Від редакціїВідеоПублікаціїТематичнеУкрФантастика

Карантинні онлайн-мандри: добірка відео про фантастику з фестивалів (частина 2)

Карантинні онлайн-мандри: добірка відео про фантастику з фестивалів (частина 2)

У 2020 році через пандемію фестивалі, презентації, лекції та інші культурні заходи були змушені перейти в онлайн-формат. З одного боку, це стало розчаруванням для всієї спільноти: де ж іще зустрінеш однодумців, побалакаєш про улюблені книжки чи візьмеш автограф у автора? З іншого боку, той великий пласт інформації, який раніше лишався доступним тільки для відвідувачів фестивалів, тепер став доступним для всіх. Десятки захопливих лекцій і дискусій опинилися на Youtube — від них тебе відділяє лише один клік. Ми вирішили допомогти вам знайти найцікавіші з них, якщо ви раптом їх проґавили, і уклали цю відеодобірку. BookForum, Тиждень фантастики, “Межа”, TOR Con — і не лише вони потішать вас вдумливим контентом на тему фантастики.

Ліки від футуршоку. Наукова фантастика, якої нам не вистачає

Учасники: Макс Кідрук, Остап Українець, Олексій Жупанський, Євген Пілецький, Пітер Воттс, Євген Ширинос, Цезарій Збєшховський, Майкл Свонвік

Захід: BookForum 27

Останніми роками наукова фантастика довела, що може бути цікавою не лише вузькому колу «втаємничених читачів». І це логічно – адже розповідає вона часто про те, що стосується нас усіх, про те, що вже відбувається із нами, хочемо ми того чи ні. Екранізація «Прибуття» Теда Чана, прийдешній хіт компьютерних ігор «Кіберпанк-2077», шалений успіх китайської і польської фантастики, відродження цікавості до кращих текстів попередніх десятиліть – все це свідчить про те, що суспільство починає усвідомлювати: майбутнє не десь далеко, воно вже тут, поряд. Про те, що вийшло і очікується українською, про нові горизонти й повернення старих імен ми й поговоримо на цій дискусії.

Майбутнє, яке вже тут: література і (анти)утопії

Учасники: Євгеній Стасіневич

Захід: Book Space

Які сценарії майбутнього може пропонувати література сьогодення? Чи актуальні проекти таких необхідних у кризові часи утопій? А може, весь пророчий потенціал літератури вже вичерпався, і реальність складніша за вигадані прогнози?

Євгеній Стасіневич, літературний критик, розбирається з цими питаннями в своїй лекції “Майбутнє, яке вже тут: література і (анти)утопії”.

Бредбері-конструктор: як зібрати Марс, Венеру та Ґрінтаун

Учасники: Михайло Назаренко

Захід: Lviv – City of Literature: Тиждень фантастики

Рею Бредбері було дуже просто написати оповідання, чи начерк, чи вірш – але дуже важко зібрати їх докупи в одну послідовну оповідь. І не дивно, що його Марс від початку був зовсім не тією планетою, яку ми знаємо за «Хроніками», що венеріанський цикл лишився переважно в чернетках, а повну історію дитинства в Ґрінтауні Бредбері спромігся розповісти лише через шістдесят років після того, як її замислив.
Повчальна історія про те, як втілювати великі задуми – і що робити, коли це не вдається одразу.

Майбутнє, яке настало, минуле, що лишилося

Учасники: Катерина і Анатолій Пітики, Володимир Кузнєцов, Володимир Єшкілєв, Богдан Стасюк

Захід: Lviv – City of Literature: Тиждень фантастики

Ми часто говоримо про майбутнє як про щось, що перебуває десь там, далеко. Так само, зрештою, ми говоримо й про минуле, – і не усвідомлюємо, що насправді вони тут, поруч. Відродження тоталітарних суспільств і проекти Ілона Маска, гібридна війна та коронавірус – здавалося б, усе це теми з геть різних оповідань і повістей, та ж от вони, тут, поряд. Чи здатна наукова фантастика зарадити викликам, які ставить перед нею нинішній час? Чи відтепер її роль – виключно розважати читачів? І зрештою, що коїться з українською науковою фантастикою тут і зараз?

Бесіда Корі Докторова і Ннеді Окорафор (англ.)

Учасники: Корі Докторов, Ннеді Окорафор

Захід: TORCon

Конспект із заходу (текст).

Космічні жахи: від Лавкрафта до Воттса – і далі у чорні безодні всесвіту

Учасники: Володимир Кузнєцов

Захід: Lviv – City of Literature: Тиждень фантастики

Говард Філіпс Лавкрафт першим застосував слово «горрор» як визначення нового фантастичного жанру. І він же один із перших поєднав новостворені жахи з уже відомою на той час науковою фантастикою. Відтоді вже майже століття надприродні мацаки тягнуться до нас не лише з давніх гробниць чи океанської безодні – вони ж загрожують нам з космосу.

Нам потрібен герой: темношкірі герої в мальописах (англ.)

Учасники: Л.Л. Маккіні, Кайла Канрум, theblerdgurl

Захід: Juneteenth Book Fest

Авторки Л.Л. Маккіні і Кайла Канрум говорять про те, як вони пишуть темношкірих героїв, який їхній шлях у світі коміксів і на яке майбутнє коміксів вони сподіваються.

У пошуках ідеального міста: фантастика як урбаністика

Учасники: Михайло Назаренко, Світлана Тараторіна. Модерує Євгеній Стасіневич

Захід: Bouquet Kyiv Stage

«У пошуках ідеального міста: фантастика як урбаністика»: Проектуванням міст займаються не лише в реальності – література довший час докладалася до цього, як ніхто. І саме фантастичні історії тут перші серед рівних: про параметри ідеальних – або й цілком собі реалістичних чи навіть нестерпних – міст тамтешні автори думають і пишуть вкрай багато. Чи можна сьогодні резюмувати ці принципові пошуки та пропозиції – і чи залежать вони від місць походження письменників? Про це все погорять Михайло Назаренко, літературознавець із надзвичайними компетенціями, що й сам є автором художньої прози, та Світлана Тараторіна, чий роман про альтернативний Київ початку 20-го століття «Лазарус» ми нещодавно так активно обговорювали.
То все ж: потрібні нам кращі міста? І чи може тут хоч чимось зарадити література?

Бонус

Martyn Yakub Sho°. Світлана Тараторіна: Про упирів в українській літературі

Канал: Martyn Yakub

Інтерв’ю Мартина Якуба зі Світланою Тараторіною.

MANGUA #03: ІДЕА НАШОЇ ІДЕЇ або як Сорос хентай в Україні буде видавати і в Ашані продавати

Канал: MangUA

У цьому випуску подкасту MangUA:

• NashaIdea vs НашаІдея;
• комісшопи vs манґашопи;
• Сорос vs Ашан;
• Чі або Мое, кавай, дайте ще;
• Ательє чаклунських капелюхів або Мрії справжнього чоловіка;
• Радіант або Спробуйте розібратися, що там Юрій меле;
• більше манґи українською богові манґи українською;
• більше манхви українською богові манхви українською;
• більше ранобе українською богові ранобе українською;
• українськи манґаки, у вас є шанс!

Добірку підготувала
Оксана ПРОНЬКО

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *