Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Лабіринт

Фантастичний кінозал

Лабіринт / Labyrinth (1986)

Жанр: фентезі, мюзикл, пригоди

Режисер: Джим Генсон

Актори: Девід Бові; Дженніфер Коннолі; Тобі Фроуд

Український переклад: є

Вам в дитинстві подобалося бавити малих? От і п’ятнадцятирічна Сара була не в захваті, коли мачуха, яку дівчинка ненавиділа, змусила її сидіти з молодшим братом. Нестерпний карапуз. Постійно кричить плаче. Сара і так ніяк не може вивчити монолог із книжки «Лабіринт», а тут ще й ця напасть. Не дивно, що дівчинка спересердя вигукнула: «А щоб тебе ґобліни забрали!» Будьте обережними зі своїми бажаннями. Таємно закоханий в Сару король ґоблінів Джарет краде малюка. Тепер дівчинка повинна пройти складним і звивистим лабіринтом та перемогти жахних монстрів, щоб порятувати братика.

Позавчора минув 73 день народження знаменитого музиканта та актора Девіда Бові. Кращої нагоди передивитися добру пригодницьку казку про мандрівку чарівним лабіринтом і не знайти. Історію, яка лягла в основу фільму, придумав творець «Мапет-шоу» Джим Генсон. Разом з колишнім членом комік-труппи «Монті Пайтон» Террі Джонсом вони написали сценарій, якій потім неодноразово доповнювався та переписувався. Майже відразу творці вирішили, що роль короля ґоблінів має виконати хтось із популярних співаків: Майкл Джексон, Девід Бові, Стінґ. Вирішили, що це має бути автор незабутньої «Space Oddity».

Девіду сценарій дуже сподобався і він приєднався до роботи над фільмом. Він не тільки виконав головну роль, а й написав тексти пісень (за інструментальні композиції відповідав Тревор Джонс). Девід Бові краде абсолютно кожну сцену, спопеляючи інших учасників своєю харизмою. Формально, першу скрипку у фільмі грає Дженніфер Коннолі, але її героїня, хоч і знаходиться в центрі історії, все ж не здатна перевершити Джарета.

Продюсером стрічки виступив Джордж Лукас. Власне, «Лабіринт» — одинадцятий повнометражний фільм його студії «Lucasfilm». Шкода, що у прокаті фільм провалився. Критики скаржилися на дивний тон історії та незбалансований сценарій. Фільм номінували на кілька престижних премій, але жодну з них він не здобув. Проте з часом «Лабіринт» отримав належні йому лаври «сучасної класики». Чарівна історія знайшла свого глядача. Зрештою, «Лабіринт», ховаючись за яскравими декораціями, дивними милими та не дуже почварками, говорить про по-справжньому вічні теми. І що особливо тішить, робить він це без нав’язливого моралізаторства та дидактизму.

Фільм став останньою роботою Джима Генсона. Одним із найсимпатичніших елементів його стрічки стала армія гоблінів та інші істотки. Власне, це друга окраса «Лабіринту» після розкішного Девіда Бові. Довершені у своїй почварності та чарівності ляльки рухаються в кадрі плавно та цілком природно. Все за, що ви так любите спецефекти 80-тих, ви знайдете у «Лабіринті».

По фільму виходили комікси, арт буки, енциклопедії. Про незгасний інтерес до музичної казки з Девідом Бові в головній ролі свідчить те, що сиквел історії вийшов у форматі манги вже на початку 2000-них. Якщо вас втомив похмурий тон «Гри престолів», засмутив золотий дракон із «Відьмака» і ви шалено скучили за чимось (або кимось 😉 абсолютно шикарним — дивіться «Лабіринт». Ви ще довго після перегляду мугикатимете «Magic dance».

Цитати

Якби ж гобліни прийшли і забрали тебе просто зараз!

— Ти нагадуєш мені малюка!

— Якого малюка?

— Малюка з силою!

— З якою силою?

— З силою вуду!

— Віддай мені дитину!

— Стережися, Саро! Раніше я був терплячим. Я можу бути жорстоким!

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *