Р.Толкін і Г.Ф.Лавкрафт потрапили до сфери, раніше відведеної лише для грецьких і римських богів.

Ці крижані гори (на Плутоні — прим.ред.), які вони також знайшли, теж дуже здорово. Їх мають назвати Хребтами Безумства (із повісті «At the Mountains of Madness» Говарда Лавкрафта — прим.ред). І, звісно, коли «New Horizons» на своїх вітрилах дістанеться зловісної десятої планети, ми маємо назвати її Юґґота. Особливо якщо вона вкрита грибом».

На поверхні Плутона вчені знайшли льодяну гору висотою 3,5 км і віком 100 мільйонів років. Станції вдалося наблизитися до планети на мінімальні 12,5 тисяч кілометрів і зробити більш ніж 150 досліджень за пів години.

Запуск апарату в космос відбувся 19 січня 2006 року із мису Канаверал. Після дослідження найвіддаленішої планети Сонячної системи «New Horizons» вирушить далі до поясу Койпера, на цьому у 2020-их її місія і завершиться.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *