ІншеУривки

“Гіперіон” Денна Сіммонса українською: Уривок

77566Форум видавців 2016 обіцяє бути рясним на переклади класики. Однією з найяскравіших новинок стане відомий роман Дена Сіммонса “Гіперіон”, що з’явиться у видавництві Навчальна книга – Богдан.

Ден Сіммонс — відомий американський фантаст, володар таких премій, як “Г’юґо”, “Локус”, “Всесвітня премія фентезі”. “Гіперіон” відкриває серію і переносить читача в однойменний світ, де чигає древнє чудовисько Шрайк.

Пропонуємо вам ознайомитись з невеличким уривком із цієї книги.


Консул розвернувся і впав на подушки. Перед ним висіла голограма древнього обличчя Міни Ґледстон. Її очі виглядали не менш утомленими, ніж звучання її голосу. – Щоб устигнути до відкриття Гробниць, ми негайно відрядили особливе з’єднання ВКС із Парваті для евакуації громадян Гегемонії. Їхній час-у-борг становитиме трохи більше від трьох гіперіонських років. – Жінка замовкла, і Консулу здалося, що він іще ніколи не бачив Виконавчу директрису Сенату такою похмурою. – Нам не відомо, чи встигне евакуаційний флот. Але це ще квіточки. На підході до системи Гіперіона ми виявили… міграційний рій Вигнанців… щонайменше чотири тисячі одиниць. Евакуаційна група заледве їх випереджає.

Консул розумів, чому вагається Ґледстон. Міграційний рій Вигнанців міг складатися із найрізноманітніших кораблів, що варіюються в розмірі від одномісних бій-розвідників аж до бляшаних міст і панцирних комет з десятками тисяч міжзоряних варварів.

— Об’єднаний штаб Збройних сил вважає це великим наступом Вигнанців, – вела далі розповідь Міна Ґледстон. Корабельний комп’ютер так спроектував голограму, що сумні карі очі жінки, здавалося, гляділи прямо в душу Консула. – Чого вони прагнуть: установити контроль над Гіперіоном через ті Гробниці часу, або ж розгорнути масовану атаку на Всемережжя – ми можемо тільки здогадуватися. Тим часом із системи Камна вже стартував бойовий флот ВКС, до якого прикріплено власний інженерний дивізіон для побудови телепорту. Зараз вони йдуть на допомогу евакуаційним силам. Та залежно від розвитку подій ми їх можемо відкликати.

Консул кивнув і якось неуважно підніс чарку з віскі до губ. Насупився, помітивши, що вона порожня, і впустив на рясний килим, що встилав підлогу голографічної ніші. Навіть без військової освіти та підготовки він розумів усю складність тактичних ухвал, які мала винести Ґледстон і разом із нею начальники об’єднаного штабу. Тільки за умови побудови військового телепорту в системі Гіперіона (а це витрата несусвітніх коштів) можна чинити хоч якийсь опір Вигнанцям. І які б таємниці не зберігалися в Гробницях часу, вони все одно потраплять до рук ворога Гегемонії. Якщо ж флоту вдасться вчасно його спорудити і Гегемонія зважиться всіма силами боронити всамітнений, далекий і колоніальний світ Гіперіона, Всемережжя наразиться на страшенний ризик пропустити атаку Вигнанців у якому-небудь іншому місці периметру. В найгіршому разі, варварам удасться захопити телепорт і проникнути в саме Всемережжя. І Консул спробував уявити реальність, у якій закуті в броню війська Вигнанців рушають у портали, аби вийти в бозна-які столичні міста цілої сотні світів.

Переклад: Богдан Стасюк

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *