Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Термінатор 2

Фантастичний кінозал

Термінатор 2 /
Terminator 2 Judgement day (1991)

Жанр: фантастика, бойовик,

Режисер: Джеймс Кемерон

Актори: Арнольд Шварценеґґер; Роберт Патрік; Лінда Гемільтон; Едвард Ферлонг

Український переклад: є

Події відбуваються через кілька років після того, як Сара Коннор та Кайл Різ перемогли жорстоку машину з майбутнього. Тепер Сару запроторили до психлікарні, а її син Джон веде життя звичайного підлітка-хулігана. Звісно, у нього є кілька незвичних як на свій вік навичок (мати змалечку вчила його військовій справі, виховуючи з нього майбутнього лідера спротиву), але у всьому решта він звичайний хлопчак, який гостро переживає розлуку з матір’ю. «Скайнет» відправила нового термінатора, щоб знищити досі небезпечну для неї дитину. T-1000 — досконаліша за попередню версію модель робота з рідкого металу, що здатен набувати зовнішності будь-якої людини. Захищати сімейство Коннорів має новоприбулий T-800, який є ідентичною копією того кіборга, що колись хотів убити Сару…

Однією з найголовніших цінностей першого «Термінатора» була його елегантна простота. Крутий екшен поєднувався з добре прописаною історію про логічну часову петлю, яка замкнула на собі минуле та майбутнє цього всесвіту. Дуже важко якось продовжувати цю історію, не скотившись у самоповтори. Мабуть, тому Джеймс Кемерон і взяв перерву на сім років, перш ніж презентувати глядачам «Термінатора 2. Судний день». Окрім того, фільм 1984 року зробив його зіркою, тому він за ці сім років встиг зняти ще сиквел «Чужого» Ріддлі Скотта та оригінальну «Безодню». Ці стрічки остаточно затвердили його статус на голлівудському Олімпі, тож Кемерон брався за роботу над другим «Термінатором» з потужним багажем знань та технологій.

Цікаво, що «Судний день» — це чудовий приклад союзу продуманого сценарію та вибухових спецефектів. Дивовижно, але «попкорновий атракціон» може бути і емоційним, і розумним. Історія еволюції Т-800 з бездушної запрограмованої на вбивство бляшанки у справжню людину проймав, а морально-етичні дилеми про відповідальність вченого за свій винахід отримали нову яскраву обгортку. Нова частина таки стала проривом для свого часу. Прикметно, що фільм зовсім не застарів, і сьогодні справляє те ж саме враження, що і тридцять років тому. Клопітка робота над комп’ютерними та прикладними ефектами дала свої соковиті плоди. Глядацьке око не замилюється і зберігає здатність до подивування після кожної сцени.

Аскетичний акторський склад першого фільму розширився. Справжньою знахідкою став Едвард Ферлонґ у ролі Джона Коннора і Роберт Патрік, який втілив на екрані T-1000. Здавалось би, бути страшнішим та загрозливішим за Арнольда Шварценеґґера неможливо? Але ж вдалося! Джеймс Кемерон реалізував у продовженні давні ідеї і про непримітного в натовпі термінатора, і про робота з рідкого металу. Роберт Патрік ідеально підійшов на роль. Дивовижно, але, по-суті, саме його, а не Арні можна вважати еталонним втіленням смертоносної машини. T-1000 ніхто і ніколи навіть не намагався перепрограмувати на свій бік. Саме через це персонаж Роберта Патріка й не зміг одночасно потрапити до списку  найвизначніших 50 героїв та 50 лиходіїв американського кінематографу за версією Американського інституту кіномистецтва. Однак, це вдалося Арнольду Шварценеґґеру. Його термінатор на 48 місці як герой і на 22 — як лиходій.

Цитати

Іди зі мною, якщо хочеш жити.

— Мені потрібен твій одяг, твої черевики та твій мотоцикл.

— Ти забув сказати «будь ласка».

Аста ла віста, бейбі.

— Ти зламала мені руку!

— У людському тілі 215 кісток. Я зламала лише одну із них.

Тепер я розумію, чому ви, люди, плачете, але сам я на це не здатний.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *