КнижкиОглядиПублікації

“Анатомія” Дани Шварц: це фентезі чи ні?

Якщо вам на очі траплялася диологія Дани Шварц “Анатомія” і ви навіть підчитали анотацію, то у вас могло виникнути питання: “А це точно щось фантастичне?”

І справді, історія оповідає про юну шотландську леді Гейзел початку ХІХ століття, яка прагне стати — нечувано! — хірургинею. Амбітна мета сама по собі, а надто для жінки. Вона зустрічає хлопця на ім’я Джек, який займається розкопуваннями могил, і купує в нього мертві тіла, щоб мати змогу навчатися на практиці. Звучить цікаво, але заледве фантазійно, скажіть?

Однак невеликий фантастичний елемент тут є, і його спойлерить назва другої частини диології — “Безсмертя”. Утім, ми б не поспішали називати “Анатомію” чистим фентезі. Романи радше належать до прошарку сучасної готичної літератури. На загал ніби дуже реалістичний текст, в якому історичні елементи переплітаються з вигадкою. Але неспокій цього звичного життя порушують таємничі зникнення людей та смертельна інфекція, що насуває на місто. І, як властиво для того роду оповіді, одна з причин має частково надприродний характер, викликаючи сироти на шкірі.

Якщо ви маєте знайомих, які не люблять фентезі, то “Анатомія” — якраз той варіант, який ви можете їм порадити.

Продовжуючи логічні запитання: “Анатомія” — це любовний роман?

Підзаголовок книжки “Історія кохання” ніби наштовхує на таку думку, однак це не любовний роман. Романтична лінія тут є, але основним коханням героїні є її любов до хірургії й медицини, заради якої вона багато бореться й жертвує своїм соціальним статусом. І саме її шлях як лікарки є першочерговим фокусом.

Для якої вікової аудиторії “Анатомія”?

Як не дивно, але “Анатомія” — це класична янґ-едалт серія, доволі добре й захопливо написана. Герої — старші підлітки, які переживають непрості й часом моторошні події, однак бридких детальок ви тут не знайдете, все в межах рейтингу.
А якщо вам сподобався вайб “Змія з Ессексу” Сари Перрі, то “Анатомія” — її значно легший й динамічніший варіант.

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *