Інше

Топ яскравих героїнь фентезійних книжок

З нагоди вчорашнього Міжнародного жіночого дня наша редакція зробила невеличку підбірку цікавих і живих героїнь фентезі.

1. Героїня циклу книг «Артеміс Фаул» Йона Колфера, Холі Шорт — перший капітан жіночої статі в спеціальних силах ЛЕПрикон. Попри свою мініатюрність вона здатна власноруч знешкодити банду злочинців. Холлі — один із найталановитіших офіцерів, і хоча вона часто діє всупереч наказам та встрягає в небезпечні ситуації, але виконує свої операції успішно та кілька разів разом із Артемісом Фаулом рятує світ. Опріч її талантів, Холлі — чудовий друг, який здатен зробити все можливе, аби допомогти своєму товаришу.

Ілюстрація: stephanilli

2. Цирі, героїня циклу «Відьмак» Анжея Сапковського. Левеня з Цинтри, на якій перетнулися пророцтва і долі. Скалка в оці для цілого світу. Її долю намагаються вершити всі, хто має владу, однак вона з дитинства рветься сама обирати свою долю і проходить через всі перешкоди, ламається і знову продовжує свій шлях завдяки власній наполегливості та допомозі вірних друзів.

Ілюстрація: TransmissionDream

3. Героїня-оповідачка з «Тисячі ночей» Емілі Кейт Джонстон. У неї немає імені, як і в більшості героїв книги. Але це не завадило їй стати богинею за життя у світі, де богами стають душі померлих предків, і врятувати світ, довівши, що платити одним життям чи двома, чи десятьма, за мир і процвітання в країні не слід – це добром не скінчиться. Особливо ця героїня цікава тим, що свою божественну силу вона має не сама по собі. Це сила сестринської любові і жіночої солідарності. І коли в книжці говориться, що жінка врятувала світ, то все ж, це була не одна жінка.

Фрагмент ілюстрації з обкладинки

4. Всім нам відома Герміона з циклу книг про Гаррі Поттера письменниці Джоан Ролінг. Вона не виглядає типовою «сильною» дівчиною, яких хвалять критики. Але Герміона розумна, талановита та цікава дівчина, котра прагне досягти висот і водночас залишається вірною своїм друзям та переконанням.

Ілюстрація: Kuvshinov-Ilya

5. Так само відома ельфійська принцеса Лутіен, з Толкінівського “Сильмариліону”. У бідній на жіночих персонажів історії Середзем’я, вона виділяється тим, що сама виступає всупереч долі і не лише вишиває прапор для війська свого коханого, а й сама виступає проти Морґота. І навіть перемагає саму смерть завдяки своїй силі волі та коханню.

Ілюстрація: Cocoz42

6. Ангва, констебль Нічної Варти з однойменного циклу Террі Пратчетта. Дівчатам та перевертням не місце в Нічній Варті Анк-Морпорку. А дівчатам-перевертням? Ангва не хоче бути чудовиськом, якого бояться мирні мешканці, вона хоче їх захищати. І досягає свого, стає однією з найважливіших вартових Анк-Морпорку, хоч це для неї і удвічі важче, ніж для будь-кого іншого.

Ілюстрація: rubendevela

7. Ар’я Старк з «Пісні льоду та полум’я» Джорджа Мартіна. Ар’я починає з шаблону «нетакої» дівчинки, котра схильна до хлоп’ячих забавок більше, ніж до рукоділля та ляльок. Але з часом шаблон переростає в живу дівчинку, що змушена проходити крізь тяжкі випробовування, ламатися й знову оживати, аби знайти себе справжню і своє місце у світі.

Ілюстрація: munette

8. Марта, героїня «Пороху з драконових кісток» Володимира Арєнєва, просто дівчина-підліток. У неї є шкільні друзі, проблеми у школі та сім’ї, перше кохання і мета вирватися з провінційного болота. Але Марта живе в незвичайному світі, і до всіх її негараздів додаються ще драконові кістки і похмура таємниця, що оточує війну, яка зламала Мартиного батька.

Фрагмент з обкладинки. Ілюстратор: Олександр Продан

9. Синьозірка, з циклу Ерін Гантер «Коти-вояки». Вона провідниця Громового клану в перших книгах циклу. І це означає, що на плечах Синьозірки лежать важкі обов’язки перед рідним кланом, щодо опіки його безпекою та виживанням, адже в тих умовах, в яких живуть котячі клани, про процвітання говорити не доводиться. Синьозірка мудра й справедлива кішка, чи не єдина, хто навіть в тяжких умовах виявляється здатною на благородство та допомогу. Однак вона дорого заплатила за те, аби стати доброю провідницею для свого клану.

Ілюстрація: tigon

10. Роксана, героїня «Чорнильної трилогії» Корнелії Функе. Прекрасна жінка з прекрасним голосом, вона прагне зовсім не слави чи багатства. Роксана хоче спокою і даху над головою, однак у тяжкі часи готова з усім цим розлучитися без зайвих вагань. Сильна духом, вона на повну силу і любить, і ненавидить, готова допомогти, але не перетворюється на довірливу панночку. Роксана зачаровує тим, що на перший погляд видається непримітною, пересічною, такою, яку вирізняє з натовпу тільки краса. Але ця пересічна людина насправді таїть в собі незбагненні душевні глибини.

Ілюстрація: Skailla

11. Софі з «Мандрівного замку Хаула» свій шлях у незвичайні героїні починає ставши з молодої дівчини старенькою бабцею. І відкриває в собі невичерпне джерело душевних сил, впертості й відчайдушності. Софі дасть прочуханки всім – і Відьмі Пустирищ, і чаклуну-серцеїду, і самому королю, от лиш в боротьбі з власними страхами та непевністю не впорається сама. Як і кожен із нас, хто часом потребував любові та підтримки.

12. Шаллан, учениця відомої дослідниці-принцеси Джаснах із серії “Архів Штормсвітла” Брендона Сандерсона. Набиваючись у науку до королівської персони, вона переслідує мету вкрасти у неї перетворювач, щоб врятувати родину від збанкрутіння, але відчуває, як навчання її поглинає. У краї, де лише жінки володіють письмом, вона долучається до грандіозного дослідження, яке здатне перевернути тогочасні погляди на історію та оживити давні легенди. Бувши зачиненою майже все життя у родинному маєтку, Шаллан залюбки поринає в пригоду, замальовуючи та описуючи на своєму шляху різні види тварин та рослин, містечок та їхніх жителів. А також відкриваючи в собі один незвичайний талант…

Ця підбірка цікавих та нешаблонних героїнь фентезі, далеко не повна. Однак скільки б не було хороших героїнь, героїв та книг, їх завжди буде мало, і ми, читачі, віддано чекатимемо нових.

 

Матеріал підготували
Інна Ковалишена та Оксана Пронько

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *