Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Це чудове життя

Фантастичний кінозал

Це чудове життя / It's a Wonderful Life (1946)

Жанр: фантастика, мелодрама, соціальна драма

Режисер: Френк Капра

Актори: Джеймс Стюарт; Донна Рід; Генрі Треверс.

Український переклад: є

Мешканець маленького провінційного містечка Джордж Бейлі настільки заплутався у житті, що серйозно думає про самогубство напередодні Різдва. Чесний і безкорисливий, він завжди ставив потреби інших вище за власні: утримував родину, допомагав містянам боротися зі злим банкіром, захищав усіх і кожного. Однак, тепер він стоїть самотній на мосту — і в голові бринить одна-єдина думка: «Краще б я ніколи не народжувався». Почувши крик душі бідолахи, йому на допомогу приходить трохи непутящий янгол-охоронець Кларенс, який уже двісті років стоїть у черзі за крилами. Надприродній візитер демонструє Джорджу, яким би сірим та безрадісним був світ, якби того не існувало. Кларенс змушує Джорджа інакше поглянути на своє життя, допомагає йому зрозуміти, наскільки воно чудове.

Без чого неможливо уявити зимові свята? Без мандаринок, ялиночки і… класичних новорічних фільмів. Для американців головною стрічкою на цей період є «Це чудове життя» Френка Капри. Цікаво, що цей фільм ніколи не задумувався як «різдвяний» і взагалі його шаленій популярності сприяв його провал у прокаті. Як так сталося? У 1946 році, попри п’ять номінацій на «Оскар» і один отриманий «Золотий Глобус», «Це чудове життя» провалилося з таким тріском, що на багато років поховало кар’єру свого режисера Френка Капри. У зв’язку з цим, коли у 1974 році термін дії авторських прав на фільм закінчився, студія не стала їх подовжувати іще на 28 років, і фільм опинився у «загальному доступі». Телестудії почали крутити безкоштовну драму майже на кожне Різдво, тож «Це чудове життя» стало міцно асоціюватися з ялинками та мандаринками. Приблизно так само, як пізніше подібний статус отримає «Один вдома».

Сам фільм — приємна історія про силу людського духу. Мабуть, найкраща робота Френка Капри, творчість якого хоча й важлива для історії світового кінематографу, тим не менш є доволі суперечливою. Режисер усе життя спеціалізувався на духопідйомних стрічках про те, як прості американці знаходять вихід із найскрутніших ситуацій і їм не потрібно для цього нічого, окрім чистого серця, патріотизму та віри. Відверто кажучи, Капра був активним пропагандистом «нового курсу Рузвельта» (принаймні на екрані, вдома він був консерватором:-) і його фільми постійно заслужено критикували за надмірну «солодкавість» та «сентименталізм». Власне, такі самі претензії висловлювали й до «Цього чудового життя».

Рятують фільм кілька факторів: по-перше, задумував це режисер з самого початку чи ні, але тепер стрічка є синонімом новорічних свят — періоду, коли все навколо солодкаве і сентиментальне. Людям подобається думати, що саме в цей час їхнє життя безповоротно зміниться на краще, тому вони радіють за Джорджа Бейлі. По-друге, крізь суцільну патоку, що вкриває усі фільми Капри, у «Цьому чудовому житті» можна розгледіти справжні проблеми, що, як не сумно, досі не втратили актуальність. Доповнює все це виразна, багатонюансована гра Джеймса Стюарта, та й Кларенс у виконанні Генрі Треворса викликає замилування, тому навіть легка дидактичність його персонажа не дратує.

Фільм уже давно став золотою класикою і, можливо, когось це відлякує. Проте такі фільми — як вино: з віком тільки кращають. Happy New Year!

Цитати

Дивно, чи не так? Життя кожного перетинається зі стількома іншими життями. Коли людина зникає, лишається жахлива діра.

Я берегла ці гроші на розлучення на випадок одруження.

Хіба ж це не чудово? Я опинюся у в’язниці.

— Вам телефонує місіс Бейлі.

— Не потрібна мені місіс Бейлі… Мені потрібна моя дружина. Місіс Бейлі? Це ж і є моя дружина.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *