Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: День бабака

Фантастичний кінозал

День бабака / Groundhog Day (1993)

Жанр: фантастика, комедія, мелодрама

Режисер: Гарольд Раміс

Актори: Білл Мюррей; Енді Мак-Даввел; Стівен Тоболовські; Кріс Елліотт; Гарольд Раміс

Український переклад: є

Філ Коннорс — ведучий прогнозу погоди. Він самозакоханий буркун, який давно розучився радіти життю. З новою продюсеркою каналу та оператором Філ має поїхати в маленьке пенсільванське містечко Панксатоні, щоб зробити репортаж про так званий «День Бабака». Віддавна 2 лютого містяни будять бабака, щоб за його поведінкою визначити, чи скоро почнеться весна. Всі на каналі вважають поїздку в провінцію чудовою нагодою відпочити від гамору великого міста, а от для Філа, який відвідує Панксатоні вже вчетверте, — це суцільне пекло в богом забутій глушині. Він прагне тільки якомога швидше поїхати звідти. І треба ж було статися такій напасті: Філ застряг в безкінечному Дні Бабака. Для нього 3 лютого ніяк не настає. Щоранку починається один і той самий день. І зовсім не зрозуміло, як розірвати цю часову петлю…

Які фільми прийнято називати «новорічними»? Насправді в цю категорію потрапляють не тільки стрічки, події яких відбуваються наприкінці грудня чи на початку січня. «Літаком, потягом, автомобілем» — про День Подяки, «День Бабака» — власне, про День Бабака, який, по суті, і не свято, а радше містечкова традиція. Мабуть, для таких фільмів важлива тема переродження і сподівання, що от-от і ми всі почнемо нове життя. З цієї точки зору робота Гарольда Раміса просто зразковий «новорічний фільм». Зразковий, але водночас і дуже незвичний.

Дуже важко не помітити в його стрічці мотивів «Різдвяної пісні» Чарльза Діккенса. Злий буркотун переживає події, які змушують його переглянути свої погляди на життя і стати трохи кращим. Схожість посилюється ще й завдяки виконавцю головної ролі. Білл Мюррей за п’ять років до «Дня Бабака» вже грав у «Скнарі», стрічці, яка переносила події Діккенсівської класики у 80-ті. Проте Гарольд Раміс (режисер), Денні Рубін (автор сценарію) та власне Білл Мюррей (виконавець ролі Філла Коннорса) кладуть Діккенса на обидві лопатки. «Різдвяна пісня», попри свій мало не легендарний статус, — типовий приклад дидактичного мораліте. «День бабака» таких елементів позбавлений повністю.

Тішить цілковита світськість історії про людину, яка потрапила у часову петлю. Так, до написання сценарію Денні Рубіна підштовхнуло захоплення східною філософією, але коли він вирішував, до якої дати прив’язати події фільму, обрав День Бабака саме тому, що ця подія не мала жодного політичного чи релігійного підтексту. Він дуже довго шукав студію, яка б погодилася екранізувати сценарій. Розповідають, що агент Денні сказав таке: «Це найгеніальніший сценарій з усіх, які я тільки читав, але навряд чи я зможу його продати».

Історія довго блукала між студіями, аж доки не потрапила до Гарольда Раміса, який після значних успіхів у комедійному жанрі шукав собі серйозніший проєкт. Спершу майбутньому режисеру драматичний сценарій Денні Рубіна не видався дуже цікавим. «Це ж концептуальне кіно», — казав Гарольд. Однак у процесі роботи сценарій наповнився комедійними елементами та несподіваними алюзіями на Кафку та Бунюеля. Від першого в стрічці — незбагненне походження злого фатуму, який переслідує головного персонажа, а від другого — моторошна атмосфера із «Янгола-винищувача», історії про представників вищого класу, які після званої вечері не можуть вийти з кімнати через дію зловісної сили. Нічогенький такий коктейль як для романтичної комедії, еге ж!

«День Бабака» здійснив величезний вплив на всю світову культуру. Назва фільму перетворилася на сталий вираз в багатьох мовах. Сценарій стрічки вивчається в усіх кіношколах як еталонний. Він є об’єктом досліджень філософів, психологів і навіть фізиків, а ще «День бабака» — це розкішна комедія, яку обов’язково варто переглянути під час карантину, коли всі дні так схожі на попередні.

Цитати

— У вас не буває дежавю?

— Здається, ні, але я перевірю на кухні.

Ви хочете дізнатися погоду? Ви питаєте про погоду не того Філа. Я сам розповім вам про зиму. Вона буде холодною і сірою і триватиме до кінця ваших днів.

— Це ідеальний день. Шкода, що вони всі не можуть бути такими.

— Можуть бути. Але для цього треба дуже постаратися.

— Хто взагалі міг викрасти бабака?

— Біс його зна. Збоченець якийся.

Анатолій ПІТИК і Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *