Інтерв’юПублікації

Аня Багус: “Люди втомлюються від буденності, а стімпанк дозволяє поринути у прекрасну епоху”

Цими днями, 15 вересня, в Києві відбудеться VI KyivSteamCon. Для шанувальників жанру ми підготували інтерв’ю з Анею Багус, майстринею і письменницею з Німеччини, у доробку якої кілька виданих стімпанкових романів та збірок оповідань, а також декілька творів наукової фантастики. Розмова записана під час Віденського Комік Кону у листопаді 2017 року.

СФ: Доброго дня! Будь ласка, розкажіть трішки про себе.

— Мене звати Аня Багус, я авторка низки стімпанкових книжок. Дія моєї основної серії відбувається в Німеччині, у Баден-Бадені у 1910 році. Таємна зелена імла, яка отримала назву «Етер», піднялася з води і залишилася стояти над нею. Люди дослідили її і використали як джерело енергії — відбулася своєрідна індустріальна революція. Нові знання призвели до появи дивної науки, приблизно такої, як ви бачили, наприклад, у «Дикому, дикому заході». Проте цей Етер — доволі небезпечний, він прокладає шлях для появи істот із міфів та легенд, та й звичайні люди часом змінюються і перетворюються на монстрів.

Отже, Німеччина 1910-х, Kaiserzeit — суворі мілітарні часи, коли кожен має прийти на допомогу країні. Є аристократія, і є робітничий клас, який поступово набирає вплив. У кінці першої книги виникає Агенція з Етерних Питань, яка має розв’язувати всі проблеми. Бо в нас, у Німеччині, якщо є якась проблема, то її має вирішувати відповідний офіцер з відповідної агенції. Перша частина трилогії перекладена англійською, сподіваюся, наступні також перекладатимуться.

СФ: Бачимо, що «Світ Етеру» складається не лише з книг, а ще й з різноманітного краму. Що саме може придбати шанувальник Вашої серії?

— За мотивами першої книжки один експерт з конструювання створив кілька «етероловців», що змінюють колір саме так, як це відбувається у книзі. Так, маю сказати, що люди полюбляють розглядати і купувати різноманітні штуки, пов’язані зі всесвітом. Я зробила колоду гральних карт зі своїми персонажами; також є листівки з портретами персонажів. А ще ми випустили диск з аудіоверсією книги німецькою мовою. Текст вмістився у чотирнадцять годин прослуховування.

СФ: А як щодо Вашої книжки «Aetherwelt»?

— Ця збірка присвячена «Світу Етеру». Одне з оповідань збірки мого авторства, кілька інших авторів написали свої історії, які відбуваються у той самий часовий проміжок 1910-1914 років, коли Етер став всесвітнім феноменом не тільки в Німеччині, а й в інших країнах: Великій Британії, Індії, Аравії. Тут зібрані різноманітні ідеї того, що могло б відбуватися у такому дивному світі. Це дуже зворушливо, що стільки людей поділилися цими ідеями. Сподіваюся, колись ми створимо такий стімпанківсько-етерний світ, у який гратимуть люди!

СФ: «Великий Стімпаноптикум». Яка цікава назва!

— Ця книжка Алекса Янке і Клари Ліни Вірц розповідає про стімпанк у Німеччині: про майстрів, музикантів, письменників. Тут вміщені статті про те, що є стімпанком, чому ґоґли, чому прикраси та багато іншого. Власне, це енциклопедія всього, що є стімпанкового у Німеччині.

СФ: Як Ви прийшли до стімпанку?

— Це доволі цікава історія. Якось я побачила одну суто стімпанківську річ і надзвичайно зацікавилася. А потім сталося так, що я втратила роботу і взялася писати книжку, щоб хоч щось робити. Тепер я знайома з багатьма людьми, які створюють стімпанк, і сама цим займаюся.

У Німеччині стімпанк зараз вельми популярний. Не настільки, як Комік Кони, але збирає багато шанувальників. Люди втомлюються від буденності, а стімпанк дозволяє поринути у прекрасну епоху. Це те, що людям подобається бачити.

Ми проводимо чимало заходів, присвячених стімпанку. Це фестивалі, збори у парках, тематичні відвідини музеїв, групи ентузіастів, які збирають навколо себе зацікавлених. Люди люблять стімпанк, бо він красивий, він стимулює уяву і фантазію. Зрештою, багатьом жінкам подобається візуальна складова, всі ці корсети… Хоча й чоловіки у стімпанк-вбранні мають прегарний вигляд. Ще стімпанк зазвичай пов’язаний із пригодами, можна уявити себе пілотом чудернацької техніки, дослідником незвичайного.

СФ: Що б ви порадили читачам?

— Фантазуйте та об’єднуйте людей навколо себе!

Розмовляли Олег СІЛІН, Альона САВІНОВА.
Фото Олега Сіліна та з сайту Ані Багус https://www.anja-bagus.de/

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *