Уривки

Дуґлас Адамс “Життя, Всесвіт та все інше” (Уривок)

До вашої уваги уривок із нового видання Дуґласа Адамса “Життя, Всесвіт та все інше”. Книга продовжує цикл гумористичної фантастики “Путівник по Галактиці для космотуристів” і є третьою частиною в серії. Роман незабаром побачить світ у видавництві “Навчальна книга – Богдан”.

Переклад: Олексій Антомонов.


Ось що написано в «Путівнику по Галактиці» з приводу літання:

Літання – це мистецтво, точніше – навичка.

Ця навичка полягає в тому, щоби навчитися кидати тіло на землю і промахуватися.

Для тренувань виберіть погожий день.

Перший етап простий.

Усе, що знадобиться на даному етапі, ― це здатність рішуче кинутися вниз зі всієї дурі, а також не лякатися того, що результат може видатись болячим.

Боляче буде, якщо не вдасться промахнутися мимо землі.

Більшості людей промахнутися не вдається, і чим вони старанніше силкуються, тим більше ймовірність, що вони гробануться зі всією силою.

Їжаку зрозуміло, що саме другий етап, а точніше промахування, і являє собою основну складність. 

Головна проблема полягає в тому, що ви маєте промахнутися мимо землі якби випадково. Нема жодного сенсу намагатися промахнутися навмисно, оскільки це фізіологічно неможливо. Треба раптово відволікти увагу і перемкнутися надещо інше приблизно на середині падіння. Треба примусити себе не думати ані про падіння, ні про землю, ні про те, як ви гробанетесь, якщо не вдасться промахнутися.

Доволі складно відволікти увагу відразу від цих трьох речей за частку секунди, що є у вашому розпорядженні. Звідти – повне розчарування, що виникає у більшості людей після перших спроб зайнятися цим видовищним і захоплюючим видом спорту.

Якщо таки пощастить раптово у вирішальний момент відволікти увагу ― чи то за допомогою пари розкішних ніг (моцаків, ложноніжок, залежно від родової приналежності або/та особистих уподобань), чи вибуху бомби неподалік, або  раптово побачите офігенно рідкісний екземпляр жука, котрий дряпається по стеблині – ось тоді вашому здивуванню не буде меж, бо ви промажете і зависнете, теліпаючись, за кілька дюймів над землею, що збоку виглядатиме доволі кумедно.

Ось він – момент повної та всебічної кульмінації.

Теліпайтеся та гребіть, гребіть і теліпайтеся.

Наплюйте на всі застереження щодо ваги тіла і дозвольте собі здійнятись у повітря. Не прислухайтеся до жодних порад, бо такого моменту вони навряд чи запропонують щось підходяще.

Найімовірніше, ті довбні вигукнуть щось на зразок «Боже правий, але ж насправді ти не можеш літати».

Життєво необхідно ігнорувати їхні слова, або правда опиниться на їхньому боці.

Піднімайтеся вище і вище.

Потренуйтеся робити піке, спочатку невисоко, потім обережно підніміться до верхівок дерев, дихаючи рівно та спокійно.

Заради Бога нікому не махайте!

Із кожною вдалою спробою стане простіше досягати моменту відволікання.

З часом ви навчитеся таким необхідним речам, як контроль висоти польоту, швидкості, та різним маневрам. Фішка в тому, щоб не заморочуватись, що саме ви намагаєтеся зробити, просто дозвольте цьому статися, немовби само собою.

Згодом навчитеся правильно приземлятись, але з цим точно напартачите, до того ж, жорстоко, особливо при першій спробі.

Діють кілька приватних літальних клубів, у які вас радісно приймуть, аби навчити всебічному відволіканню. Вони наймають людей з неабиякими фізичними вадами та поглядами, котрі, як правило, раптово вискакують з-за кущів і показуються або висловлюються у кульмінаційний момент. Членство у таких клубах коштує недешево, тож мало хто з туристів може його собі дозволити. Набагато більше шансів потрапити туди тимчасовим службовцем.


Слідкуйте за фантастичними новинками від видавництва “Навчальна книга — Богдан” на їхньому офіційному сайті https://bohdan-books.com. В асортименті представлені такі визначні письменники, як Рей Бредбері, Роджер Желязни, Дуґлас Адамс, Станіслав Лем і не тільки. Купувати на сайті видавництва завжди вигідніше!

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *