Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: 30 днів ночі

Фантастичний кінозал

30 днів ночі / 30 days of night (2007)

Жанр: фантастика, трилер, жахи

Режисер: Девід Слейд

Актори: Джош Гартнет; Меліса Джордж; Дені Г’юстон; Бен Фостер.

Український переклад: є

Маленьке містечко на півночі Аляски готується зустріти «полярну ніч». На 30 днів Барроу зануриться в непроглядну пітьму. Більшість мешканців виїжджають до сонячніших країв, а тим, хто лишається, треба перебути похмурий і відверто нудний місяць. Щоправда, дуже швидко у сонному Барроу стає по-справжньому гаряче і… криваво. Зграя вампірів прибуває на Аляску, аби побенкетувати. На щастя, жоден промінь сонця не обірве їхню трапезу. Шерифу Ебену Олсену, його колишній дружині Стеллі, яке не встигла на останній літак з Барроу, та ще кільком вцілілим треба дожити до світанку. І їм це буде зробити значно важче, аніж братам Гекко.

Середина 2000 була темною епохою для вампірів у масовій культурі. У 2004 році ганебним триквелом «Блейд: Трійця» закінчилися популярна франшиза про борця з кровопивцями. Сяк-так розвивався цикл фільмів про війну упирів з вовкулаками «Інший світ». А у 2005 році у книжкових крамницях з’явилися сумнозвісні «Сутінки». Книга Стефані Маєр живцем закопала колись жахних монстрів. Тепер вони стали скидатися на гламурненьких піжонів, що блищать на сонці і підбивають клинці до «я-не-така-як-всі» школярок. На щастя, за рік до того, як ця бридь заполонила кіноекрани, культовий майстер горору Сем Реймі виступив продюсером фільму, який нагадав глядачам, що таке справжнє дракулове поріддя.

Основою фільму став однойменний комікс Стіва Найлза та Бена Темплсміта 2002 року. Цікаво, що спершу Найлз хотів зробити із історії про вампірів на Алясці фільм, а коли студії йому відмовили, він реалізував задумане у форматі мальованої історії. Комікс став дуже популярний і кіношники звернули на нього увагу. Права на екранізацію купила студія «Senator International» і приблизно до кінця 2005 року велася робота над написанням сценарію. Зйомки почалися у 2006 році в Новій Зеландії. Режисером стрічки став британець Девід Слейд, який до того зняв трилер «Льодяник», а головну роль отримав Джош Гартнет. Фільм досить детально переповідає сюжет мальопису, а головне -— йому вдається передати атмосферу безнадії та болю, якою повниться робота Бена Темплісміта.

Імплементація тисячолітніх почвар у засніжений ландшафт Аляски йде історії на користь, демонструючи нові грані конфлікту між людьми та кровопивцями. «30 днів ночі» вражають своїм холодом та кривавістю. Роздерті горлянки, перерізані навпіл тіла, фонтани чорної, наче нафта, яку видобувають у Барроу, крові… Все це може вразити непідготовленого глядача. Щоправда, це лише бутафорія… Літри кетчупу та майстерний монтаж. Справді шокує морально-етична дилема, яку творці ставлять перед своїми персонажами. Звісно, до шедевральної розв’язки «Імли» Френка Дарабонта фільм не дотягує, але все одно змушує замислитися після перегляду.

«30 днів ночі» отримав два короткометражних спін-офи й один повноцінний сиквел 2010 року, який оминув кінотеатри і вийшов відразу на DVD (категорично не радимо дивитися цей дешевий треш!!!). Девід Слейд потім зняв одне і з продовжень «Сутінок», а Джош Гартнет взагалі зник з будь-яких екранів, що великих, що маленьких. На щастя, всі ці факти жодним чином не вплинули на сам фільм 2007 року. Він чудовий. Якщо новорічний настрій досі не з’явився, перегляньте «30 днів ночі». Може, з’явиться. =)

Цитати

— Благаю, Боже…

— Бог? Нема ніякого Бога.

Коли людина зустрічає силу, яку не може знищити, то знищує себе.

З цим я вже погралася. Хочете погратися зі мною?

Немає шансу втекти. Немає надії. Є лиш голод і біль.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *