НовиниОгляди

Що придбала редакція “Світу Фентезі” на Форумі Видавців

Традиційно “Форум Видавців” славиться величезним книжковим ярмарком, де можна знайти всі активні українські видавництва. Ми також скористалися нагодою вполювати по кілограму книжок (фантастичних книжок). Що ж потрапило в наші тенета:

  1. “Нечуй. Немов. Небач” Петро Яценко
  2. Серед овець. Випуск 2″ Олександр Корешков
  3. “Малхут” Остап Українець
  4. “Літописи Семисвіття. Діти переступу” Наталія Савчук
  5. “Веселі й не зовсім фантастичні оповідання” Олег Росткович
  6. “Відунський сокіл” Артур Закордонець
  7. “Таємниці багряних велетнів” Артур Закордонець
  8. “Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма” Наталка Сняданко 
  9. “Архіпелаг” Ігор Сілівра
  10. “Колір магії” Террі Пратчетт
  11. “Правда” Террі Пратчетт
  12. “Бетмен: Цить” Джеф Леб
  13. “Флеш” Френсіс Манапул
  14. “Бартімеус: Амулет Самарканда” Джонатан Страуд
  15. “Сапфірова книга” Керстін Ґір 
  16. “Звіродухи. Народжені вільними” Брендон Мулл
  17. “Нейромант” Вільям Ґібсон
  18. “Коти-вояки. Темні часи” Ерін Гантер
  19. “Фантастичні звірі і де їх шукати. Оригінальний сценарій” Дж. К. Ролінґ 

Для зручності кожен пункт переліку містить посилання на офіційну сторінку книжки\проекту, де ви зможете її замовити за видавничою ціною. Будь ласка 🙂 Про деякі з цих книжок ми вже писали (наприклад, у статті “Українське фентезі для книготуристів“), проте більшість — це гарячі новинки. З приємністю відзначаємо, що рівно половина придбаного українська фантастика (на яку ми покладаємо великі читацькі сподівання, особливо на стімпанк “Архіпелаг” Ігоря Сіліври, “Нечуй. Немов. Небач” Петра Яценка та комікс “Серед овецьОлександра Корешкова). Серед зарубіжної літератури маємо два комікси DC, оригінальний кіносценарій до “Фантастичних звірів” Джоан Ролінґ, продовження серій “Коти-вояки” Ерін Гантер і “Таймлес” Керстін Ґір, першу частину трилогії Бартімеуса “Амулет Самарканда” Джонатана Страуда, і (аж не віриться!) дві книжки Террі Пратчетта *тут ми з пошаною зняли уявні капелюхи й зронили скупу фентезійну сльозу, притискаючи до грудей по примірнику “Кольору магії” та “Правди” від ВСЛ*

Читати також: Новинки до Форуму Видавців

Все по ґалеону

Ціни зросли в порівнянні з минулорічними на 20-40 гривень. У середньому книжка фантастичного жанру коштувала 100-120 грн українського автора і 120-150 грн зарубіжного. Найдешевше нам обійшовся “Нечуй. Немов. Небач” Петра Яценка  — всього за 80 грн. На стенді видавництва “Твердиня” вдалося взяти дві книжки Артура Закордонця по 90 грн (звичайна ціна  — 100, але оптом дешевше), рівно в сотню обійшлася нова збірка оповідань Олега Ростковича. Як і на сайті видавництва ВСЛ, кожна з книжок Террі Пратчетта коштувала 150 грн, також ціни з інтернет-магазину були в “Навчальної книги  — Богдан” (“Літописи семисвіття” Наталі Савчук за 210 грн) та у “Фабули” (“Малхут” Остапа Українця за 130 грн). Аналогічно продавала комікси “Рідна мова”  — однак представники видавництва попередили, що початковий наклад перших чотирьох коміксів уже вичерпався і в продаж поступово надходить другий тираж, трохи дорожчий (але в новій редакції з дрібними виправленнями). 

Нейромант

Найдорожчою (і чи не найбажанішою) фантастикою став “Нейромант” Вільяма Ґібсона від “Видавництва”. Стандартна ціна за томик батька кіберпанку  — 600 грн, однак на Форумі Видавців можна було придбати роман за 490 грн, за ціною передзамовлення. Колекційне видання для справжніх поціновувачів оздоблене голограмою, має унікальний шрифт та стилістичні вставки на кожен розділ, однак видання без художніх ілюстрацій.

Світлина від Росави Дощик.

Відразу після появи роману на Форумі навколо книги спалахнула палка дискусія, чи варта така книжка заявлених грошей. Хоча й за ціновою політикою “Нейромант” у чотири рази дорожчий за середньостатистичну книжку, порівняно з зарубіжними цінами на цей же роман українські 23$ (600 грн) виглядають відносно дешево. Переконайтеся самі: ось ціни на “Нейроманта” у твердій обкладинці закордоном (зверніть увагу: колекційне видання за 1990 рік із ілюстраціями Байрона Тайлора там коштує від 100 доларів). Та й судячи з того, що зарубіжні видання “Нейроманта” не наважувалися на будь-які голографічні вставки, цілком можливо, український варіант стане бажаним придбанням для іноземних шанувальників кіберпанку лише за нестандартне оформлення. У будь-якому разі, ціну за “Нейроманта” Видавництво не збирається скидати, і на українському ринку така книжка поки що стоїть на поличці для колекціонерів.

Деякі видавництва трохи завищували ціну на ярмарку порівняно зі стандартною у своєму ж інтернет-магазині, але загалом притримувалися стандартної цінової політики. Приємно було відзначити, що багато видавців потурбувалися за візуальне подання своїх стендів, багато хто не поскупився на сувенірну продукцію для читачів: видавництво Жупанського агітувало еко-торбами із “Песиголовцем” Сашка Завари й Лавкрафтом, а проект “Нечуй. Немов. Небач” — стімпанковими плакатами з Нечуй-Левицьким.

Пожвавлення навколо фантастики, зокрема й української, не може не радувати. До “Форуму видавців” вперше видали українською Джонатана Страуда, Вільяма Ґібсона і Террі Пратчетта, з’явився неординарний український стімпанк і якісні комікси. Тому нам нічого додати, ми пішли читати придбане.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *