Кіно та анімаціяПублікації

Топ-3 фільмів про Попелюшку

Топ-3 фільмів про Попелюшку

“Попелюшка” — одна з найулюбленіших казок по всьому світу. Бо як можна її не любити? Жорстока мачуха й зведені сестри перетворюють головну героїню на замурзану служницю, однак Попелюшка, якою брудною б не була зовні, не втрачає своєї внутрішньої чистоти і зрештою отримує заслужене щастя. Та таке, що так звана “родина” змушена кусати лікті й видряпувати собі очі (якщо їх раніше не виклювали голуби, залежно від версії казки). “Попелюшка” неодноразово екранізовувалася, переосмислювалася та адаптовувалася. Але є три фільми, на які варто звернути увагу в першу чергу.

Три горішки для Попелюшки (1973)

Одну з найкращих адаптацій “Попелюшки” зняли не в Америці, не в Британії, а в Чехословаччині. Наша героїня мешкає на багатому хуторі, приречена мачухою і зведеною сестрою бути не більше, ніж служницею. Але за характером Попелюшка непоступлива й весела. Швидко злітає на коня, влучно стріляє з лука, вправно лазить по деревах. Роль феї виконує гілочка з чарівними горішками, в яких сховано три одежини: вбрання для полювання, для балу та весільне. Попелюшка весь час комунікує з Принцом у різних подобах, а коли він благає її назватися, то вона загадує йому загадку, просячи вгадати її з попередніх зустрічей.

Фільм приваблює запальними втіленнями Попелюшки і Принца, надзвичайно красивими зимовими пейзажами та чарівною титульною піснею. Якщо ви чомусь ще не дивилися цю стрічку, неодмінно перегляньте.

Історія вічного кохання, або Попелюшка (1998)

Драматична і вдумлива версія “Попелюшки”. У маленькому королівстві Принц змушений одружитися за розрахунком і тікає від обов’язків. Батько ставить йому ультиматум: знайти за визначений термін справжнє кохання або змиритися зі станом справ. У цей же час Попелюшка, усвідомлюючи свій статус служниці, краде хазяйську сукню і прикидається панною, щоб викупити старого слугу, якого продала мачуха за несплату боргів. Потрапивши на подвір’я замку, вона зустрічає Принца і виголошує запальну промову на захист засуджених на рабську працю боржників. Чим, звісно, його і підкупає.

Особливості цієї версії: Леонардо да Вінчі у ролі “феї”, добра одна зі зведених сестер, проговорення соціальних проблем та Попелюшка із власним філософським баченням світу.

Зачарована Елла (2004)

Хоча фільм був знятий за мотивами однойменного роману Ґейл Карсон Левін, це абсолютно інша історія. Хороший мюзикл та комедійний сюжет з елементами постмодернізму. Маленькій Еллі фея Люсінда подарувала жахливий дар — дар покори. І тепер вона змушена коритися всім наказам, які б не почула. Однак Елла, здається, кожним своїм вчинком протестує проти цього: дружить із дівчинкою, яку всі штурхають, і бореться за права магічних рас, а коли мачуха зі зведеними сестрами наказують їй назбирати квітів, вона додає в букет отруйний плющ. Зрештою вона має вирушити у подорож на пошуки злощасної феї, щоб та зняла це прокляття, і провести наївного Принца по королівству, щоб показати, яку жахливу політику провадить його дядько.

Родзинки цього фільму: гармонійна сатирична гра на фоні казки (у Принца є божевільний фан-клуб дівчаток-підлітків, боротьба за емансипаційні права ельфів, п’яничка-фея), переспіви хітів, наприклад, “Somebody to Love” від “Queen”, та чарівна Енн Гетевей у головній ролі.

А який фільм про Попелюшку найбільше любите ви?

Матеріал підготувала
Оксана ПРОНЬКО

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *