Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Гремліни 2

Фантастичний кінозал

Гремліни 2. Нова партія / Gremlins: The New Batch (1990)

Жанр: фантастика, комедія.

Режисер: Джо Данте

Актори: Зак Ґелліґен; Фібі Кейтс; Кей Люк; Крістофер Лі; Роберт Пікардо.

Український переклад: є

Біллі Пельтцер підріс і переїхав до Нью-Йорка. Тепер він працює у великій корпорації, що оснащена за останнім словом техніки і займається абсолютно всім — від зйомок різноманітних телешоу до таємних лабораторних досліджень. Саме сюди після смерті старого китайця потрапляє маленький Ґізмо. Дуже швидко вони з Біллі знову перетинаються, і Біллі хоче врятувати старого друга. Але через шалену зайнятість лишає милого малюка на самоті. Ну а далі — все, як завжди. Нова партія ґремлінів захоплює хмарочос компанії і влаштовує справжнє пекло в піднебессі.

Популярність перших «Ґремлінів» проторувала монстрикам дорогу до сиквелу. Нова частина могла використати шаблони всіх сиквелів і стати абсолютною копією оригінального фільму 1984 року. Однак, творці обрали іншу стратегію. Вона стала як перевагою, так і головним недоліком другого фільму. Якщо оригінал був моторошною комедією, то сиквел став пародією як на самих «Ґремлінів», так і на всю кіноіндустрію в цілому. Якщо провести паралелі з майбутніми проектами, то фільм 1984 року — це «Жах перед Різдвом», а от стрічка 1990 нагадує франшизу «Дуже страшне кіно». Ні, в «Новій партії» немає недолугих жартів про секс, наркотики та якусь бридоту, але базова концепція подібна. Є набір скетчів, що склеєні між собою доволі умовним сюжетом. Саме через це новий фільм майже з перших хвилин нехтує базовими правилами власного всесвіту. Іронічно, що стрічка, одним із гасел якої було «Ми попереджали: пам’ятайте правила. Ви не слухали. Тепер вони виросли знову», починається зі сцени, де Ґізмо цілком спокійно гуляє під прямими сонячними променями.

Увесь фільм — суцільний банкет фан-сервісу. Тепер кількість ґремлінів та їхніх різновидів зросла в рази: є ґремлін з крилами, ґремлін-вчений, ґремлінка-співачка і навіть… овочевий ґремлін. Значно зріс екранний час самого Ґізмо. Тепер він не просто мило кавкає з коробки, а танцює і навіть перевдягається у Рембо й оголошує війну власним паскудним дітям. І звісно ж, тонни камео. Фільм постійно хочеться поставити на паузу. У кожній сцені заховану якесь великоднє яйце. Лабораторією керує головний «Дракула» студії «Hammer» Крістофер Лі. Працюють під його керівництвом два брати близнюки, які зіграли в «Термінаторі 2» охоронця психлікарні та Т-1000, який під нього маскується. Один із працівників корпорації — Джон Естін, Гомес із оригінального серіалу «Родина Аддамсів». Коли в фільмі ламається четверта стіна і ґремліни переривають показ самого фільму, обурюється цьому відомий рестлер Галк Гоґан. А один із найкрутіших моментів фільму — це сцена, в якій ґремліни з’їдають Леонарда Малтіна, відомого американського кінокритика, який, до речі, розгромив перший фільм.

«Ґремліни 2. Нова партія» — у якомусь сенсі ще дивніший фільм, ніж перша частина. Він значно менше зосереджується на атмосфері моторошної казки, а старається висміяти корпорації і змусити глядачів реготати. І йому це вдається. Можливо, після перегляду ви й не згадаєте якихось яскравих дотепів, які можна було б переказати друзям, але ви точно захочете зібрати всі види ґремлінів на своїй полиці.

Цитати

Не можна його випускати. Що як він з’їсть двох або трьох дітей? Нам така реклама не потрібна.

Льюїсе, все як я і говорив: якщо хочеш знайти щось дивне, треба іти в центр.

— Мені шкода будівлю.

— А мені ні.

— Зовсім ні?

— Наша страховка покриє збитки. Може, це було не найкращим місцем для людей. Це було місце для істот. Зробиш місце для істот і вони прийдуть…

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *