НовиниПублікації

Підсумки конкурсу “Гардарикі: Фантастичні міста України”

Підсумки конкурсу "Гардарикі: Фантастичні міста України"

Ось і завершився наш конкурс “Гардарикі: Фантастичні міста України”, який складався з двох частин: конкурсу оповідань та конкурсу чорно-білих ілюстрацій. Ми були шалено раді, що вас зацікавила тема українських міст і містечок. Адже не лише в Нью-Йорку чи Лондоні можуть відбуватися фантастичні речі. На конкурс оповідань ми прийняли 112 робіт, на конкурс ілюстрацій, на жаль, менше — всього 10. То які ж роботи виявилися найкращими?

Переможці конкурсу оповідань

1 місце — Ірина Грабовська “Душа чортового міста”

Детективне оповідання про місто Чортків. Тут вам і стімпанк, і гетьманпанк, і захоплива детективна справа, а також виважене подання архітектури міста. Незабаром у авторки виходить роман “Остання обитель бунтарства” з серії “Леобург”, події якого відбуваються у цьому ж світі.

2 місце — Наталія Матолінець “П’ять мандрівних будинків”

Про Львів і з солоденьким? Журі одразу запідозрило постать автора — і, як потім виявилося, вгадало. Головний герой поселяється в старому будинку, який перебуває в часовій петлі. Історії з затишним міським простором — коник Наталії Матолінець, авторки романів “Варта у Грі”, “Варта у Грі. Артефакти Праги”, “Гессі”, “Академія Аматерасу”. У її міста неможливо не закохатися.

3 місце — Ксенія Сокульська “370 кроків і один спуск”

Оповідання про дітей із Запоріжжя підкупає своєю атмосферністю. Небезпечні вилазки, підслуховування дорослих розмов і втрапляння в пригоди, в які краще б не втрапляв. Ксенія Сокульска також відома як книжкова блогерка Vaenn, і для нас стало приємним сюрпризом прочитати від улюбленої оглядачки ще й захопливу історію.

Також до підсумкової збірки оповідань увійшли наступні роботи:

Як відбувалося оцінювання?

Оповідання оцінювалися спільними зусиллями редакції “Світу Фентезі”: Оксани Пронько, Катерини і Анатолія Пітиків, Інни Ковалишеної та Вікторії Токарєвої — а також запрошеної письменниці Нати Гриценко. Журі мало доступ до текстів оповідань без імен авторів. Імена були відкриті журі лише після визначення переможців.

Оцінювання оповідань відбувалося в три етапи. На першому етапі журі ставило так (1) або ні (0) оповіданням, які задовольняють умови конкурсу, є сюжетними, завершеними і потенційно можуть стати публікантами збірки. На другому етапі журі ставило так (1) або ні (0) творам з попереднього етапу, які, на їхню думку, заслуговують потрапити в збірку. Із 112 оповідань у другий етап пройшло 42 оповідання. 

У третьому етапі серед оповідань, які журі визначило вартими потрапити у збірку, обиралося троє переможців. Переможець формувався за рейтинговою системою: 15 балів — найсильнішому і найвідповіднішому твору, 1 бал — найслабшому із найкращих. Методом середнього арифметичного усіх оцінок журі було обрано троє переможців. Як зрештою виявилося, думки журі щодо перших місць були майже однозначні.

  1. Зашморг часу
  2. Старший інспектор Міськбезпеки та схиблений ангел
  3. Сімбекс-17
  4. Цензура
  5. Душа чортового міста
  6. Я, Лілія
  7. Диво
  8. Музей
  9. Черешні з покинутого двору
  10. Заборонена зона
  11. Чернега
  12. Скарби Єгипту
  13. Пастка на тінь
  14. Розділ
  15. Сховище № 1283
  16. Мертве місто
  17. Нічні покровителі мистецтва
  18. П’ять мандрівних будинків
  19. Таємниця замку Річарда
  20. Жага
  21. Барахолочка
  22. Мрія Марі
  23. Сни одного містечка
  24. Знатниця
  25. Шестипалі
  26. 370 кроків і один спуск
  27. Диво на Поштовій
  28. Принцип Мебіуса
  29. 37 годин у Севастополі
  30. Останній кобзар у місті машин
  31. Gruss aus Czernowitz
  32. Солодкий присмак забуття
  33. Ніч почнеться опівдні
  34. Король Ящірка
  35. Люди. Мрії. Потвори
  36. Оболонська різанина
  37. Без царя в голові
  38. Легенда про Нарктлан
  39. Домовик з хрущовки
  40. Зміна жанру
  41. Ртутний дух
  42. Марко Пекельна

Статистика

Тематично серед робіт виділялися наступні напрямки: горор, антирадянська тематика, детектив, подорожі в часі, постапокаліпсис. 

Найбільше писали про Київ (21 робота) і Львів (10 робіт).

Графік розподілу міст, про які писали автори

Якщо брати до уваги області, в яких знаходяться міста оповідань, то ситуація схожа: найбільше було написано про міста з Київської області (25 робіт) і зі Львівської області (17 робіт).  Та якщо 21 робота з 25 була написана саме про Київ, то у Львівській області писали не лише про Львів (10 робіт із 17): був і Золочів, і Жовква, і Белз.

Графік розподілу областей міст, про які писали автори

Нас також зацікавило, з яких міст і областей нам надсилали твори. У заявці ми попросили авторів вказати, з якого вони міста (народилися або проживають). Отож, найбільше надіслали творів з Київської області (37 робіт), Львівської (12 робіт), Дніпропетровської (10 робіт) і Одеської (6 робіт). 

Зовсім не надіслали робіт із Сумської та Волинської областей. Також не було надіслано жодного твору про місто з Сумщини. Суми — наступного разу виправляйтеся!

Графік розподілу областей міст, які автори вважають рідним (народилися там або проживають)

Переважно автори писали про рідне місто або місто, яке знаходиться в їхній рідній області.

Графік порівняння того, скільки авторів писали про рідні міста

Графік порівняння того, скільки авторів писали про міста із рідних областей

Переможці конкурсу ілюстрацій

1 місце — А.В. з ілюстраціями “Феєрій” (м. Вінниця, Вінницька дитяча художня школа), “Секрет підземної Вінниці” (м. Вінниця, Обласна рада) та “Віннице, ти — космос” (м. Вінниця, Арка)

2 місце — Генадій Репитун з ілюстрацією “Берегиня” (м. Київ, Троїцька надбрамна церква Києво-Печерської Лаври)

3 місце — Павло Черепюк з ілюстраціями “Київська готика” (м. Київ, Костел Святого Миколая) та “Епоха пари” (м. Київ, Контрактова площа)

На жаль, робіт надійшло не так багато, як нам хотілося б, але їм усім вдалося переосмислити простір українського міста у фантастичному ключі. Кожна ілюстрація розповідає свою історію — хоч оповідання пиши!

Ми дякуємо усім учасникам конкурсу за чудові роботи й переходимо до фази підготовки збірки. Ми будемо тримати вас у курсі, чекайте новин на контактну пошту.

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *