Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Віллоу

Фантастичний кінозал

Віллоу / Willow (1988)

Жанр: фентезі, пригоди, мелодрама
Режисер: Рон Говард
Актори: Ворвік Девіс; Джоанн Воллі; Вел Кілмер; Джин Марш
Український переклад: є

«Це часи остраху… Провидці пророкували народження дитини, яка стане причиною падіння могутньої королеви Бавморди. Королева полонила всіх вагітних жінок країни, щоб убити дитину, коли та народиться…» Проте повитуха після довгих вмовлянь матері рятує немовля. По сліду сміливої жінки пустили демонічних псів, тому вона сплавила кошик з малечею річкою.

Дитинку прибиває до берега, на якому живуть нелвіни — крихітні, але сміливі половинчики. Дівчинку знаходять діти скромного фермера та чарівника-початківця Віллоу Афґуда. Той, хоч спершу і не сильно радий нежданій знахідці, все ж швидко прикипає серцем до дитини і погоджується віднести її до замку дайкіні, тобто звичайних людей.

Під час довгих та небезпечних мандрів Віллоу зустріне шахрая з чистим серцем Мадмартіґана, двох брауні — Френджина та Рула (це такі мініатюрні духи з британського фольклору, не тістечка), а ще чарівницю Фін Разель, яку Бавморда колись обернула на опосума. Разом цьому різномастому товариству судилося кинути виклик силам зла.

Що буде, якщо об’єднати атмосферу та сетинг Толкінового Середзем’я з персонажами та ідеями «Зоряних воєн»? Буде «Віллоу»! Приємна чарівна дитяча казка з кінця вісімдесятих. Її творцем був Джордж Лукас. Саме він ще у 1972 році придумав історію про крихітних людей, велике зло та немовля, яке б мало те зло здолати. Тоді йому довелося відкласти начерк сценарію в глибоку шухляду. Лукас стверджує, що він просто чекав часу, коли технології стануть достатньо розвинутими для реалізації задуманих спецефектів. І частка правди в цьому є: пізніше у «Віллоу» дійсно було втілено низку новаторських прийомів. Щоправда, першопричиною такої великої затримки між появою ідеї та виходом фільму на великі екрани було те, що тоді про Джорджа Лукаса майже ніхто не знав. У його творчому доробку було кілька сценаріїв до документалок, камерна антиутопія «ТНХ 1138» та підліткова драма «Американське графіті». Йому б ніхто не довірив такий складний проект і не виділив би необхідний бюджет.

На щастя, Джордж Лукас зняв «Зоряні війни», і тоді все для нього стало можливо. Він доручив написання сценарію професіоналу Бобу Долману, а режисувати стрічку запросив Рона Говарда, з яким уже перетинався на зйомках «Американського графіті». Головну роль у фільмі виконав Ворвік Девіс, який грав милого ведмедика евока в «Поверненні джедая». Лукасу так сподобалися харизма та акторський талант маленького актора, якому вдалося втілити класного персонажа під громіздким шерстяним костюмом, що творець «Віллоу» захотів показати світу справжнє обличчя Ворвіка Девіса. На момент зйомок акторові було лише 17 років. Однак, він жодним чином не поступався в таланті Велу Кілмеру, Джоан Воллі та Джин Марш. Йому чудово вдалася роль молодого батька, захисника та чарівника-початківця, якому трошки бракує віри у власні сили. По суті, він зіграв справжнього гобіта ще до того, як це стало мейнстримом. Дуже шкода, що для нього не знайшлося ролі у «Володарі перснів» Пітера Джексона.

Сам фільм є справжнісіньким римейком «Зоряних воєн» у форматі темного фентезі (принаймні, достатнього темного на дитячу аудиторію кінця вісімдесятих). Віллоу Афґуд — такий собі Люк Скайвокер, Мадмартіґан Вела Кілмера — типовий Ган Соло, а королева Бавморда зі своїм посіпакою, що носить шолом у вигляді черепа — це імператор Палпатін і Дарт Вейдер. Паралелі очевидні, однак вони зовсім не дратують. Зрештою, саме за цих героїв — архетипових для культури в цілому — ми і любимо «Зоряні війни». «Віллоу» — дуже затишна казка про боротьбу добра та зла і місце маленької людини в ній. Насамперед, звісно, дитяча, але й дорослим, яких мучить ностальгія, буде на що подивитися. На жаль, фільм свого часу провалився в прокаті, тому продовження існує лише у форматі книжкової трилогії. Наразі ходять чутки про можливий ребут історії у форматі серіалу. «Віллоу» — чарівний артефакт свого часу. Зараз можуть знімати і масштабніше, і закрученіше, але саме так не зніматимуть більше ніколи.

Цитати

— Будь обережнішим. Я могутній чаклун. Бачиш цей жолудь? Якщо я кину ним у тебе, ти одразу перетворишся на камінь.
— Ууу! Як же мені лячно! Прошу, не роби цього! Не роби! Який жах! Коротун та ще й з жолудем, яким він збирається в мене жбурнути!
— Я не витрачатиму його на тебе.

— У чому твоя проблема, синку?
— Що ви маєте на увазі?
— Коли я показав пальці, яким було твоє рішення?
— Мені… спала на думку дурниця.
— Все одно скажи мені.
— Я хотів обрати палець на своїй руці.
— Саме це й була правильна відповідь. Тобі не вистачає віри в себе. Але саме ти володієш усіма даними, щоб стати визначним чарівником. Тепер запам’ятай: ти повинен прислухатися до свого серця протягом усієї подорожі.

— Невже я… Невже я насправді вчора казав такі речі? У тому самому наметі?
— Ти сказав, що кохаєш мене.
— Цього я не пам’ятаю!
— Ти збрехав мені?
— Ні. Я просто був сам не свій учора вночі…
— А я вирішила, що моя краса причарувала тебе і ти не в змозі був їй протидіяти.
— Щось таке…
— І що тепер?
— Все минулося.
— Минулося кажеш? А як же «без тебе я загину у безпросвітній пітьмі»?

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *