Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Апґрейд

Фантастичний кінозал

Апґрейд / Upgrade (2018)

Жанр: фантастика, бойовик

Режисер: Лі Воннел

Актори: Лоґан Маршалл-Ґрін; Мелані Вальєхо; Гаррісон Ґілбертсон

Український переклад: є

Близьке майбутнє. Високі технології стали невід’ємною частиною людського життя. Проте Ґрей — людина, яка любить все робити своїми руками. Він лагодить старі, колекційні бензинові автомобілі на замовлення багатіїв, а його дружина працює на потужну мегакорпорацію і навпаки, повністю занурена в технології. Якось вони потрапляють в аварію і на них нападає група недобитків. Ті вбивають дружину Ґрея, а його самого перетворюють на повністю паралізованого інваліда. Один із колишніх клієнтів Ґрея — вчений-розробник — пропонує імплантувати в нього експериментальний чип Stem, який може відновити рухливість. Виявляється, однак, що крутий ґаджет має власний інтелект і може допомогти носію знайти вбивць дружини. А з ним, як це завжди буває, все зовсім не так просто, як здавалося на перший погляд.

Ось яким мав бути «Веном». Цікаво, що майже завжди одночасно з багатомільйонним блокбастером з’являються його кінодвійники. Студія «Asylum», наприклад, тільки тим і займається, що штампує настільки дешеві і безглузді «римейки», що вони вже отримали власну назву — «мокбастери». На щастя, робота Лі Воннела до цієї категорії не належить. Схожість із «Веномом» очевидна — виконавця головної ролі, Лоґана Маршалла-Ґріна давно називають бюджетною версією Тома Гарді — от тільки це не паразитування на відомому бренді, а своя унікальна історія. Ба більше: майже в кожному аспекті фільм вигадливіший та цікавіший за «Венома» Режисеру вдалося з мінімальними фінансовими ресурсами зняти чудовий бойовик про взаємодію людини та симбіота. «Апґрейд» коштував студії якихось 5 мільйонів доларів. За сучасними мірками, це взагалі не гроші (перший «Дедпул» свого часу вихвалявся «мізерним» бюджетом у понад тридцять мільйонів, а «Апґрейд» не мав і таких сум), але помітно, що творці фільму використали на повну кожен цент свого скромного бюджету.

Головними складовими успіху «Апґрейда» стали харизматичний актор в головній ролі та вигадлива постановка боїв. Лоґан Маршалл-Ґрін значно цікавіше за Тома Гарді відіграв партію людини, яка коїть якісь нечувані штуки і сама дивується, на що здатна. Потішив і штучний інтелект. «Стем» не кривляється і не намагається пробити глядачів на сміх. Це холодна бездушна машина, яка все ж здатна непогано діяти в парі з Ґреєм. Бойові сцени також на висоті. Якісна операторська робота змушує майже відразу прикіпити поглядом до екрану: наприклад, у тих сценах, де Ґрея контролює «Стем», камера намертво прилипає до фігури актора й рухається разом з ним. Цікаво, що за всіма бойовими кульбітами автори не забули і про ідейну складову стрічки. Фільм піднімає важливі питання про взаємодію людини і штучного інтелекту, а також готовність брати на себе відповідальність за (не)свої рішення. Багато в чому «Апґрейд» подібний за проблематикою до «Привида в обладунках» (оригінального аніме) та відносно свіжої «Ex Machina»

«Апґрейд» — чудовий вибір, коли душа бажає якісного неокіберпанківського бойовика без супергеройських штампів. Фільм не вражатиме урбаністичними краєвидами майбутнього, але йому це й не потрібно. Сюжет не новаторський і, за бажанням, до нього є де присікатися. Десь щось подібне вже було, здається. Алі ті емоції, які дарує стрічка, змушують насолоджуватися видовищем, а не шукати в ньому вуха класичних попередників. А це не так уже й погано. Перед нами — камерна історія однієї зламаної людини, від якої не залежить доля світу. Чи залежить?

Чи давно після перегляду фільму вам хотілося одразу передивитися його ще раз? Нам, наприклад, учора.

Цитати

— Алкоголь погіршує сигнали вашого мозку. Ви не зможете нормально рухатися.

— Я знаю. Ось за це з мене й беруть гроші.

— Те, що люди навмисно шкодять собі, позбавлено сенсу.

— Це тому, що твоя пам’ять забита нулями та одиницями, приятелю, а наша — спогадами про всі наші пройоби.

— Допоможи!

— Мені потрібен дозвіл на автономну роботу.

— Дозвіл надано!

Я не можу дозволити, щоб нас вбили.

— Стеме, у нього ніж!

— Я бачу. У нас також є ніж.

Анатолій ПІТИК і Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *