Яцек Інґлот

Один день Володимира Володимировича

фантастичне оповідання про не таке вже й фантастичне майбутнє

Вночі йому знову снився Кремль, найкрасивіший коли після ранкового дощу сонце освітлює червоні стіни, відбиваючись кривавими спалахами у блискучій цеглі. Палац над стінами теж світився зимною білістю, як велика кубічна брила арктичної криги. Він купався в цьому вогняному і водночас морозному сяйві, відчуваючи болісний але й розкішний трепіт, ніби ця прекрасна й страшна сила пронизувала його з голови до п’ят.

Він був імперією, а імперія була ним.

Чому ці кляті західники не можуть цього зрозуміти? Що інакше не могло і не може бути?

В очах ще різало від білизни, але не палацу зі сну – він підняв повіки і, як і щоранку, побачив квадратну панель світлодіодної лампи, пунктуально увімкненої о сьомій. Він ненавидів такий ранній підйом. Звертався з проханням вмикати світло о восьмій, але йому було відмовлено на тій підставі, що за в’язничними правилами, день починається о шостій, а йому, зважаючи на вік та стан здоров’я, вже й так надали додаткову годину. Так само, як і тому барану Лукашці, що сидів через три камери, в кінці коридору.

Він зі стогоном підвівся, закляклий за ніч хребет відреагував болем, незважаючи на те, що реабілітолог розминав його вчора майже півгодини. Українець, мать його. Навмисне такого призначили. Ще одна шпичка того сраного начальника, був майже впевнений, поляка за походженням, хоча прізвище не схоже було на слов’янське. У вухах все ще звучало дихання масажиста, напружене, хрипке. Укр аж задихався від ненависті, коли його м’яв. Але знав свою справу, тож він одразу після процедури майже не відчував болю. Його дивували масажистові старання, він скоріше очікував, що той спробує скрутити йому шию, коли охоронець не бачить. Навіть запитав про це Жана, доброзичливого наглядача, який непогано розмовляв російською, і отримав відповідь, що Остап цього не зробить, більше того, докладе всіх зусиль, щоб пацієнт залишався у найкращій формі. «Він сказав, що хотів би побачити твоє обличчя, коли тобі читатимуть вирок за злочини проти людяності». Авжеж, у них тоді буде свято. Довбані хохли, мало їх мої хлопці вбили, тому такі зухвалі.

Він опустив ноги на полотняний килимок, що лежав під ліжком – три заяви довелося написати тому криптополяку-начальнику, щоб виділили один для облаштування камери – і підвівся, з огидою прислухаючись до того, як хрустять кістки. Ненавидів свою немічну старість. Мимоволі кинув погляд на півкулю з камерою, встановлену над дверима – за ним стежили цілодобово, навіть у туалеті, такий привілей особливо важливого в’язня. Він завжди пам’ятав, що треба зберігати кам’яне обличчя, як вчили у розвідувальній школі. Ворог не повинен знати, про що ти думаєш, обличчя агента має бути екраном, на якому можна побачити лише оманливу симуляцію, створену для психомаскування. Тому він демонстративно вишкірився до камери – нехай не думають, що раптом його зламали.

Він прочовгав до ванної кімнати, тісної, як собача буда, його вовкодави на дачі в Ново-Огарьово жили в кращих помешканнях. Ще одна шпичка, мабуть, щоб усвідомив, що ті часи минули. Наче він сам цього не знав. Він роздратовано пирхнув і зайшов усередину.

Він ненавидів той момент, коли змушений був дивитись на своє обличчя в дзеркалі над умивальником: зморшкувате і обвисле, як у старого бульдога, ослабілі м’язи не напинали зів’ялу шкіру. Він ненавидів його до глибини душі, воно зовсім не нагадувало обличчя молодого красивого кадебіста, що розгулював Дрезденом, притягуючи ласі жіночі погляди. Він звертався з проханням про ін’єкцію ботоксу, але йому звичайно відмовили, мотивуючи тим, що це не є процедурою, яка покращує стан здоров’я ув’язненого. І тепер йому доводилось дивитися на відбиті у склі огидні складки, бо потрібно було поголитись. Російський офіцер завжди з’являється на службу чисто поголеним. А він фактично був на службі з дитинства, коли його віддали до секції дзюдо. Потім навчився по-комсомольськи слухатись і служити. Спочатку радянській батьківщині, потім Великій Росії. Ці дурні західники ніяк не можуть зрозуміти, що він просто служив своїй великій батьківщині. І він зробив все, що міг, як будь-який чесний росіянин, щоб вона була якомога більшою. Дурні не розуміють, хоча він їм стільки разів пояснював, що це насправді проста філософія, найтупіший хлоп зрозуміє: або Росія буде великою, або її не буде взагалі. Тож вона має бути великою, бо хто погодиться на знищення власної країни? Тобто, насправді він ніколи не був агресором, як теревенять ці типи, що називають себе прокурорами, збіговисько брехливих юристів, зібраних з усієї Європи. Він лише захищався від тих, хто хотів відірвати шматок від його Великої Росії! Західники з НАТО зі своїми нацистськими хохлами хотіли захопити Малоросію, давньоруську землю, яка споконвіку по праву належала і належить Росії!

Обличчя у дзеркалі раптом задрижало і явно… роздвоїлося! Наче на задньому плані з’явився другий Володимир Володимирович, зміщений десь на сантиметр вправо відносно першого. Він різко заморгав і знов залишився лише один. Мана, якийсь відблиск, або починає підводити зір, завжди соколиний, інакше б його не взяли на службу. Однак у старості свої права, треба буде повідомити, що йому потрібно звернутися до окуліста.

Він скривився від болю, схоже ніж електробритви захопив волосину, що вросла у шкіру. Нічого страшного, росіянин повинен страждати за велич Росії, для цього він народжується, за це він вмирає. Тепер настав його час. Він буде царем-мучеником, як Миколай, вбитий більшовиками. Як прийде час і гнів народу змете зрадників, через яких він сюди потрапив, тоді і його піднесуть на церковні вівтарі і будуть ставити свічки перед іконами. А прах його спочиватиме в мавзолеї, звідки нарешті викинуть консервований труп того дурня Леніна, який подарував украм власну республіку та розпочав розвал Великої Русі. Все почалося з цього напівєврея-напівазіата, злочинного комуняки-інтернаціоналіста. Не заслужив той клятий диверсант лежати під Кремлем. Не те, що він – мученик за справу.

Так, мученик, бо весь час страждав, навіть коли мочився – клята простата виросла, а ліки не допомагали. Коновал казав, що треба оперувати, але він не дасть жодному з цих західників до себе доторкнутися, щоб у котрогось скальпель зісковзнув. Вони так наковтались пропаганди брехливого колективного Заходу про тих вбитих дітей, що не відомо, що хтось із них може зробити. Він не хотів увійти в історію як людина, що померла на операційному столі під час операції на статевих органах. Все, що в нього залишилось від царського життя – це фінал, і він сам, а не якийсь коновал, що длубається у яйцях, буде вирішувати, яким той буде.

Він спустив воду і повернувся до камери. Знехотя обвів очима невелике прямокутне приміщення. Він ніяк не міг звикнути до тісняви, у ялтинському палаці туалет був удвічі більший за цю клаустрофобічну нору. Першого ж дня він висловив протест з приводу обурливих умов утримання, вимагаючи, щоб з ним поводилися як з главою держави, але йому відповіли, що він вже не глава держави, а подслідний, якого має судити трибунал, і, крім того, всі камери у в’язниці однакові, в чому й полягає демократія. Пізніше він дізнався, що Лукашка навіть не скаржився на цю обурливу тісняву, але того колгоспного пастуха завжди все влаштовувало. Просто знову повернувся до колгоспу і робить, що скажуть.

Глянув на неприбране ліжко біля стіни – він повинен був застелити його до сніданку, але не хотілось. Крім того, хай це буде його актом протесту проти незаконного утримання в цій в’язниці. Він не визнавав жодних міжнародних трибуналів. Теж мені, трибунали вони придумали! Там, вдома, він сам був трибуналом. Як давньоримський імператор прирікав і милував одним рухом пальця. Частіше прирікав, бо милувати не було за що. За дисидентську маячню до табору, або до ями, а як інакше?

Під вузьким горизонтальним вікном, розташованим під стелею, стояв письмовий стіл, на ньому стос течок з документами. Він відмовився користуватись планшетом, ніколи не довіряв цим дурним винаходам. Якщо він повинен щось прочитати, нехай дадуть нормальну паперову бумагу. Ну то вчора знову притягли, дві купи, кожна майже метр заввишки, і сказали, що це перша частина, будуть наступні порції. І дали йому тиждень, щоб він прочитав цю. От тільки читати він нічого не збирався. Хай собі приносять тієї друкованої брехні скільки захочуть. Жодної течки не відкриє. І так знає, що там. Самі наклепи та наговори на нього і на Росію, нічого іншого. Він знав, де правда.

Коли йому на самому початку перший раз принесли цю макулатуру, він добряче повеселився, коли відніс всю купу до туалету і акуратно рвав на шматки, які кидав до унітазу. Думав, що зможе так розважатись до обіду, але забував регулярно змивати і унітаз забився, що й не дивно, бо у справжнього росіянина завжди проблеми з унітазами. Цього разу проколовся, а ще ж під час підготовки до служби йому сказали, що деталі – найважливіше. Забудеш якусь дурну дрібницю – і вся робота псу під хвіст. Залив ванну кімнату, і його гнобителі розлютились не на жарт. Збільшили кількість камер, а принесені вчора документи надрукували на якомусь жорсткому пластику, який не можна було ані порвати, ані навіть зігнути. Хитруни, та все одно не змусять його читати. Нехай ті течки лежать у нього на столі, як вже треба. Він і мізинцем до них не доторкнеться.   

Клацнув замок і у дверях з’явився Жан – він посміхнувся, сподіваючись поспілкуватися з тим російською, але сьогодні молодий наглядач був явно не в гуморі. Не кажучи ані слова, вручив йому тацю зі сніданком і зачинив двері. Він поставив її на маленький столик біля входу до ванної і присів на табуретку – той, хто сидів за столами завбільшки з аеродром, в обтягнутих атласом кріслах, зроблених за індивідуальним замовленням. Ось так його принижували, він знав навіщо, його хотіли зламати, знесилити, показати, що він тепер жалюгідний зек в їхній єврозоні, а не цар великого континенту. Другим приниженням були харчі, якесь еколайно, желе і салати з казна-чого. Він неодноразово вимагав російської їжі, млинців, смаженого м’яса та картоплі, але йому відмовляли, пояснюючи з притаманним західникам лицемірством, що тюремні правила ні для кого не роблять винятків.

Він думав навіть про голодовку, але не хотів нагадувати Навального. Не мав наміру наслідувати цього зрадника. Нормальної Росії йому закортіло, цивілізованої, для людей, белькотів про це, як мішком прибитий. Росія не повинна бути нормальною, Росія повинна бути великою! Бо якщо вона не буде великою, її взагалі не буде. Власне цього і не розуміють ці дурні західники. Росія ніколи ні на кого не нападає, вона лише захищає свою велич, тобто саме своє існування, це самооборона. А кожна нація має право на самозахист, що знов і знов повторюють самі західники. Так що ж він тут робить? Адже він лише рятував свою країну від небуття! Боровся за порятунок Росії! Це що, злочин? За це його хочуть судити? 

Він вже давно вирішив, що якщо і відкриє рота перед цим незаконним трибуналом, то тільки щоб висловитись з цього питання. Тепер він подумки повторював основні тези цієї гіпотетичної промови і ковтав желе, зелене, наче його зробили з мелених цвіркунів. Смак теж начебто про це свідчив. Але він змушував себе їсти. По-перше, через того негідника Навального, по-друге, через цього дурного Лукашку, якого, коли спробував голодувати, стали живити через крапельниці. Лежав потім зв’язаний ременями і обтиканий голками. Так накачали дурня поживними речовинами, що той аж потовстішав. Трибунал, мабуть, хотів, щоб під час процесу вони добре виглядали. Він знав чому. Вистава з ними двома в головних ролях мала продемонструвати всьому світові тріумф переможців, і писаки вже збуджено теревенили, що це буде таке шоу, наче Гітлера і Гімлера судять в Нюрнберзі, і дають стрім в інтернеті. Так сказав йому адвокат.

Звичайно, він не збирався цього допустити. Звичайно, він думав про самогубство. Але в перший же день Жан його від цього відрадив, ніби вгадавши, що у нього на думці, певно, з виразу обличчя, коли він побачив, в який «люкс» його запхали (маскування, дурень!). І пояснив, що у в’язниці цілодобово чергує медична бригада, готова втрутитися в будь-який момент, а в стіни, підлогу і стелю вмонтовано сканери, які вимірюють пульс, температуру та інші показники ув’язненого. Є там і інші прилади, типу резонаторів, завдяки яким ці медики бачать «кожну клітинку твого тіла», як висловився Жан. «Якщо спробуєш покінчити з собою, ми це одразу помітимо, врятуємо і одягнемо на тебе гамівну сорочку». Однак він продовжував про це думати та, мабуть, якось трохи проговорився в розмові з адвокатом, бо те базікало сказало, що якщо підсудний через нещасний випадок або хворобу не зможе сам прочитати течки, то їх прочитають йому читці. Це його дійсно налякало, він слухання на протязі десятків годин тієї брехливої маячні, він напевно збожеволів би.

Він з огидою подивився на ніби пластикові папери, що громадилися на столі. Зверху лежав перелік… не те, щоб він його прочитав, просто глянув. Звичайно, була течка Навального – «цього пана», як він його називав, – бо той нібито сидів несправедливо. Що значить несправедливо? Як і кожен ворог і зрадник Росії, він сидів цілком заслужено, радіти має негідник, що не скуштував вдруге «новичка». Або кулі, як той дурень Нємцов, який бачив себе в Кремлі. Його течка лежала під паперами Навального, стирчала, тож побачив прізвище. От хитрі західники, хочуть повісити на нього наказ убивства, але не вийде. Він з цим не мав нічого спільного, це не він, це Кадиров, це той чеченський бандит підіслав своїх стрільців. Нехай допитують Кадирова, якщо знайдуть ту кавказьку печеру, де його нібито знайшли і забили його власні чеченці. Може, він їм щось скаже, якщо його знайдуть і оживлять.

Він так замислився, що випустив ложечку, якою помішував чай. Столове начиння потрібно було здавати в повному комплекті, будь-яка нестача призводила до обшуку камери, а якщо те, чого бракувало, не знайшли б, він одразу пішов би на томографію, як підозрюваний у проковтуванні. Сьогодні йому не хотілося грати в цю гру, він, крекчучи, нахилився і почав шукати на підлозі, міг би заприсягтись, що вона впала прямо під столик. Але ложечки там не було, заінтригований, він став на коліна і обшукав усю підлогу, від дверей до столу. Ані сліду дурнуватої ложки. Він стиха матюкнувся – це означало шмон у кімнаті, і не з його вини. Змирившись, він сів до столика і з подивом побачив, що… ложечка спокійно стирчала у чашці! Однак вона падала на підлогу, він чув звук падіння! Помацав лоба, але той був холодний, температури не було. Звідки ці галюцинації? Він завжди пишався своїм тверезим розумом, пити не любив, а тут йому спиртного, ясна річ, не давали. Хіба що від тої ізоляції у нього почали мішатись думки. Він тричі глибоко вдихнув, на мить заплющив очі і знову подивився на ложечку. Вона залишилась там, де й раніше, у чашці. Може, дійсно якісь старечі галюцинації або проблеми з зором, як раніше перед дзеркалом.  

Двері знову відчинилися, досі мовчазний Жан забрав тацю з посудом. До обіду наглядачі дадуть йому спокій, в цей час він має знайомитись з вмістом течок. Вони навіть телевізор йому вимкнули, падлюки. Суд постановив, що він повинен зосередитися на читанні. А він так любив дивитися спорт. Лукашці, колабораціоністу сраному, не вимкнули, зирить на той свій хокей. Не признався на прогулянці, але він здогадався, що той, ймовірно, обіцяв прочитати папери. Може й тому, що їх, напевно, було менше, ніж у нього. Білорусь в десять разів менша за Росію, що вони там могли на дурного бацьку назбирати.

Не те що у нього. По одному Маріуполю з п’ятнадцять товстих підшивок. Суцільна брехня, що ніби саме завдяки йому від міста не залишилось каменя на камені та загинули тисячі людей, а він віддавав накази. Брехня і наклепи. Він не віддавав жодних наказів, а Маріуполь розбомбили і стерли з лиця землі укрофашисти, щоб звинуватити в цьому росіян. В той час як кожна дитина в Росії знає, що її солдати можуть бути лише визволителями, праведними борцями за праве діло. Чесні руські люди, не те що ті українські нацисти і наркомани. Маріупольці, як хотіли жити, могли здатися. Не схотіли, тому й понесли заслужену кару, як і харків’яни з чернігівцями. І то від рук їхніх улюблених укрофашистів. Справжня іронія долі, як кажуть в Росії, тільки ці тупі західники ні біса не розуміють. Власне ніколи й не розуміли, тому що Росію, як писав поет, не можна зрозуміти, в Росію треба вірити. А на Заході, як відомо, самі гендери і невіруючі. Віра, істинна православна віра збереглася тільки на Святій Русі. І насправді саме за це його зараз каратимуть – за те, що вірив у Росію і її велику історичну місію. 

Йому одразу стало краще, незважаючи на те, що під тим Маріуполем лежали течки з іншими містами, селами і хуторами, нібито так само стертими з лиця землі героїчною російською армією, було такого, як і попереджав адвокат, ще багато коробок – чекали своєї черги. Нехай чекають, він не збирався нічого читати, ще чого! Ні хвилини на укрофашистські брехні та вигадки. Максимум, посидить без телебачення. Цар-мученик повинен страждати, як перші християни. Як святий Георгій, замучений язичниками.

Ця думка йому дуже сподобалася. Так, весь цей липовий гейропейський трибунал і незаконний процес стануть ареною його митарств, як римська арена для християн, яких вбивали язичники. Він виголосить вступну промову, в якій оскаржить легітимність суду і продемонструє нелегітимність самого процесу, викладе аргументи на користь “руського миру”, а потім буде зберігати презирливе мовчання, що б там не вигадували під’юджені хохлами прокурори. Посилатись на це нагромадження нісенітниці і наклепів було б нижче його гідності. Росія, Велика і Свята Русь, повинна побачити горде і кам’яне обличчя, коли він буде слухати всі ті брехливі звинувачення – мученик великого народу, який візьме на себе гору чужих гріхів і провин без вини. А потім про нього співатимуть у церквах, про його святе мучеництво, і писатимуть ікони з його незворушним ликом у золотому німбі.

Ілюстрація: Олена Ваколюк

Він встав і почав ходити по камері. Від дверей до столу, шість кроків, потім треба було повернути, інакше наштовхнувся б на стільницю з течками. Але він знайшов вихід – заплющував очі і уявляв, що іде – ні, велично, хоч і енергійно, крокує, – по червоній килимовій доріжці довгими кремлівськими коридорами, проходячи повз витягнутих як струна молодих гвардійців, спокійний і зосереджений, бо знає, що йде трансляція. Народ завжди повинен бачити свою владу у величі, у блиску золотої ліпнини і кришталевих канделябрів, у гідності і силі, тільки тоді вона поважає її, пройнятий побожним благоговінням з домішкою цілком доречного страху. Саме тому він завжди був зібраний, з нерухомим і непроникним обличчям проходячи через позолочені двері, які відчиняли виструнчені мов молоді берізки курсанти, – аж поки не входив до великої білої зали, повної червонолицих чиновників з приклеєними посмішками, що гнулись, немов очерет під вітром, готові в ім’я народу до вірнопідданого поклоніння…

Він скрикнув, бо хоча й рахував подумки кроки, очевидно зробив один зайвий і вдарився коліном об край столу. Але він безумовно рахував точно, завжди був точним у розрахунках, вчитель з математики його хвалив, він не міг помилитися. Він розплющив очі і завмер, на мить йому здалося, що стіна наче стрибнула, блискавично від’їхала, наче в зумі, відсунувшись майже на метр. Це тривало десь чверть секунди. Чергова ілюзія, витівка зору, що псується? Тоді об що він вдарився? Стіл теж був відсунутий, тобто він до нього не дійшов. Проте, коліно все ще боліло. Що коїться?

На додаток, стос течок з нісенітницями про його уявні злочини полетів на підлогу, і тепер їх треба буде позбирати. Наглядачі не любили безпорядку і за надмірний безлад – неприбране ліжко вони терпіли – могли вилучити з його вечері шоколадний десерт, єдине, що він любив їсти з того «демократичного» тюремного меню. Тому він спочатку довго розтирав забите коліно, а потім збирав з підлоги течки. При цьому старався не читати написи на обкладинках, машинально відмічаючи назви міст: Буча, Бородянка, Гостомель, Маріуполь, Херсон, Ірпінь, Лиман, якісь донецькі, запорізькі чи херсонські села… Яке йому діло до українського задуп’я? Нібито він там вбивав, як сказав адвокат. Що за нісенітниця! Під час «спецоперації» він зазвичай перебував у бункері під Уральськом, йому в голову не могло прийти наближатись до зони бойових дій… а якщо якийсь солдат під час визволення тих укронацистів щось комусь зробив, то нехай його й переслідують. На письмі ні слова нема про те, що він комусь наказував вбивати цивільних… Не для того під час навчання йому вбивали в голову, щоб нічого на письмі, нема бумаги, нема доказів. А без доказів немає вини. Скільки ці західники теревенять про закон, справедливість, а його, невинну людину, ставлять перед незаконним трибуналом і хочуть посадити за те, чого він не робив! Гниди і лицеміри, недарма він з ними боровся.

Він сів на табуретку і став масувати коліно, що й досі боліло. Глянув на екран телевізора – той як і раніше був вимкнений, показуючи на екрані лише годинник – до обіду залишалось більше двох годин. Чим зайнятись? Він просив книжок, але відмовили, з огляду на документи. Підглядали за ним і знали, що не хоче читати того непотребу. Але і на це мав відповідь. Закрив очі і почав мріяти… про те, що знову сидить на коні і жене як вітер полями й лісами над Волгою, вільний як тачанка в степу… Він оперся об стіну, повіки ставали все важчими…

З дрімоти його вирвало клацання замка. Двері відчинились, але замість Жана він побачив Гастона, чоловіка, що мав вигляд жиголо і вусики альфонса. Не любив його. Викапаний Пєсков, навіть посміхався так само пронирливо і, напевно, був таким же підлабузником і хитрим вилупком, як і той речник, як з’ясувалося, здебільшого своїх власних інтересів. Він взяв тацю – знову дали гарбузовий суп, а на друге соєву котлету з горохом, –рідкісна гидота, але, на щастя, поруч з салатом із капусти він побачив смажені четвертинки картоплі. Ну, і терпимий грушевий компот. Принаймні обід не повне лайно.

Жуючи ту сою – примушував себе, бо не мріяв про живлення через вени – як завжди зі смаком приправленого травами мила, він з гіркотою думав про Пєскова, мабуть, через Гастона і ту його жиголоподібну фізіономію. Падлюка, так майстерно підлещувався та кадив фіміам, що він вірив тому в усьому. Якось хтось сказав йому, що прізвище речника в польській мові походить від «собаки», бо «собака» польською – «пьєс». Ну так, годі було й шукати когось, хто б краще за цю падлюку по-собачому лестився. Він досі пам’ятав ту фальшиву посмішку, коли той прийшов сказати, що далі так тривати не може і вони прийняли рішення, єдино правильне і можливе… За ним стояла решта банди заколотників – Шойгу, Наришкін, Патрушев, Медведєв та інші, яких він годував десятки років. І ось вони прийшли, щоб вкусити руку, яка давала їм багатство і владу. Стільки років її покірно лизали, а потім, путчисти срані, зрадили і вкусили. Боягузи, ядерної зброї злякалися. А він же їм пояснював, що навіть якщо її застосують, то західники здохнуть, а вони потраплять до раю, звісно православного. Вилупкам кортіло на Рив’єру, гниди поспішали до своїх вілл та яхт.

Той собака з вусиками навіть оком не моргнув, коли пояснював, що у них немає іншого виходу. Бо інакше західники, що ходять на поводку в українців і поляків, ніколи не знімуть санкції. А народу вже досить, він більше не витримає, вже траву жре, і якщо нічого не зробити, то вибухне бунт, гірше того, армія теж все більше непокоїться, фронт або стоїть, або відступає, Укри напирають, дезертирство множиться а настрій погіршується. «Ми облажались, Володимире, ядерна зброя не допоможе», – сказала та собача падлюка, а інші кивали головами. Він знав, що це означає. Вони привели з собою офіцерів для арешту, як для Берії.

Звичайно, вони мусили на когось все звалити. Випало на нього, бо на кого ж іще? Хочеш мати зиск – іди на базар з биком, а не з козою. То й продали його, як бика на всеспалення, щоб західники влаштувати цирк з трибуналом і заспокоїти своє ліберальнорайдужне сумління. А вони змогли нарешті повернутися до своїх яхт і вілл на Лазурному узбережжі, Сардинії і над Комо. То все Володимир, а не ми! Ось вам Володимир, візьміть винного, оберзлочинця, та й судіть його собі, а нас пустіть до вілл, рахунків та яхт! Ось так вони придумали. Не раз він думав про те, щоб помститися тій банді і злити інформацію: що і хто, коли і де. Західникам не залишилось би нічого іншого, як заповнити сусідні камери путчистами. Але тоді ті, у відповідь наговорили б про нього – і багато хто в Росії міг би повірити брехні та наклепам Пєскова та інших, надто близько їх підпустив, надто багато вони знали. Ні, краще було мовчати і стати мучеником. Слава небесна і золото ікон були для нього вигідніші, ніж помста тим собакам.

А якщо не будуть поклонятись? Бо путчисти заборонять? Очорнятимуть, як доброго государя Йосипа Віссаріоновича? І не дадуть покласти до мавзолею після того дурня Леніна? Ні, добрі люди цього не допустять. У нас в Росії, добрих, віруючих людей ніколи не бракувало. І не забракне.

Телевізор запищав і цифри 17 на екрані ритмічно запульсували. Нарешті, година прогулянки, все за тюремними розпорядком – двері відчинилися і в них виник конвоїр із пов’язкою на очі. Інший чекав у коридорі з візком. До того прогулянкового двору його відвозили, як на операційний стіл, стежачи, щоб з ним нічого не сталося, а заразом щоб він по дорозі нічого випадково не побачив. Знімали пов’язку лише надворі, у оточеному чотириметровою білою стіною квадраті 15 на 15, без сітки вгорі, у якому він нарахував одинадцять камер, певно, ще стільки ж було прихованих. Зате, з рівно підстриженим на три пальці газоном, по якому ходилося, як по самаркандському килиму. Цього разу він гуляв сам, без Лукашки – певно, старого шкарбана знову турбували коліна, і він не міг вийти з камери. Коли тобі за вісімдесят, а ти прикидаєшся молодим і пхаєшся з ключкою на лід, це потім вилазить боком. Йому навіть стало трохи шкода, що «колега-президент» занедужав, любив дорікати йому під час прогулянки, особливо за те, що той здрейфив і не послав війська, так бравий бацька боявся своїх білоруських селюків, що збунтують. Своїх він не боявся, зрештою, для чого вони потрібні, як не для того, щоб здохнути за Росію? Для цього ж і народилися.

Він на мить зупинився біля клумби, що займала середину дворика. Братки й настурції для зеків, таке тільки західники могли придумати, гуманісти срані, естети довбані. І через той свій сраний гуманізм не хочуть дати йому вишку, почесний розстріл, хоча він підозрював, що і мученика з нього не хочуть робити. Покарання за кожен злочин вимірюватиметься роками ув’язнення, казали адвокати. Від 50 до 100, залежно від статті, в основному за злочини проти людяності та миру. Мабуть, тільки в тому стосі, що лежить на столі і до якого він не доторкнеться, може бути до десяти тисяч років відсидки, тільки за Маріуполь 500, а, може, й 800. Якщо суд проявить милість, то тільки вісім тисяч – почувши це, він так розреготався, що мало не задихнувся, аж посинів, і мусили викликати санітара. Він пирхнув, згадавши ту дурість. Могли б і мільйон докинути за кожного вбитого укра, з такою простатою він проживе два, максимум три роки. Певно дотягне до вироку, а потім Володимир Володимирович, як і багато разів до того, покаже цим дурням дулю і урочисто вріже дуба, увійшовши до пантеону мучеників Великої Росії.

Він насилу опустився на коліна біля клумби і зірвав квітучу настурцію… розтер квітку в пальцях, вона пахла, як ті, в оранжереї у Ялті, як спогад про інше життя. Добре, що це теперішнє життя єврозека скоро добігне кінця. А якщо ні… він раптом згадав, що говорив той укр, коли розминав йому спину… зробив боляче і він злостиво сказав тому, що скоро його муки закінчаться, бо навряд чи він довго сидітиме за ці уявні українські злочини. Масажист завмер, потім нахилився над ним, його важке дихання перейшло у шепіт, і він ледве чув, що той швидко говорить здавленим від ненависті голосом. Щось про американців і «ефект Мейдоффа», про впровадження нової пенітенціарної процедури для засуджених до багатосотлітніх термінів, кріогеніку, імплант, підключений до нейронів, і такі інші нісенітниці. Що заморожений мозок буде збережений, далі пішли химерні терміни на кшталт «псевдоуповільнення» і «зациклення»… що завдяки цьому кожен відсидить стільки, скільки йому належить, день за днем, навіть якщо йому дадуть сто тисяч років і навіть якщо це буде лише один і той самий день.

Він презирливо пирхнув, струшуючи залишки квітки на траву. Казки, вигадки дурного укра, який, напевно, не може змиритися з тим, що найбільший ворог його не-народу не буде відбувати кількох довічних ув’язнень. Вислизне за допомогою кістлявої. Отак просто.

Раптом потемнішало. Занепокоєний, він підняв голову і подивився на небо. Щось відбувалося зі світлом; правда, сонце було нижче краю стіни, але він побачив, що досі блідо-блакитне небо помітно зазеленіло… і в тій зелені з’являлися смуги жовтого, червоного і фіолетового, дедалі ширші, наче хтось наклав на сонячний диск велетенську призму. Він спантеличено на це дивився, а віяло кольорів розкривалось все ширше і ширше, займаючи все небо. Це тривало кілька секунд, а потім раптом зникло, ніби хтось вимкнув проектор, і він знову побачив м’яку належну блакить.

Він розсміявся, демонстративно показуючи камерам комплект різців, доглянутих найкращими кремлівськими стоматологами. Вони могли вигадувати різні чудеса, але він не дасть морочити собі голову! Такими базарними фокусами його не зламати! Напевно, їх бісило, що насправді він день за днем утікав від них, що б там не казали різні придуркуваті укри, з кожним днем він був все ближче до свободи і неба. Свободи небіжчика, але назавжди, – він посміхнувся ще ширше. Нехай наглядачі знають, що він у доброму гуморі. Скільки б йому не присудили, сто тисяч чи мільйон, він все одно скоро зробить ноги на той світ. Найдосконаліша з усіх можливих утеч. І найкраще те, що переслідування йому не загрожувало. 

Він глибоко вдихнув і підставив обличчя пополудньому сонцю, у чудовому настрої бадьоро зробив кілька кіл навколо клумби і прогулянка закінчилась. Повертався за тією ж процедурою, в інвалідному візку і з пов’язкою. Потім знову камера, зі стосом течок на столі й годинником, який монотонно відраховує хвилини до вечері. Вечері йому подобались найбільше, щоправда хліб був без смаку, ковбаса соєвою, а масло рослинним, але йому вдалося домовитися про шоколадний десерт – нічого спільного з мусами, які подають у Кремлі, але щоденно  – яким закінчував день. Принаймні якусь мить відчував себе, як у тому житті, яке з кожним днем здавалося все більш далеким, навіть несправжнім. Воно поверталося з першою ложечкою, покладеною до рота, і смаком шоколаду, що танув на язиці. Тоді він заплющував очі і знову входив у білі зали з позолоченою ліпниною, виструнченими гвардійцями і улесливими придворними. Але коли він з’їдав останній шматочок і смак шоколаду зникав, знову опинявся у своїй камері у товаристві годинника, який відраховував час, що залишився до пори сну. 

Ці дві години до відбою завжди були найгіршими. Вони тяглись немилосердно повільно, і знову поверталися спогади. Цього разу найгірші, з часів падіння – він похмуро розмірковував, чому тут опинився. Хоч дуже не хотів того ворушити. Але думки приходили самі собою, настирливі, як список боргів-помилок від безжального колектора-контролера: питання про сенс «спецоперації», про непередбачену деструктивну реакцію «колективного Заходу», про погану підготовку армії, про недостатнє оснащення армії, про дурних як пень командирів, про солдатів, які не хотіли вмирати ні за нього, ні «за родіну», ні за «руський мир», а лише надзвонювали украм, щоб здатися. За Сталіна здихали з вигуком на вустах, гівнюки! Не дивно, що з такими «бійцями» мусив застосувати ядерну зброю. Не передбачив лише, що ця банда м’якотілих навколо нього виявиться більш боягузливою, ніж він думав. А немає нікого небезпечнішого за переляканого боягуза. Він взагалі забагато не передбачив, принаймні для взірцевого кагебіста. А йому ж казали під час підготовки: в цій грі гірше ніж у шахах, одна помилка – і немає Володимира Володимировича, ніяка рокіровка не поможе. Коли ж він зробив ту принципову, вирішальну? Тоді, в лютому, чи раніше, коли підгрібав Крим? А, може, коли вирішив застосувати ядерну зброю? Коли він зрушив ту лавину, яка занесла його аж сюди, в цю коробку розміром 5 на 8 метрів, камеру номер B19?

Годинник дзенькнув, сповіщаючи про відбій – світло в камері почало згасати. Він так замислився, що забув дістати піжаму і переодягатися довелось практично в темряві. Потім, вже на ліжку, витягнувся, як струна, так він найкраще засинав, у військовій горизонтальній позі. Зазвичай досить було заплющити очі і вирівняти дихання. Однак цього разу заснути не вдалося. Щось все ще сиділо у нього в голові, маленький черв’ячок, якого він ніяк не міг позбутися, що гриз його мозок, як шашіль дерево. Що там казав цей укр масажист: спеціальна процедура? Гібернація, віртуальний світ, закільцьований, як заплутаний шнурок? Це ж якась божевільна маячня! Хохлацька небилиця, яку той вигадав, щоб нагнати на нього страху. З іншого боку, всі ці історії з самісінького ранку, із дзеркалом, ложечкою, стіною, що тікає, і райдужним небом… ні, це якісь нісенітниці, виверти західників, які хочуть заморочити йому голову і врешті-решт зламати. 

Потрібно було очистити свій розум від тих дурниць. І він знав як. Повернувся в думках до часів, коли досягнув вершини. До тих моментів, коли він, Верховний Вождь і Правитель, стояв на трибуні на Червоній площі і говорив про велич Росії і її віковічне призначення, про перемогу над ворогами і про війну до перемоги, у все більшому запалі, навіть екстазі, а слова його плинули до моря захоплених облич, що розкинулося біля його ніг, до роззявлених ротів, які щосили кричали переможне «Ураааа», від якого здригались основи світу… І з цим криком, що досі дзвенів у вухах, він нарешті заснув.

Вночі йому знову снився Кремль, найкрасивіший після ранкового дощу, коли сонце освітлює червоні стіни…

Переклад із польської: Сергій Пальцун

Про автора:

Яцек Інґлот – польський письменник і літкритик. Пише наукову фантастику й фентезі, альтернативну історію, горор, а також історичні романи й триллери. Народився у 1962 році. Вивчав польську філологію у Вроцлавському університеті. Після закінчення університету працював вчителем, потім редактором. Живе та творить у Вроцлаві.

Серед найвідоміших робіт автора романи «Інквізитор» та «Quietus» (обидва номіновані на премію ім. Януша Зайделя), диптих «Польща 2.0» (альтернативні варіанти майбутньої історії Польщі, срібна відзнака Літературної премії імені Єжи Жулавського). Автор дитячої фантастичної трилогії про пригоди дівчинки Ері, а також історичного роману для підлітків «Операція «Комендант». Місія у часі» (перше місце у конкурсі #Wolność – czytaj dalej (#Свобода – читай більше). З середини вісімдесятих років публікує також оповідання, яких написав близько тридцяти.

Протягом багатьох років був критиком у журналах «Fantastyka» і «Nowa Fantastyka», опублікувавши чисельні рецензії та статті (їх збірка «Автостопом по фантастиці» вийшла у 2022 році). Крім того, публікував оповідання та публіцистичні тексти у журналах «Fenix», «Sphinx» та «Playboy».

Інґлот пише також нефантастичну прозу. Його перший роман на сучасну тематику «Викрадення сабінянок» (2008). У 2012 році вийшов «Вигнанець», книжка, яка розповідає про Вроцлав у 1945 році (вийшла до півфіналу літературної премії Центральної Європи «Ангелус»).

Мацей Поровський у своїй книзі-довіднику «Ваш цирк, мої мавпи» написав про Інглота: «Для його літературної творчості характерне певне роздвоєння. Інглот – прибічник високої культури, ненавидить американізацію, халтуру, занепад колективних смаків, а у вісімдесятих роках асоціювався з літературною групою Kareta Wrocławski, яка віддавала перевагу простим розвагам. Його захоплює зіткнення гуманістичних поривів, але тягне до пальпу. Внаслідок цього роздвоєння у його прозі весь час виникає фігура диявола-спокусника, а характер культурних пророцтв змінюється (від песимізму до надії)».