Від редакціїВідеоПублікаціїТематичнеУкрФантастика

Карантинні онлайн-мандри: добірка відео про фантастику з фестивалів (частина 1)

Карантинні онлайн-мандри: добірка відео про фантастику з фестивалів (частина 1)

У 2020 році через пандемію фестивалі, презентації, лекції та інші культурні заходи були змушені перейти в онлайн-формат. З одного боку, це стало розчаруванням для всієї спільноти: де ж іще зустрінеш однодумців, побалакаєш про улюблені книжки чи візьмеш автограф у автора? З іншого боку, той великий пласт інформації, який раніше лишався доступним тільки для відвідувачів фестивалів, тепер став доступним для всіх. Десятки захопливих лекцій і дискусій опинилися на Youtube — від них тебе відділяє лише один клік. Ми вирішили допомогти вам знайти найцікавіші з них, якщо ви раптом їх проґавили, і уклали цю відеодобірку. BookForum, Тиждень фантастики, “Межа”, TOR Con — і не лише вони потішать вас вдумливим контентом на тему фантастики.

Уламки давніх імперій. Як вигадані світи оповідають про наше минуле

Учасники: Михайло Назаренко, Петро Яценко, Володимир Арєнєв, Марія Шагурі, Павло Дерев’янко, Майкл Свонвік, Роберт Вегнер

Захід:  BookForum 27

«Володар перстнів», «Гра престолів», «Відьмак» — це лише найяскравіші приклади того, як фентезі захоплює простір масової культури. Та якщо ми уважно подивимося на їхні літературні першоджерела, побачимо: кожен із цих циклів виріс із любові й знання до історії та культури. Сучасне життя вимагає від людини шаленого темпу, моментальних реакцій, спрощеного сприйняття дійсності. За дужками лишається все «зайве» — і серед цього зайвого дедалі частіше ми бачимо важливі, посутні, справжні речі. В часи, коли факт підмінюється спрощеною інтерпретацією, саме фентезі повертає нам можливість свіжого погляду на відомі нам явища культури й історії, саме воно оживлює давні міфологічні сюжети.

Валізи без ручок: як нам ставитися до творчого спадку талановитих авторів

Учасники: Олексій Жупанський, Михайло Назаренко, Володимир Арєнєв, Олеся Стужук, Світлана Тараторіна (модератор)

Захід: Lviv – City of Literature: Тиждень фантастики

У 2017 році премія «World Fantasy Award» вперше за сорок два роки свого існування змінила форму нагороди. Раніше переможці отримали бюст Г.Ф.Лавкрафта, але після дискусій про його расизм і гомофобію було вирішено виготовляти нагороду в іншій формі: дерево на фоні повного місяця навряд чи когось обурить.
Перегляд ставлення до тих чи інших авторів і їхніх творів — нова тенденція (чи радше нова хвиля цієї тенденції), яку ми спостерігаємо у фантастиці. Як реагувати на те, що наші улюблені автори схвалювали те, із чим ми нині не можемо погодитися?

Урбан фентезі: місто, міф та магія

Учасники: Наталія Матолінець

Захід: Фестиваль-переберія міських культур “Межа”

Поговоримо про те, навіщо містові мати й плекати свій міф, як надприроднім створінням живеться у сучасному мегаполісі та як урбан фентезі допомагає віднайти зв’язок між минулим та сьогоденням, а паралельно ще приваблює туристів.

«…І бабай у кожну хату»

Учасники: Поліна Кулакова, Влад Сорд, Євген Лір, Олексій Гедеонов, Олексій Жупанський під модераторством Олеся Стужук.

Захід: Lviv – City of Literature: Тиждень фантастики

Український горор — чи не найстаріший фантастичний жанр в Україні. Зрештою, хто не читав «Вія» чи «Страшної помсти»? Чи не дивно, зрештою, що саме спільнота сучасних українських любителів жаху чи не одна з найзгуртованіших? Натомість складається враження, що вона ж — одна з найбільш замкнених, скерованих переважно на себе. Та чи так це насправді? Що пропонує читачам український горор, чим він відрізняється від зарубіжного, які нові виклики й нові теми на нас чекають?

Знайди і покажи мальопис у видавничій справі

Учасники: Ірина Батуревич, Руслана Коропецька, Олена Лісевич, Огар Емілія, Янюк Микита

Захід: BookForum 27

Питання до обговорення: ДСТУ 3017:2015 — знайти мальовану історію. Термінологія в мальописах — що і як називати. Академічна теорія: кому судилось досліджувати мальописи? Кому це все потрібно і як наукова стандартизація вплине на ринок мальописів в Україні? Видавець — шукач чи навігатор для шукачів?

Фантастична втеча з Крессидою Ковелл, Овеном Колфером та Кіран Міллвуд Гарґрейв (англ.)

Учасники: Eoin Colfer (Овен Колфер), Cressida Cowell (Крессида Ковелл) , Kiran Millwood Hargrave (Кіран Міллвуд Гарґрейв)

Захід: Edinburgh International Book Festival

“In a spectacular event, chaired Mairi Kidd, three of our best writers for children get together to discuss the joys of escaping through reading and creative writing: Waterstones Children’s Laureate Cressida Cowell, author-illustrator of the How To Train Your Dragon series; New York Times bestselling author Eoin Colfer; and Sunday Times bestselling author Kiran Millwood Hargrave.

You’ll be the very first to hear about Never and Forever, the final book in Cressida Cowell’s captivating #1 bestselling The Wizards of Once series. This event is its exclusive pre-launch! And she also tells you about the Scottish inspiration for How to Train Your Dragon.

Eoin Colfer reveals his hotly-anticipated Deny All Charges, the latest in his new series featuring the Fowl Twins, brothers to the iconic Artemis Fowl.

Kiran Millwood Hargrave tells you about her critically acclaimed, award-winning novels, The Girl of Ink & Stars, The Island at the End of Everything and The Way Past Winter. And you may even get an exciting peek at the upcoming A Secret of Birds & Bone, out this autumn.”

Бесіда Ніла Ґеймана і Вікторії Шваб на TorCon 2020 (англ.)

Учасники: Ніл Ґейман, Вікторія Шваб

Захід: TorCon 2020

Конспект із заходу (текст).

Бонус

Та не лише фестивалі доклалися до онлайн-контенту. З’явилися нові інформативні канали, які в доступній формі розповідають про те, що вас цікавило — певні вузькі теми, які так просто не навікіпедиш. Якщо ви ще не підписані на “Твою підпільну гуманітарку” чи “Влада Сторітелера”, то ось кілька відео, щоб ви це зробили просто зараз.

Нова британська магія

Учасники: Євген Лір

Канал: Твоя підпільна гуманітарка

Будьмо відверті: коли ми чуємо слово “магія”, перше, що спадає на думку — це відьма на мітлі чи чаклун з довгою бородою і грубим фоліантом. Словом, хто завгодно, крім порядних джентльменів на науковому симпозіумі, що пізніше перевдягаються у дивні різнокольорові мантії, аби провести обряд ініціації. А саме так виглядало типове засідання маґічного Ордену на початку ХХ ст. Власне, про це, — а також про Артура Вейта, Алістера Кровлі, Вільяма Батлера Єйтса, Артура Мекена, — і поговоримо.

Український бестіарій: Мавка

Учасники: Євген Лір

Канал: Твоя підпільна гуманітарка

У цьому випуску “Українського бестіарію” піде мова про один з найпопулярніших автентичних жіночих образів українського міфу — мавку.

Які фантастичні сюжети вже набридли?

Канал: Влад Сторітелер

Вам на думку спала якась фантастична ідея? Не поспішайте писати — спершу краще упевнитись, що її вже не втілили раніше 100500 разів. Тож сьогодні говоримо про сюжети у фантастиці, які перетворилися на кліше — деякі ще до того, як ми народилися! Це мій особистий топ, тож якщо не згодні — давайте посперечаємось, а ще пропонуйте свої варіанти.

Добірку підготувала
Оксана ПРОНЬКО

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *