Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Серце дракона

Фантастичний кінозал

Серце дракона / Dragonheart (1996)

“Я ж нічого не маю проти драконоборства.
Та якщо дракон поляже в лісі і ніхто про це не почує, то чи буде це перемогою?”

Жанр: фентезі, пригоди, комедія
Режисер: Роб Коен
Актори: Деніс Квейд; Девід Тьюліс; Шон Коннері; Дін Мейєр
Український переклад: є

Середньовічна Англія. Бовен, лицар Старого Чину і наставник молодого королевича Айнона, вчить його бути гідним та справедливим монархом. Тим часом король гине під час придушення дрібного повстання. Айнон також отримує смертельну рану, нахромившись грудьми на дерев’яний кілок. Мати приносить сина в печеру до дракона і благає порятувати його. Дракон ділиться з Айноном часткою свого серця в обмін на його обіцянку стати гарним королем.

Проте Айнон виростає у ще гіршого тирана, ніж навіть його батько. Бовен переконаний, що саме серце дракона отруїло душу його учня, присягнувся винищити увесь їхній рід до ноги. Тепер він безжальний драконоборець, який все ж не зможе вбити останнього на світі дракона, а об’єднається з ним проти колишнього учня…

Кельтам не дуже пощастило в історичній перспективі: їхній народ було винищено та асимільовано, а мову — практично забуто. Та дивовижним чином їм вдалося здобути безсмертя завдяки своїм міфам. Тисячу років вони надихали письменників, художників та музикантів на створення дивовижних шедеврів. А за останні сто років вони дали поживу й для кінематографу. І йдеться не лише про екранізації артурівського циклу, хоча він без сумніву, теж прекрасний (згадати хоча б «Екскалібур», про який ми нещодавно писали.) Кельтська міфологія вабить дивовижною гармонією зі світом, хитросплетінням героїчних сюжетів і прекрасними створіннями — наприклад, драконами.

Прикладів їхньої взаємодії з людьми в кіно — безліч. Вони постають у ролі мудрих наставників, ворогів, дітей 😊 та іноді навіть спільників. Коли голлівудський режисер і сценарист Патрік Рід Джонсон придумав історію, яка потім стала «Серцем дракона», він розповідав про неї продюсерам як про такого собі «Буча Кесседі та Санденса Дракона». Йому видавалася дуже цікавою і нестандартною оповідь про лицаря та дракона, які видурюють у селян гроші за фальшиву перемогу над почварним звіром. Щоправда, згодом ця історія обросла додатковим м’ясом та смислами. Комедійний тон доповнився серйозними обертонами.

Процес зйомки фільму супроводжувався несподіваними поворотами долі. По-перше, студія «Universal» на диво швидко погодилася профінансувати проєкт. По-друге, та ж таки студія дала копняка під дупу авторові оригінальної ідеї. Патрік Рід Джонсон був, по суті, ніким, тому йому не наважилися довірити настільки амбіційний проєкт. Босам хотілося, аби за фільм узявся хтось солідніший — наприклад, Стівен Спілберґ. Зіркові режисери виявилися надто дорогими, тож, іронічно, що врешті-решт «Universal» була змушена віддати проєкт новачкові — але не тому, який запропонував оригінальний концепт історії.

Роб Коен зняв чудовий пригодницько-фентезійний фільм. Сценарій зазнав певних змін — з оригінальним, жорстокішим, варіантом, можна ознайомитися в новелізації, що також вийшла у 1996 році — але стрічці це не зашкодило. Вона шалено красива, глибока і яскрава. Творцям вдалося розповісти не просто казку, а справжню легенду, цікаву як дітям, так і дорослим. Головні ролі у фільмі виконали Деніс Квейд, Девід Тьюліс та Шон Коннері. Заслужений Джеймс Бонд постає на екрані в особливо нестандартному амплуа. Він зобразив дракона, подарувавши йому не тільки розкішний голос, а й риси обличчя. Варто відзначити, що хоча «Серцю дракона» майже двадцять п’ять років, спецефекти не видаються застарілими. Драко органічно вписується в сетинг. Квейду дісталася роль шляхетного лицаря без страху та догани, а Девіду Тьюлісу — хрестоматійного поганця. Більшість знає його як найкращого викладача Захисту від Темних Мистецтв у Гоґворсті. Так, Тьюліса можна любити у фільмах про «Гаррі Поттера», але ненавидіти його в «Серці дракона» значно цікавіше. Цей чортяка краде абсолютно кожну сцену. Часом навіть Шону Коннері стає важко змагатися з його харизмою.

90-ті роки минулого століття взагалі рідко згадуються в контексті фентезійних фільмів. Усі пам’ятають «Віллоу» чи «Лабіринт» із 80-х і, звісно, всі дивилися «Володаря перснів» у 2000-х. А от період між ними для багатьох лишається білою плямою. «Серце дракона» — один із найкрасивіших представників доби. Він досі здатен подарувати під час перегляду сильні емоції. До речі, інформація для фанатів «Гаррі Поттера»: крім Девіда Тьюліса, у «Серці Дракона» можна побачити ще двох акторів із улюбленої франшизи.

Цитати

— Я не спинюся, поки не звільню світ від усіх вас, до останнього.
— Я і є останнім!

— Наступного разу тіло коли, а не тканину.
— Я проштрикну тобі серце.
— Уже проштрикнула. У мене не таке серце, як у інших.
— Чорне і зморщене, що не знає жалю.

— Честь лицаря — це доблесть!
— Честь лицаря — це доблесть!
— У серці його тільки доброчесність!
— У серці його тільки доброчесність!
— Його меч боронить беззахисних!
— Його меч боронить беззахисних!
— Його міць надихає слабких.
— Його міць надихає слабких!
— Язик його не знає брехні!
— Язик його не знає брехні!
— Його гнів долає зло!
— Його гнів долає зло!

Анатолій Пітик та Катерина Пітик

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *