Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Особлива думка

Фантастичний кінозал

Особлива думка / Minority Report (2002)

Жанр: фантастика, детектив, триллер, бойовик

Режисер: Стівен Спілберґ

Актори: Том Круз, Макс фон Сюдов, Колін Фарелл, Саманта Мортон, Пітер Стормаре.

Український переклад: є

2054 рік. Спеціальний підрозділ вашингтонської поліції «Дозлочин» займається профілактикою вбивств. Використовуючи в роботі видіння трьох потужних провидців, поліціянти здатні заарештувати людину ще до того, як вона скоїть задуманий злочин. Досконала система діє ось уже шість років і беззаперечно довела свою ефективність: за означений проміжок часу: у столиці Сполучених Штатів Америки не було жодного вбивства.

Керівник підрозділу, капітан поліції Джон Андертон сумлінно виконує свій обов’язок. Аж раптом одного дня провидці повідомляють про новий майбутній злочин. Вбивця — сам Джон, а жертва — незнайома йому людина. Поліціянт стає утікачем. У нього є 35 годин до напророкованого вбивства. За цей час Джон має довести свою невинність, а єдиний спосіб це зробити — продемонструвати, що система, якій він служив останні шість років, не така вже й ідеальна, як здавалося з самого початку…

Останнім часом склалася цікава ситуація, коли масова культура захоплюється, з одного боку, фільмами про супергероїв, а з іншого, ностальгує за стрічками вісімдесятих. За цих обставин з’явився цілий пласт несправедливо забутого кінематографу. І найсумніше, що всі ці фільми виходили не так уже й давно. Майже вісімнадцять років стерлися з пам’яті кіноглядачів, ніби люди в чорному таки застосували свій нейралізатор. Наприклад, під дію нищівних променів потрапив культовий Філіп Дік. Раніше великий кінематограф його дуже любив. Геніальний «Той, що біжить по лезу» Рідлі Скотта, криваво-брутальне «Згадати все» Пауля Верговена і моторошні «Крикуни» Крістіана Дюґея. У нове тисячоліття Філіп Дік увійшов з двома класними фільмами: «Прибульцем» та «Особливою думкою». Перший — параноїдальний трилер про людину, яку несправедливо звинувачують у злочині і яка повинна, ставши втікачем, докопатися до правди. Другий фільм, власне, про те саме, але бюджет у нього більший, як і кількість титулованих імен у титрах. І якщо «Прибулець» так чи інакше тупцяв на полі «Вторгнення викрадачів тіл», то зав’язка «Особливої думки» значно оригінальніша.

Звісно, фільм сильно відрізняється від свого першоджерела. Порівняти хоча б зовнішність Тома Круза із зовнішністю його персонажа в оповіданні в першому ж реченні: «…Я лисію. Лисію, товстішаю і старішаю». Однак, відмінності не стають недоліками фільму, а перетворюються на його окраси. Оповідання Філіпа Діка часто бувають схематичними і тримаються на нестандартній ідеї, яку в процесі екранізації творці фільму наповнюють емоційними деталями. Стівен Спілберґ створив світ майже ідеального майбутнього, щоправда, наповнив його моторошними, жаскими елементами. Холодна, темно-синя гама фільму у поєднанні з навмисно зернистою і розмитою картинкою занурюють глядача в атмосферу бентежної непевності. Власне, саме ці емоції відчуваєш після прочитання Філіпа Діка, тому можна сказати, що, знехтувавши формою, Спілберґ з командою передали дух першоджерела. Хай фільм і вийшов у 2002 році, він досі не втратив свого шарму, а рання комп’ютерна графіка майже не ріже око. Зовсім незрозуміло, навіщо було у 2015 знімати серіальний сиквел до цієї історії. Він вийшов нецікавим та дешевим. Нікому не сподобавшись, він ледь протримався один сезон.

«Особлива думка» — чудовий приклад фантастичного детективу. Рідкісний випадок, коли той таки фантастичний елемент є не блискучою, але беззмістовною прикрасою, а наріжним каменем самої інтриги. І знову ж таки, історія про хиби пенітенціарної системи дуже актуальна в сучасній Україні. Тож, перегляд не тільки розважить, а й змусить замислитися.

Цитати

— Чому ви спіймали кулю?

— Бо вона впала б.

— Ви впевнені?

— Так.

— Але ж вона не впав. Ви її спіймали. Запобігання чомусь не змінює той факт, що це мало відбутися.

— Надто швидко. Сповільни це.

— Як мені це сповільнити? Тріснути її по макітрі?

— Усі живі організми напрочуд схожі. Коли лещата стискаються і напруження зростає, кожна земна істота турбується тільки про своє виживання.

— Джоне, не тікай.

— Не переслідуйте мене.

— Не треба тікати.

— Всі тікають, Флетче.

Анатолій ПІТИК і Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *