Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: 28 тижнів потому

Фантастичний кінозал

28 тижнів потому… / 28 weeks later… (2007)

Жанр: фантастика, трилер, жахи, бойовик

Режисер: Хуан Карло Фреснаділло

Актори: Роберт Карлайл; Джеремі Реннер; Роуз Бірн; Ідріс Ельба.

Український переклад: є

«15 днів потому: у Великій Британії запроваджено карантин. 28 днів потому: Велика Британія спустошена вірусом люті. 5 тижнів потому: інфіковані помирають від голоду. 11 тижнів потому: американські війська на чолі сил НАТО входять у Лондон. 18 тижнів потому: Велику Британію оголошено вільною від інфекції. 24 тижні потому: починається відновлення нормального життя. 28 тижнів потому» униклі зараження та репатріанти живуть під захистом військових у районі Лондона, який отримав назву «зелена зона». Серед них Дон, чоловік, який кинув на поталу зомбі дружину, аби самому врятуватися. Тепер до нього повертаються діти (вони були за кордоном, коли спалахнула епідемія). Як не дивно, але за деякий час до нього повертається і дружина. Попри те, що вона, без сумніву була заражена, жодних симптомів інфекції у неї немає. Військова лікарка висуває припущення, що через генетичну аномалію (різнокольорові очі) у жінки є імунітет до вірусу. Її кров може стати основою для вакцини. Однак все дуже швидко пішло шкереберть: вірус знову на волі, військові прагнуть зупинити його, вдавшись до тактики випаленої землі, а двом дітям конче потрібно вирватися із цього пекла… За Ла-Манш.

«28 днів потому…» хоч і був знятий за доволі скромні гроші (8 мільйонів доларів) з акторами, які за межами Великої Британії майже невідомі (слава до них прийшла пізніше), він зібрав у десять разів більше грошей і, щонайголовніше, отримав схвальні відгуки критиків, ставши новою поворотною точкою в еволюції жанру зомбі-горорів. Сиквел був неминучим. Щоправда, режисер першого фільму Денні Бойл не зміг повернутися до роботи над франшизою. Він якраз працював над фільмом «Сонячне сяйво» з Кілліаном Мерфі, тому обмежився роллю виконавчого продюсера. Режисером фільму виступив іспанець Хуан Карло Фреснаділло.

Класична формула сиквелів «усе те саме, тільки вдвічі більше» спрацювала і цього разу. Відчутно зріс бюджет, тому творці змогли додати історії масштабності. Натовпи зомбі, загони солдатів, які винищують усе, що ворушиться, не звертаючи уваги, інфікований ти чи ні. Усе це сильно тисне на глядача. Нікуди не подівся і спорожнілий, холодний і туманний Лондон. Його знову знімали між 4 і 5 ранку, щоб не заважати мешканцям. Атмосфера у фільмі витримана на найвищому рівні.

Не підвели і актори. Головну роль виконав один із улюбленців Денні Бойла Роберт Карлайл. Йому пропонували грати ще в першому фільмі, але від ролі, яку згодом виконав Крістофер Екклстон, актор відмовився. Мабуть, потім, спостерігаючи за успішністю «28 днів потому», він кусав лікті. Тож, швидко підписав контракт на другий фільм, коли з’явилася така нагода. Відчайдушний хуліган Френко Беґбі з «Трейнспоттінґа», Карлайл майстерно зображає як цілковиту аморфність та боягузливість у стані здорової людини, так і шалену лють інфікованого. На боці гарних хлопців грає майбутній Соколине Око Джеремі Реннер. Тоді, у двотисячних, роль чесного та відданого своїй справі солдата була його звичним амплуа. Згадати хоча б оскароносного «Повелителя бурі» від Кетрін Біґелоу.

Фільм змінив ритм і тональність порівняно з першою частиною. Тепер це адреналіновий легкоатлетичний бойовик. Такий поворот сподобався далеко не всім. Фільм виступив у прокаті гірше за першу частину, та й критики організували «Тижням» холодний прийом. Відзначалося, що режисер Хуан Карло Фреснаділло щиро старався відтворити режисерський стиль Денні Бойла, але навіть найкраща копія завжди залишається копією. Якусь частку первісного шарму історія все ж таки втратила. Комплекс усіх цих факторів призвів до того, що хоч «28 тижнів потому» і закінчувалися соковитим моторошним кліфгенґером, завершення трилогії «28 місяців потому» ми досі не побачили. А шкода. Попри всі об’єктивні недоліки (доводиться визнати, що сценарій у фільмі місцями таки кульгає), «28 тижнів потому» все ж здатні здивувати і виразною акторською грою, і унікальною британською атмосферою. Хто б що не казав, а Голлівуд так не знімає. Тим приємніше, що у 2019 році Денні Бойл заявив, що триквел має шанси з’явитися на світ.

Окрім того, фільм варто подивитися хоча б заради чуттєвої і моторошної сцени поцілунку.

Цитати

— Задрав ти. Такий сон перервав. Літня днинка, ясне небо, я в ліжку з дружиною… і раптом у цій дірі.
— Таке.
— Скажи?
— У мене такі самі сни про твою дружину.
— Добалакаєшся.

— База, прийом. Пара тих, що відбилися. Обійшли північний пост.
— Бродячі пси?
— Ні, цуценята.

— Оголосити червоний код.
— Флінне, червоний код? Чи у мене стріха їде?
— Я те саме хотів спитати.

— Треба вибиратися.
— Крок за двері — і нам гаплик. Якщо не інфіковані, то снайпери дістануть.
— Вибір невеликий, друже.
— Зараз темно. Так, у снайперів приціли з нічним баченням, зате від зомбі ви хоча б прикриті.

Анатолій ПІТИК і Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *