Новини

Яцека Дукая видадуть українською

©Jacek Dukaj

Роман “Лід” культового польського фантаста Яцека Дукая видадуть українською. Видавництво “Астролябія” уже викупило права на видання роману та декілька інших творів письменника. Перекладачем виступить Андрій Павлишин.

Новину від Олега Фешовця, директора “Астролябії”,  повідомив Юрій Нікітюк:
“Яцек Дукай (нар. 1974 року) — сучасний польський письменник-фантаст, лауреат Європейської літературної премії (2009) та інших літературних нагород. Починаємо з його великого роману “Лід” (здається, автор свідомо підігнав його до розміру “Володаря Перснів” — 1100 сторінок). Ліцензійна угода укладена (з опцією на решту творів), перекладач — Андрій Павлишин”.

“Лід” — одна з кращих робіт Дукая. Роман отримав декілька престижних нагород: премію ім. Януша А. Зайделя, ім. Єжи Жулавського, а також SFinks як кращий польський роман року (2008). Роман досить об’ємний, і переклад книжки займе не один місяць: “Щодо часу на переклад — 1,5 роки, але не більше”, коментує Олег Фешовець. Таким чином роман вийде українською не раніше, ніж у 2017 році.

Сюжет розгортається в альтернативній історії, де не було Першої світової війни і Росія досі панує над Польщею. Після падіння Тунгуського метеориту з’являється загадкова речовина, яку умовно назвали Лід. Ним вкрило частину Сибіру, а потім Лід став просуватися на Захід, аж до Варшави. За Льодом поширився холод, і весь континент поринув у вічну зиму. Все це підлаштували дивні створіння Люти, Янголи Холоду, яких вважають народом Льоду. Проте поява нової речовини відкрила нові можливості для промисловості: “зальодоване” залізо володіло унікальними властивостями, що відразу дало поштовх індустрії. Лід заморозив усе: країну, історію, незмінну політичну владу, породив дводумство.

Бенедикт Герославський — польський математик і гравець. Його батько зник безвісті в Сибіру після падіння метеориту, але ходять чутки, що той спілкувався з лютами. Міністерство Зими вмовляє Герославського вирушити в тунгуську подорож аби знайти батька і дізнатися від нього про загадкових Янголів Холоду. Вже в дорозі головний герой розуміє, що встяг у політичну боротьбу між двома партіями: консервативною, з ідеєю “замороженої Росії”, та з революційною, яка прагне відлиги, в першу чергу — політичної.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *