КнижкиОглядиПублікації

Шлях королів: майбутня класика епічного фентезі

"Шлях королів" Брендона Сандерсона: майбутня класика епічного фентезі

Брендон Сандерсон — молодий і успішний письменник фантаст, чиє ім’я ставлять в один ряд з такими майстрами жанру, як Джон Толкін та Джордж Мартін, а його творам прогнозують присвоєння статусу “класичного фентезі”. Популярність автору принесла трилогія “Народжені туманом”, а також те, що саме він закінчив відому серію книг Роберта Джордана “Колесу часу”. У 2010 році Сандерсон пише першу книгу нового циклу “Хроніки Буресвітла”, яка має назву “Шлях королів”.

Події “Шляху королів” починаються з війни, яка мала бути миром. Ґавілар, король однієї з наймогутніших країн Алеткару, планує підписати мирний договір з паршенді — новим і незнайомим народом, про існування якого донедавна не знав ніхто. Під час бенкету на честь нового миру таємничий Убивця в Білому вбиває Ґавілара за наказом паршенді. Великі князі Алеткару підписують Пакт Помсти, і мир, який так і не почався, обертається на війну на Розколотих Рівнинах — місцевості, де алеткійці вперше зустрілися з паршенді. Ця війна затягнеться на довгих шість років і перетвориться на комбінацію князівського збагачення та людського страждання.

 

 

Брендон Сандерсон. Шлях королів. — Книжковий клуб. “Клуб сімейного дозвілля”, 2019. — 1088 с.

У осередок цієї війни потрапляє один з основних персонажів книги. Молодий раб Каладін стає членом команди мостовиків — загону людей, основною функцією яких є носіння мостів, що забезпечує легкий перехід армій Алеткару через прірви на рівнинах. Дуже скоро Каладін розуміє, що життя раба може стати дечим гіршим — життям мостовика. Кожна вилазка з мостом — це смертний вирок більшій частині загону, адже саме мостовики перші потрапляють під град стріл паршенді і стають видатковими матеріалами війни, чиї життя не варті нічого. У повному відчаї та без крихти надії Каладін теж стає цим видатковим матеріалом, та йому вдається пережити декілька вилазок підряд. Що це: чисте везіння чи дещо більше? У першій книзі нам належить дізнатися більше про Каладіна, а також його минуле, в якому поєднується доля раба, солдатське життя та мрія стати хірургом. 

 

“Каладін та Сил” — Toothygrindesigns

Окрім Каладіна, розповідь ведеться ще від двох основних персонажів. Далінар Холін — воєначальник Алеткару та рідний брат вбитого короля Ґавілара, який повинен завершити Пакт Помсти і очистити свою совість перед братом. Інший персонаж, Шаллан Давар — юна дворянка, яка направляється на навчання до Джасни Холін, видатної вченої та сестри короля, і яка використовує цю можливість як прикриття для справжньої мети її візиту, яка є далеко не благородною.

Фентезійний світ Рошару зачаровує усім — від історії до екосистеми. Спочатку ми дізнаємось, що Рошар — це континент, який колись покинули Променисті Лицарі. У ті далекі часи відбулася остання Руйнація — подія страшного масштабу, яка мала нищівні наслідки для людства. Променисті залишили після себе Сколкозброю та Сколкозбрую — містичні артефакти, які надають їхньому володареві надприродні міць та здібності. Вони стали своєрідними символами влади, політичного та військового впливу на континенті. Таким чином, країни, у розпорядженні яких є найбільша кількість Сколків, задають правила гри на політичній арені Рошару.

Сандерсон педантично відноситься до деталей та глибини світу, який він створив. Так, наприклад, на Рошар регулярно приходить Великобуря — нищівна стихія, яка руйнує все на своєму шляху. На Розколотих Рівнинах, де сила бурі досягає епогею, рослини і тварини змушені пристосуватися до жорстких умов життя. У результаті, маємо траву, яка вміє ховатися в землю під час Великобурь, а також тварин, які відростили панцирі, щоб переживати стихію. Великобуря, яка є джерелом спустошення, водночас дає людям буресвітло. А буресвітлом, в свою чергу, заряджають сфери, які використовують як гроші. Також силою цього світла користуються у магії та для наукових досліджень.

 

“Великобуря” — Droga Królów

Гравітаційні викиди, фабріали, буресвітло — усе це елементи магічної системи Рошару у “Шляху королів”. Щоб опанувати мистецтво магії, потрібно багато вчитись і тренуватись. Окрім того, деякі магічні уміння безпосередньо пов’язані з моральними принципами героїв. Переживши багато страждань та випробувань, персонаж доходить до певного висновку, формує моральний принцип і це стає його “ідеалом”, а “ідеал” — це ті слова, які необхідно сказати, щоб отримати нові здібності.

Дивний новий світ Рошару ідеально доповнюють інтерлюдії та малюнки Шаллан. Інтерлюдії — це окремі розділи, в яких розповідаються історії людей, які не залучені до основного сюжету (принайнмі поки), але таким чином автор показує ще більше різноманіття світу. Завдяки інтерлюдіям, ми знаємо що в Рошарі існує величезне озеро, яке можна перейти вбрід, а також острови, які рухаються самі по собі. Окрім цього, до багатьох розділів додані малюнки Шаллан — нариси рослин, створінь, споруд, міст, видів одягу. І ці візуалізації допомагають ще краще уявити весь цей світ.

 

 

Один з малюнків Шаллан — Stormlight Archive Fandom

“Шлях королів” — чудовий приклад якісного епічного фентезі. У першу чергу, ця епічність прослідковується у рисах героїв. Так, Каладін пройшов багато випробувань, які загартували його і не похитнули його відданість ідеї справделивості та честі. Шаллан планує зрадити наставницю, але нею керує бажання допомогти своїй сім’ї. Далінар — це втілення офіцерських чеснот і, хоч у нього і є темне минуле, те, ким він став зараз, може стати тільки прикладом для наслідування. 

Епічне фентезі — це також набагато більше, ніж “справедливі герої з магічними мечами”. Масштаб задуму Сандерсона, а також теми, які він піднімає, ставить “Шлях королів” та “Хроніки буресвітла” на один рівень з найкращими зразками високого фентезі. У цій книзі, де величні герої борються з монстрами, використовуючи магічну Сколкозброю, автор уміло показує проблеми нашого суспільства:  нерівність, расизм, депресії та наслідки травм. І це додає книзі психологізму та глибини. 

“Шлях королів” — великий роман на 1088 сторінок, у якому тільки зав’язується дуже цікава історія “Хронік буресвітла”. У циклі заплановано десять книг (українською видана тільки перша), написаних є три, а вихід четвертої очікується восени 2020. Ми, Readmodo, обожнюємо це якісне, захопливе та масштабне фентезі і щиро рекомендуємо до прочитання усім поціновувачам жанру.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *