Від редакціїВідеоПублікаціїТематичнеУкрФантастика

Карантинні онлайн-мандри: добірка відео про фантастику з фестивалів (частина 3)

Карантинні онлайн-мандри: добірка відео про фантастику з фестивалів (частина 3)

У 2020 році через пандемію фестивалі, презентації, лекції та інші культурні заходи були змушені перейти в онлайн-формат. З одного боку, це стало розчаруванням для всієї спільноти: де ж іще зустрінеш однодумців, побалакаєш про улюблені книжки чи візьмеш автограф у автора? З іншого боку, той великий пласт інформації, який раніше лишався доступним тільки для відвідувачів фестивалів, тепер став доступним для всіх. Десятки захопливих лекцій і дискусій опинилися на Youtube — від них тебе відділяє лише один клік. Ми вирішили допомогти вам знайти найцікавіші з них, якщо ви раптом їх проґавили, і уклали цю відеодобірку. BookForum, Тиждень фантастики, “Межа”, TOR Con — і не лише вони потішать вас вдумливим контентом на тему фантастики.

Вакцина з кульбабового вина. Дитинство у фантастиці

Учасники: Володимир Арєнєв, Оксана Лущєвська. Михайло Назаренко та Олена Рибка, Галина Ткачук.

Захід: Lviv – City of Literature: Тиждень фантастики

Дитинство – найчарівніший і найжахливіший час у нашому житті. Час, коли ми ще віримо у чари. Час, коли ми найвразливіші до викликів і ударів зовнішнього світу.

Чи не надто комфортним і ілюзорним зображували дитинство романтики від фантастики на кшталт того ж Бредбері чи Азімова? І чи не надто наші сучасники роблять його у своїх творах похмурим та жорстоким?

Про дитячу фантастику і про дітей у фантастиці ми й поговоримо на цій дискусії.

Ніхто, крім нас. Сучасна підліткова фантастика: соціальний і світоглядний виміри

Учасники: Володимир Арєнєв, Тетяна Стус, Наталя Савчук (Марченко), Наталія Щерба, Ярослава Стріха, Крессида Ковелл, Анна Каньтох, Патрік Несс

Захід: BookForum 27

Були часи, коли підліткова література просто не встигала за читачем: пропонуючи сюжети в дусі комфортного радянського читання, вона зверталася в нікуди. Нові часи вимагають нової мови і розуміння своєї аудиторії. Вимагають вміти не тільки створити захопливий сюжет, але й відверто говорити на дражливі, болючі навіть для самого письменника теми. Популярність антиутопій, «дорослішання» підліткової літератури, її серіалізація – про все це ми поговоримо на цій дискусії.

Битва за улюблені фентезійні янг-едалтівські тропи (англ.)

Захід: Everywhere Book Fest

Авторки фентезійного янг-едалту обговорюють улюблені жанрові тропи.

Бесіда з Ілларіоном Павлюком

Учасники: Ілларіон Павлюк, Олена Гусейнова

Захід:  Місяць Авторських Читань 2020

Місяць авторських читань 2020 — найбільший транскордонний фестиваль Центрально-Східної Європи. У цьому домашньому ефірі Олена Гусейнова спілкується з українським автором кількох фантастичних романів Ілларіоном Павлюком.

Переклад коміксів: в заручниках у картинки

Учасники: Ярослава Стріха, Марина Дубина, Ганна Кирієнко, Дзвінка Пінчук

Захід: BookForum 27

У роботі над коміксами є одна підступна особливість, яка рано чи пізно трапиться кожному перекладачеві. Текст і зображення невід’ємно пов’язані між собою, тому перед перекладачами часто постає виклик: як перекласти рядок так, щоб лишити візуально-текстову цілісність недоторканою? Учасники дискусії розкажуть і покажуть, як дати раду в ситуаціях, коли світ здається глибоко неперекладним.

Бесіда Крістофера Паоліні і Брендона Сандерсона

Учасники: Крістофер Паоліні, Брендон Сандерсон

Захід: TORCon

Конспект заходу (текст).

На жаль, відео вилучено, але є конспект заходу.

CliFi: літературно про зміну клімату

Учасники: Ірина Ставчук, Андрій Лінік, Микола Шлапак, Маріанна Вербовська-Тузяк, Сасі Ллойд

Захід: Book Forum 27

У час, коли за запуском ракети і її поверненням в реальному часі спостерігає пів світу, коли про космос дізнаємось щораз більше, коли в інтернеті можна купити собі зірку чи забронювати квитки на Марс, не так багато простору залишається для фантастики й не так вже чіпляють історії про далекі галактики. На зміну ж приходить нове науково доведене, але ще геть не усвідомлене людьми майбутнє у кліматі, що дедалі більше й інтенсивніше проявляє зміни. Не відстають у своїй жахливості новини про втрати біорізноманіття. Реальність, вичерпність й доступність наукових даних, накладання їх на людські хиби й похоті у поєднанні з технологічною проникністю у найприватніші сфери нашого життя стають основою для нового жанру літератури. Вітаємо у світі кліматичної фантастики.

Бонус

Перенасичення жахом: велич і надлишковість культу Лавкрафта

Учасники: Євген Лір

Канал: Твоя підпільна гуманітарка

Лекція письменника, перекладача і дослідника “темної” літератури Євгена Ліра, присвячена культу Говарда Лавкрафта у сучасному інфопросторі, а також чому Ктулху стало забагато.

Що таке "темна література"?

Учасники: Євген Лір

Канал: Твоя підпільна гуманітарка

Українські й перекладні фентезі та жахастики: межі лячного в художній літературі

Учасники: Євген Лір, Володимир Арєнєв, Остап Українець, Влад Сорд, Таня Пилипець.

Канал: Твоя підпільна гуманітарка

Онлайн-дискусія “Українські й перекладні фентезі та жахастики: межі лячного в художній літературі”.

Бестіярії: три виміри літератури

Учасники: Євген Лір

Канал: Твоя підпільна гуманітарка

Письменник і перекладач Євген Лір, автор прийдешньої “Книги вигаданих неістот”, розповість про книги, що лякали й водночас вабили людей протягом кількох тисячоліть. Як бестіярії з наукових довідників перетворились на релігійні тексти, а тоді перейшли до фантастики? Чому не варто застосовувати до них європейську модель еволюції? Які бестіярії є в українській літературі? Підключайтеся та слухайте у прямому етері!

Добірку підготувала
Оксана ПРОНЬКО

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *