Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Привид

Фантастичний кінозал

Привид / Ghost (1990)

Жанр: мелодрама, фантастика, трилер, комедія

Режисер: Джеррі Цукер

Актори: Патрік Свейзі; Демі Мур; Вупі Ґолдберґ

Український переклад: є

Життю Сема Віта можна лише позаздрити. Він працює в солідній інвестиційній установі, у нього є чудовий друг та колега Карл, але, що головніше, у нього є дівчина Моллі, з якою він переїхав до нової квартири в Нью-Йорку. Хай навіть Сем вряди-годи безпідставно боїться, нібито може втрати те, що йому дороге, попереду на нього чекає лише радість та безтурботність.

Одного разу Сем виявляє дивний надмір коштів на деяких банківських рахунках. Карл пропонує допомогу, але Сем відмовляється, вирішивши розібратися з цим самостійно. Того ж таки вечора він іде з Моллі в театр на «Макбета». Після вистави у підворітті на них нападає дрібний злодюжка. Сем гине від його руки. Тепер він безтілесний привид, що застиг між світами.

Сем лишається поряд з коханою, безсило спостерігаючи, як вона страждає від горя. Несподівано він дізнається, що його смерть не була випадковою і тепер смертельна загроза нависла над Моллі. Але як її попередити? Як захистити? Хіба що звернутися до шахраюватої темношкірої «медіумки» Оди Мей, єдиної з живих, хто чує Сема…

Звісно, немає вечора, до якого б не пасували «Чужий» або «Хижак», але бувають миті романтичні й ніжні, коли хочеться вмоститися на дивані з коханою людиною й обгорнутися затишком і теплом, наче ковдрою. Що може бути краще за стрічку про передчасну смерть респектабельного молодика, страждання його дівчини і фінансові махінації мафії? «Привид» 1990 року саме про це. На нашу думку, один з найкращих фільмів про потойбічну чортівню. Розкішний коктейль із фантастики, мелодрами, трилеру та комедії. Він давно уже став золотою класикою Голлівуду.

Важко повірити, що режисером такого неоднозначного та складного фільму стала людина, яка до того спеціалізувалася на фарсових комедійках. Джеррі Цукер належить до гіпервідомого тріо «Цукерів та Абрамса», що здобуло славу завдяки фільмам «Аероплан» та «Голий пістолет». Було б нечесно стверджувати, ніби «Привид» позбавлений комічного елементу. Більше того, саме його і винагородили «Оскаром». Вупі Ґолдберґ просто розкішно зіграла шахрайку, яка несподівано для себе відкриває дар медіума. Роль, щоправда, не писалася спеціально під Ґолдберґ. Однак, шанувальник її таланту Патрік Свейзі запропонував студії кандидатуру популярної комедіантки. Цікаво, що сам Патрік Свейзі теж опинився в проєкті не відразу. Зіграти Сема Віта пропонували багатьом тогочасним зіркам, однак усі вони відмовилися. Режисер не дуже хотів бачити в своєму фільмі колишнього танцюриста і зірку «Брудних танців», однак, поспостерігавши за надзвичайно емоційними і чуттєвими пробами Патріка, змінив думку.

Власне, Патрік — це головна окраса фільму. У «Привиді» його талант зміг розкритися на повну. Цікаво, що у стрічці він бере участь у двох абсолютно різних за темпом і настроєм дуетах: комічний — з Вупі Ґолдберґ і трагічно-мелодраматичний — з Демі Мур. Скрізь він органічний і майстерний. Йому вдається зобразити відчай і смуток, а також рішучість, з якою привид захищає те, що було і є для нього цінним.

Увесь фільм — втілення красивої і трагічної ілюзії людства про кохання, сильніше за смерть, про те, що близькі люди дбають про нас навіть по той бік життя. Він дуже сумний, але водночас світлий. Навіть фінал стрічки сприймається як своєрідний гепі-енд. Значна частина «Привида» присвячена тому, як героїня вчиться давати раду смутку за коханим, вчиться відпускати його, коли приходить час прощатися. Разом з тим, стрічка не зациклюється на «посттравматичному» стресі. Вона радше підкреслює цінність кожної миті разом, адже — це так очевидно, але все одно важливо — нової миті може й не бути.

Через шалену популярність «Привид» став справжнім мемом. Його розтягнули на цитати, алюзії та пародії. Можливо, ви й не бачили увесь фільм, але навряд чи вам ніколи не траплялася сцена з гончарним кругом. І якщо вона вам сподобалася, це чудова нагода подивитися стрічку повністю.

P.S. Запасіться смаколиками й носовичками.

Цитати

— Я кохаю тебе. Я завжди кохав тебе.

— Аналогічно.

Він милий. Білий, але милий.

У Карлюсика болить животик?

Ти виродок. Ти клятий виродок! За що? У мене було життя! За що?

Анатолій ПІТИК і Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *