НовиниПублікації

Сюзанна Кларк українською: коли чекати?

Сюзанна Кларк українською: коли чекати?

Сюзанна Кларк — британська письменниця й володарка кількох гучних премій (Г’юґо, Локус, Міфопоетична премія) за дебютний роман “Джонатан Стрейндж та містер Норрелл” (2004).  Видавництво “Рідна мова” купило права на всі три її книжки і повідомило, що вже зовсім згодом ми їх побачимо в українському перекладі.

Роман “Джонатан Стрейндж та містер Норрелл” у перекладі Богдана Стасюка та Катерини і Анатолія Пітиків варто чекати у вересні-жовтні 2021 року. Анотація до роману:

На початку XIX століття в Англії з’являється двоє магів, яким судилося змінити історію країни. Йде 1806 рік, на землі й на морі лютує війна з Наполеоном, і майже всім навколо здається, що магія давно покинула королівство. Аж раптом показує свої сили в чарівництві відлюдькуватий містер Норрелл, умить перетворившись на справжню знаменитість.
Незабаром на сцені являється ще один практик маг – молодий відчайдух і вродливець Джонатан Стрейндж. Він іде в науку до Норрелла, і тепер уже вдвох вони допомагають Англії воювати проти Франції. Щоправда, Стрейнджа нездоланно тягне до найбільш диких і небезпечних проявів магії, чим він випробовує свої стосунки з Норреллом та наражає на небезпеку все дороге у своєму житті.

Збірку оповідань “Леді з Грейс-Адье та інші історії” (2006) ми побачимо під кінець 2021 року у грудні.  Книжка є “жіночим” доповненням до світу “Джонатана Стрейнджа і містера Норрелла”, й у напівказковій формі зосереджується на тому, як “жінки оволоділи темними мистецтвами”.

Вісім історій про магічну Англію, що розташована за крок від Англії «звичайної». Сюзанна Кларк розповідає нам про різноманітні види магії, що залишилися за сторінками її прославленого роману. Це і магія ельфів, і чари, які підвладні лише майстриням-вишивальницям, і навіть щось таке, що сильніше чаклунства і завдяки чому проста людина може перемогти найсильнішого з магів.

А найновіший роман письменниці “Піранезі” (2020) вийде вже у 2022 році. Ми робили огляд роману, який ви можете прочитати тут.

Будинок Піранезі — не звичайна будівля: його кімнати нескінченні, коридори безконечні, а біля стін вишикувались тисячі статуй, кожна з яких відрізняється від інших. У лабіринтів залів ув’язнений океан, хвилі гримлять по сходах, а кімнати вмить потрапляють під воду. Але Піранезі не боїться; він розуміє систему, як розуміє малюнок лабіринту. Він живе заради того, щоб досліджувати будинок.
У будинку є ще одна людина — чоловік, який зветься Інший, він двічі на тиждень відвідує Піранезі та просить допомоги у дослідженні Великого і Таємного Знання. Та, коли Піранезі досліджує, виявляє докази існування іншої людини, жахлива правда вказує на те, що є інший світ за межами того, який завжди знав Піранезі.

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

One thought on “Сюзанна Кларк українською: коли чекати?

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *