Скарби космосу: Пригоди Джорджа тривають

Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ. Джордж і скарби космосу. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 344 с.

«Джорж і скарби космосу» – другий роман із серії про пригоди школярів Джорджа та Енні, науковця Еріка та суперкомп’ютера Космоса, написаний всесвітньо відомим фізиком-теоретиком, популяризатором науки, письменником Стівеном Гокінґом та журналісткою і письменницею Люсі Гокінґ, яка є донькою Стівена. Про перший роман «Джордж і таємничий ключ до Всесвіту» цієї серії ми писали раніше.

На початку роману непосидюща Енні разом із сім’єю переїхали до Америки, бо її батько-науковець Ерік отримав роботу в Глобальному космічному агентстві, де  розробляв системи дослідження планет та відправив на Марс робота, який почав себе дивно поводити. До того ж Енні знайшла дивного листа, який, можливо, надіслали прибульці. Дівчинці важко самій розібратися, в чому тут справа, і їй терміново потрібна допомога Джорджа, який, звичайно, завжди готовий допомогти подружці.

Хлопчику вдається вмовити батьків відпустити його в заокеанські далі та разом із бабусею прилетіти на допомогу Енні. Цього разу Джорджу та Енні, а також їхньому незрівнянному надпотужному комп’ютеру Космосу допомагатиме хлопчак Емметт, який попри свій юний вік є справжнім комп’ютерним генієм. Звичайно, можна з впевненістю стверджувати, що ця весела компанія потрапить в динамічні, а часом навіть небезпечні пригоди та з честю витримає всі незгоди, які трапляться на їхньому шляху. А Ерік, як справжній батько та друг, завжди прийде їм на допомогу.

Головні герої роману – сміливі, веселі, розумні, кмітливі діти, які не тільки готові завжди прийти на допомогу одне одному, але й попри складні характери та непорозуміння, що часом між ними виникають, подають приклад плідної співпраці та комунікабельності багатьом дорослим.

Окрім роману, в книжці міститься «Путівник Всесвітом», сформований з коротких есе, що познайомлять читачів із сучасними науковими теоріями і спробують пояснити, навіщо людині літати в Космос, чи можливе життя на інших планетах та які умови для цього потрібні. Також у виданні містяться науково-популярні повідомлення, з яких можна дізнатися, як світло поширюється простором, а роботи мандрують космосом, про корисні космічні винаходи, двійковий код, формулу Дрейка та ще багато чого цікавого.

Відповідно, гортаючи роман «Джорж і скарби космосу», читач не тільки матиме змогу разом із героями поринути в динамічні та бурхливі пригоди, але й більше дізнатися про природу Всесвіту та зрозуміти, що навчатися не тільки корисно, але й весело.

Книжка, як і попередня, опублікована львівським «Видавництвом Старого Лева», оформлена в тверду ошатну палітурку, чий дизайн розробила творча майстерня «Аґрафка». Для україномовного читача текст адаптувала Ганна Лелів.

Окрім того, видання чудово ілюстроване оригінальними малюнками Ґаррі Парсонза та серією кольорових вкладок «Фотоархіви», які містять якісні кольорові світлини, присвячені людині в космосі, роботам в космосі, спостереженням за зірками та іншим космічним цікавинкам.

Звичайно, роман «Джорж і скарби космосу» можна читати як окремий твір, хоча цікавіше розпочинати з першого роману.

Безперечно, веселий, цікавий, ілюстрований, науково-фантастичний роман Гокінґів «Джорж і скарби космосу» припаде до смаку не тільки дітям, але й більш старшому поколінню. А тим, хто прочитав перші дві частини, залишається порадити рушати до книгарень, щоб придбати третій роман серії – «Джордж і великий вибух».

Микола ПЕТРАЩУК