НовиниПублікаціїТематичне

Сталевий чи срібний: бутафорська зброя для відьмаків

Сталевий чи срібний: бутафорська зброя для відьмаків

Чи можуть конфіскувати меч Нарсіл дорогою на рольовку? Що робити, якщо хата завалена бутафорськими клинками? Ми вирішили з’ясувати, в яких рамках закону існують відьмацькі мечі в Україні та як діяти, якщо вас із реплікою магічної зброї зупинить поліція.

Відьмак із Запоріжжя

У середу 12 січня патрульні вилучили в перехожого меч Цірі із саги про “Відьмака”. Правоохоронці помітили в чоловіка «предмет, схожий на холодну зброю». Власник меча розповів, що той виготовлений кустарним способом і це не сувенір. Однак мету й детальне походження легендарного клинка патрульним з’ясувати не вдалося. На місце викликали експерта-криміналіста, й підозрілий предмет вилучили. «Тільки експертиза може встановити, чи є вилучений предмет холодною зброєю», пояснили запорізькі патрульні.

Конфіскований меч Цірі з комп'ютерної гри "The Witcher 3: Wild Hunt".

Попередньо чоловіка можуть притягнути до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 263 (носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу). Йому загрожує штраф, громадські роботи або ж позбавлення волі до трьох років.

Ситуація викликала чималий резонанс у соцмережах та ЗМІ. Сторінки пабліків заполонили різноманітні меми зі збентеженим Ґеральтом. Користувачі ділилися світлинами власної сувенірної зброї, запитуючи, пов’яжуть їх тепер чи ні. Як з’ясувалося, чимало рольовиків та реконструкторів втрапляли у схожі ситуації; не всім щастило довести, що умовний тупий меч Нарсіл несправжній, і «зброю» конфісковували.

Отже, які закони поширюються на фентезійні мечі в Україні та що робити, якщо вас із реплікою магічної зброї зупинить поліція? Ситуацію люб’язно прокоментували адвокатка Ярослава Лаган та юрист Сергій Клюца.

Що там у законі

“Як показала нещодавня ситуація у Запоріжжі, «предмет, схожий на холодну зброю» у приватній колекції реконструктора за певних умов може створити проблеми для свого господаря. Артефакт, початково призначений для боротьби з потойбічним злом, за його відповідності певним характеристикам може бути визнаний холодною зброєю, а його власник — притягнений до адміністративної або навіть до кримінальної відповідальності. Які ж це характеристики та що потрібно знати для того, щоб не опинитися у подібній ситуації, — розглянемо у нашому коментарі. 

Законодавство не містить вичерпного переліку предметів, що є холодною зброєю. Предмет визнається холодною зброєю відповідно до висновку судового експерта за результатами проведення криміналістичного експертного дослідження. До того це «предмет, схожий на холодну зброю».

Зберігання холодної зброї без передбаченого законом дозволу є адміністративним правопорушенням, а носіння, виготовлення, ремонт та збут холодної зброї без такого дозволу — це кримінальне правопорушення. Але в обох випадках «предмети, схожі на холодну зброю» можуть бути вилучені та направлені на експертизу в разі, якщо у власника відсутній належний дозвіл чи супровідні документи.

Бутафорською зброєю активно користуються також реконструктори. Фестиваль "Сіверські вікінги" - 2017. Фото: Оксана Пронько

Окей, гугл, як уникнути конфліктів із правоохоронцями, якщо мій артефакт схожий на холодну зброю?

Найкращий спосіб уникнути цього конфлікту — це попередити його. Під час придбання бутафорської зброї варто отримати від продавця і зберігати в подальшому супровідний документ, в якому буде зазначено, що виріб має побутове призначення та/або є сувеніром, а головне — не є холодною зброєю. Це може бути сертифікат відповідності від виробника або висновок експертного дослідження. Також доцільно зберегти документи про оплату (чек, квитанція тощо). Вони допоможуть обґрунтувати вартість вилученого у вас майна та довести, що ви придбали цей виріб, а не виготовили його самостійно.

Якщо ви артефакт вже придбали і жодних підтвердних документів на нього від продавця не отримали, ви можете замовити проведення експертного дослідження самостійно та отримати за його результатами висновок. Копії супровідних документів рекомендовано мати з собою під час перенесення бутафорського меча з точки А в точку В та пред’явити патрульним у разі виникнення до вас запитань.

Як діяти, якщо патрульні все ж зупинили з бутафорським мечем?

Спокійно та виважено реагувати на запитання поліцейських, попросити представитися, на вимогу патрульних пред’явити наявні у вас документи на предмет. У випадку, якщо підтверджуючі документи або дозвіл на предмет, схожий на холодну зброю, у вас відсутні або ж не справили враження на поліцейських, предмет вилучать за результатами особистого обшуку і передадуть для проведення експертного дослідження. В такому випадку рекомендовано наполягати на складанні протоколу про вилучення у вас цього предмета, у разі незгоди із викладеними в протоколі обставинами, наявності помилок в описі предмета, викладі фактичних обставин тощо —  внести до протоколу письмові зауваження. За можливості, варто також одразу зв’язатися із адвокатом.

Експериментальні випробування будуть проводитися для того, щоб з’ясувати, чи призначений за своєю конструкцією і чи придатний цей предмет для того, щоб завдати ним тяжкі та смертельні ушкодження. Тому не зайвим також буде зберігати та за потреби переносити бутафорську зброю затупленою та в розібраному вигляді.

А що ж трапиться з предметом, якщо його все-таки вилучать?

Якщо артефакт не буде визнано холодною зброєю, власник може вимагати його повернення, звернувшись до правоохоронців із відповідною заявою. За знищену в процесі випробування бутафорську зброю її власник має право отримати компенсацію її вартості. Для цього необхідно звернутися до правоохоронців з вимогою про відшкодування вартості майна або ж із позовом про відшкодування цих коштів безпосередньо до суду.

Якщо ж експерт дійде висновку про те, що вилучений предмет — холодна зброя, цей предмет буде вилучений у власника безповоротно”.

Конфіскований меч. Фото: Патрульна поліція Запоріжжя
Як проходить перевірка на справжність мечів

Як зазначають у своєму коментарі юристи, правоохоронці мають повне право конфіскувати бутафорську зброю для подальшої експертизи. Порядок її проведення визначений методикою криміналістичного дослідження холодної зброї. Загалом, належність до  неї визначається  за  наявністю таких загальних ознак:

  •   призначення для ураження цілі;
  •   придатності для неодноразового ураження цілі.

Якщо в предмета повністю  або  частково відсутня хоча б одна з цих загальних ознак,  до холодної зброї він не відноситься. Найчастіше сувенірні мечі роблять суттєво легшими за справжні та затупленими (у клинкової холодної зброї кут леза має бути до 30 градусів). Однак якщо репліка дуже схожа на справжню, вищезгадані ознаки перевіряються експериментально. Для кожного типу холодної зброї наведено ряд вимог. Наприклад, для клинків враховують тип металу й форму виробу, загострення леза, для луків та арбалетів — прицільність стрільби й міцність.

Навіть якщо ваш меч вписується в усі описові характеристики, але не витримує динамічний експеримент холодною зброєю він не є. Клинкова зброя довша за 400 мм перевіряється нанесенням колючих ударів та\або зрізів. За мішень слугує суха соснова дошка товщиною до 50 мм. При цьому:

  •   кількість ударів до 50 разів, але не менше 10;
  •   сила ударів максимальна;
  •   кутовий діапазон напрямків від 30 град. до 90 град.;
  •   орієнтація площини осі клинка відносно волокон  деревини  поперечна.

 Якщо в процесі випробовування клинок деформується\зазнає суттєвих пошкоджень, це не холодна зброя. Інакше він визнається достатньо міцним для ураження цілі.

Що маємо

Наявність і користування бутафорською зброєю в Україні цілком у рамках закону. При перенесенні «магічних» меча\кинджала\лука зі стрілами краще мати при собі супровідний документ про сувенірність або побутове призначення відьмацьких інструментів. Часто напис про сувенірний характер вигравіюваний на самій «зброї». Якщо такі документи через замовлення в майстра-коваля напряму у вас відсутні, ви можете замовити проведення експертизи для себе самостійно. У разі крайньої підозрілості правоохоронців та вилучення предмета на «холодну зброю» очікує експертиза. У такому разі краще звернутися до Весемира адвоката.

Якщо ви не впевнені у «справжності» своїх фентезійних артефактів, рекомендуємо ознайомитися з детальними вимогами до холодної зброї тут. Зауважимо, що означення даного типу зброї в законі досить розмите. Часом справжність зброї визначає лише експертиза, але оцінки різних криміналістів можуть відрізнятися. Наприклад, у справі нападу на Сергія Стерненка фігурує ніж, який можна купити в Інтернеті з приміткою від виробника “не належить до холодної зброї”. Водночас криміналістична експертиза, прикріплена до справи, стверджує навпаки.

Зрештою, проблеми з поліцією через бутафорську зброю бувають не лише в українських рольовиків. Колегою запорізького відьмака є актор Вігго Мортенсен, якого зупиняли патрульні у Веллінгтоні. Одного дня чоловік готувався до бойової сцени у звичайному складському кварталі. Він прогулювався вулицею, повністю поринувши думками у зйомки «Володаря перснів», розмахував мечем та парирував удари уявних орків і урук-хайців, що «викликало певне занепокоєння у громади».

Наразі бажаємо українським відьмакам щедрих замовлень та уникнення непорозумінь із міською вартою.

матеріал підготувала Вікторія Токарєва

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *