«Хрангели»: боротьбу з агресією розпочато!

Ініна Н. Хрангели. — Х. : Ранок, 2015. — 256 с.

Це неймовірно, але поряд із нами, у надсучасному ХХІ столітті, живуть справжнісінькі хрангели! Вони прилітають до дітей щодня, аби лиш упевнитися, що з ними все добре, а в скрутну мить допомагають: чи то навіяним сном, чи то вдалою думкою… А познайомила читачів із хрангелами талановита українська письменниця Ніка Ініна.

Фантастична повість «Хрангели», що видана 2014 року в харківському видавництві «Ранок», — це дебютний твір Ніки Ініної про дивовижних створінь, які охороняють малечу та підлітків до досягнення ними 15-річного віку від усіляких негараздів. Причому настільки відчайдушно, що ладні забути про себе. Саме такими ми бачимо шістку вірних друзів-хрангелів із красномовними іменами: Красинда, Форкотуха, Балакан, Товчуха, Мудриця та Мріян. Вже самі лише імена наштовхують на купу роздумів щодо характерів головних персонажів. Та авторка любить пожартувати, тому не все так однозначно, як може здатися на перший погляд.

Уже з перших сторінок перед читачем постає шістка друзів-нерозлийвода, що сумлінно виконують свою роботу, опікуючись дітьми й підлітками — кожний трьома, а в перервах між цим святкують дні народження, обирають одне одному подарунки, ба навіть слідкують за модою. Це справжнісінькі живі істоти, зі своїми слабкостями та гідностями. Інколи вони навіть можуть трошки перебільшувати дійсність, завдяки чому й стають посвячені у страшну таємницю.

А таємниця та не з легких. Виявляється, світом крокує пандемія зла, і зупинити її поки що не під силу навіть найсильнішим. Сотні дітей та підлітків щодня стають дедалі агресивнішими. Вони втрачають ціннісні орієнтири, нехтують батьками й друзями… Новини у ЗМІ приголомшують: тепер для хроніки звичайна справа — знущання з перехожих, крадіжки, вбивства тварин і людей. Жахливі злочини відбуваються усюди і моторошно пов’язані з дітьми.

Керівництво Департаменту дитинства не на жарт схвильоване, тож настав час зібратися Раді старійшин. Можливо, хтось із хрангелів знайде спосіб зупинити Зло… Та чи можна зупинити таку потужну силу, що представлена протилежним світом — світом темнонів, кожен з яких є втіленням всесвітньої ненависті?

Тим часом у тропіках настає час відкривати чергову зміну табору для найобдарованіших дітей з усіх куточків планети. Юні вундеркінди отримали путівку сюди на знак своєї обраності, розуму та справжнього таланту. Попереду в них декілька тижнів довгоочікуваного відпочинку… Коли б не зловісний купол, що його спорудили хрангели, аби захистити юнаків та дівчат від знищення. Спорудили і не передбачили, що їжа на острові рано чи пізно закінчиться, а навкруги немає жодного дорослого. І жодної надії на порятунок…

Книга Ніки Ініної — це порція напрочуд цікавого чтива для аудиторії середнього шкільного віку, хоча, чесно кажучи, навряд чи хтось із дорослих, погортавши твір, зможе відірватися від нього. Повість напевне потішить багатьох прихильників жанру фентезі. Адже сьогодні не так вже й часто на українському терені з’являються нові зірки.

У «Хрангелах» майстерно зображене протистояння добра і зла. Текст легкий для сприйняття, написаний він нескладною й необтяженою гігантськими граматичними конструкціями мовою. Окремо хотілося б відзначити неперевершений авторський гумор, що його вкладено у вуста хрангелів та дітей на острові, які навіть у найтемнішу добу життя не припиняють жартувати. До того ж, книга є не лише цікавою, але й достатньо пізнавальною. Чого варте лише виживання героїв на острові.

Особливого смаку надають текстові авторські знахідки, як-от «режим підвищеної чарівності», який можуть активувати хрангели, незвичайні здібності дітей на кшталт левітації та вміння обходитися зовсім без сну, а ще хрангельські таланти — навіювання снів і блокування думок.

Стосовно сюжету: динаміка в ньому помірна, а інтрига наростає з кожною сторінкою. Характери героїв, що з гідністю виходять із найскладніших ситуацій, розкриті повною мірою. Втім, світ хрангелів усе ж таки здається більш натуральним за світ темнонів через ширше висвітлення деталей. Що стосується тематики, звичайно, вона не є цілком новою. Так чи інакше світ янголів (а саме їх ми бачимо за хрангелами) вже неодноразово у різних варіаціях висвітлювався в літературі. Водночас авторська концепція є безперечно вдалою, тож нарікати на вторинність ідеї було б несправедливо.

Зробити героїв зрозумілішими для читачів, наблизити їх до реальності допомагають деталі з сучасного життя, як-от технології, улюблені підлітками онлайн-ігри, різноманітні прилади тощо. Уявляти їх допомагають графічні ілюстрації А. Мозгалевського та М. Тульнової, виконані в пастельній гамі.

У цілому, книга неодмінно посяде своє місце на читацькій шухляді прихильників фентезі.

До речі, які пригоди спіткали героїв по завершенні книги, можна дізнатися з видання «Вартові добра», що вийшло друком у видавництві «Ранок» та вже здобуло безліч схвальних відгуків.

Анастасія АЛЬОШИЧЕВА