Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Легенда

Фантастичний кінозал

Легенда / Legend (1985)

Жанр: фентезі, пригоди, мелодрама

Режисер: Рідлі Скотт

Актори: Том Круз; Міа Сара; Тім Каррі; Девід Беннет; Роберт Пікардо

Український переклад: є

У затишній казковій країні, де щебечуть пташки і сяє тепле сонечко, панує мир і лад. Але зловісний демон Морок, що ховається в похмурому замку в найтемнішому закутку лісу, жадає, аби весь світ занурився у віковічну пітьму. Для цього він відряджає загін гоблінів вбити останніх живих єдинорогів. Тим часом юна принцеса Лілі зустрічається в лісі зі своїм коханим. Засліплений почуттями, Джек, якого ізмалку люблять всі дерева, вирішує показати дівчині єдинорогів. Порушивши заборону, вона виходить до прекрасних тварин, і через це лиходіям вдається поранити жеребця. Тепер у всьому світі панує холодна зима, спинився час — і лиш гобліни бенкетують серед крижаної пустки. Джек приходить до тями в оточенні лісового духа Ґампа, феї Уни та гномів, Коричневого Тома й Легкоума. Сміливці мають вирвати із лап зла єдинорога та врятувати душу принцеси, яку володар темряви хоче взяти собі за дружину.

19 квітня свій сімдесят четвертий день народження відсвяткував культовий британський актор Тім Каррі. Чудова нагода переглянути щось із його масивного доробку. На щастя, поціновувачам фантастики є що вибирати з фільмографії цього геніального актора. Фанати горору, без сумніву, захочуть насолодитися кривляннями канонічного Пеннівайза із телеекранізації кінгівського «Воно» 1990 року, а от любителі фентезі згадають Морока із «Легенди» 1985-го. Згадають… бо таке щиро неможливо забути. Стрічка сама по собі — яскраве явище кінофантастики 80-их. Рідлі Скотт зняв розкішну історію про вічне протистояння добра та зла.

«Легенда» — неймовірно естетичне фентезі. Вона повниться класичними архетиповими образами — є чиста і наївна принцеса, героїчний юнак, що проходить шлях ініціації, злий спокусник і команда трикстерів. Плетиво з міфологічних алюзій доповнюється яскравою візуальною складовою. Фільм глибоко занурюється в психологію людини, пропонуючи глядачам унікальну атмосферу епічної моторошної казки. Тім Каррі стверджував, що саме це й привабило його в проєкті. Йому дісталася роль демонічного володаря зла, що прагне перетягнути прекрасну принцесу Лілі на «темний бік сили». Він щодень проводив по п’ять годин у кріслі гримера, неймовірно страждав у процесі зйомок, але таки втілив на екрані справжнього диявола — страшного і привабливого.

Шкода, що фільм з тріском провалився в прокаті. Тяжко, мабуть, було Рідлі Скотту. На той момент він зняв лише чотири фільми, і провали та успіхи розподілилися порівну. Високо оцінені критиками «Дуелянти» та шалено успішний з фінансової точки зору «Чужий» проти «Того, що біжить по лезу» та «Легенди». Химерна казка з Тімом Каррі та Томом Крузом (так, він тут теж є, але про це не треба говорити ) у головних ролях була, певно, останнім по-справжньому особистісним проєктом режисера. Цікаво, що в легенді можна знайти відголоски попередніх робіт Скотта. Наприклад, єдинороги (їхню роль виконували шість чудових андалузьких коників) вже зринали в історії про реплікантів, а остаточна перемога над злом шалено схожа на перемогу над Чужим.

«Легенда» пережила кілька реінкарнацій. Різні прокатні версії для Європи та Америки, розширена режисерська двогодинна версія з оригінальним саундтреком від Джеррі Ґолдсміта та остаточне видання, де на Blue-ray диску є ще й театральна версія з музикою від Tangerine Dream. А найголовніше, що з часу прем’єри фільм набув по-справжньому культового статусу і посів гідне місце серед інших фентезійних стрічок

Цитати

Мені потрібен спокій тіней і темрява ночі. Сонячне світло нищить мене.

Що таке світло без темряви? Хто такі ви без мене? Я частина вас усіх. Вам ніколи мене не перемогти. Ми вічні брати!

Дивіться! Бридкий, однорогий мул!

— Ти боїшся поцілувати мене, Джеку?

— Я боюся, що ти розіб’єш моє серце.

— Заспокой своє серце. Ти дорогий для мене, як саме життя.

Анатолій ПІТИК та  Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *