7 книг фентезі, які варто прочитати взимку

Перший сніг і гаряче какао — зима не просто близько, а довкола нас. Якщо ви вже плануєте, де зустрінете Новий рік, що вдягнете на -20 і як оберете подарунки для рідних, час подумати, що читати взимку.
Журнал “Світ Фентезі” вибрав для вас 7 фентезійних книг із різдвяним чи просто зимово-казковим настроєм. Приємного читання!

Ніч перед Різдвом

Микола Гоголь

Що ви знаєте про українську передріздвяну ніч? Це час, коли може трапитися все, що завгодно. То відьма зорі з неба в мішок позабирає, то чорт місяць вкраде, то простий коваль на тому ж чорті верхи полетить, щоб для коханої в цариці черевички дістати. Ні, не знає справжньої української ночі той, хто не читав Гоголя. “Ніч перед Різдвом” — одна з оповідок зі збірки “Вечори на хуторі біля Диканьки”. У цій книзі Микола Гоголь описав Чернігівщину, де народився й виріс — його рідний серцю край, з його химерним переплетенням фантастичного й комічного, знаменитими подільськими відьмами, давніми легендами, піснями й переказами, розміреним плином життя простих українців.

Санта-Хрякус

Террі Пратчетт

У багатьох країнах Плаского світу 32 грудня, в останній день року, відзначають веселе свято Страшріздво (Hogswatchnight). Люди прикрашають домівки свіжозрубаними дубовими деревцями й гірляндами із паперових сосикок, а традиційна святкова вечеря — переважно страви зі свинини. Саме в цю ніч казковий Санта-Хрякус (Hogfather) облітає Плаский світ на санях, запряжених четвіркою диких кабанів, і роздає подарунки дітям. Але одного разу він раптово зникає. Що сталося далі, описано в дванадцятій книзі циклу “Плаский світ”, яка так і називається, “Санта-Хрякус”. Книга вперше видана у 1996 році, і в 2006 отримала екранізацію. Ця історія сповнена таємниць, ненав’язливої філософії, доброго гумору і влучних дотепів, та, звичайно, духом Різдва.

Різдвяна пісня в прозі

Чарльз Діккенс

Одна із найвідоміших  та найпопулярніших книг про Різдво — “Різдвяне оповідання з привидами” або ж “Різдвяна пісня в прозі” Чарльза Діккенса. Це історія-притча про переродження скупого нелюдимого Скруджа, який завдяки трьом різдвяним духам відкриває свій єдиний шлях до спасіння — творити добро людям. “Різдвяна пісня в прозі” була написана швидко — всього за шість тижнів, а популярністю користується досі. Після її друку різдвяні дні у Великобританії стали часом благодійництва, сам Діккенс почав асоціюватися із цим святом, а його герой став водночас уособленням Різдвяного духу й синонімом скупості.

Листи від різдвяного дідуся

Джон Толкін

Джон Толкін дуже любив своїх дітей і прагнув якомога довше зберегти їхню віру в чудеса. Так він вигадав історію Більбо і записав її в повість “Гобіт”, яка увійшла до середземного”Легендаріуму”. А ще кожного Різдва протягом двадцяти років, починаючи з 1920, він писав маленьким Майклу, Джону, Крістоферу й Прісциллі листи від Різдвяного дідуся/Батечка Різдва (ориг. Father Christmas). У цих листах не лише привітання зі святом і побажання, а й описи пригод Різдвяного діда та його помічників — білих ведмедів, гномів, ельфів та сніговиків. Толкін сам їх оформлював, малював ілюстрації, спаковував у конверти, навіть малював  марки і штемпелі. Вперше книга із повним зібранням листів від Різдвяного діда вийшла друком у 1976 році.

Лев, Біла Відьма і Шафа

Клайв Льюїс

“Лев, Біла Відьма і Шафа” — одна із найзахоплюючих історій, пройнятих духом Різдва. Це перша книга із циклу “Хроніки Нарнії” Клайва Стейплза Льюїса, була видана 1950 року. За сюжетом четверо братів і сестер Пітер, С’юзан, Едмунд та Люсі потрапляють у казкову країну Нарнію, яка знаходиться по той бік старої шафи. У Нарнії сто років панує зима без Різдва, все через жорстоку Білу Відьму. Та чи буде так далі, коли прибули діти з пророцтва? Книга насичена біблійними мотивами, а також елементами кельтських, скандинавський та грецьких міфів. Початком звільнення Нарнії стає саме Різдво, це вселяє нарнійцям віру у свої сили та доводить, що надія ніколи не помирає.

Диво та інші різдвяні історії

Конні Вілліс

Це не роман і не повість, а збірка із восьми оповідань, від фентезі до релігійних притч. Як і інші книги американки Конні Вілліс, “Диво та інші різдвяні історії” номінувалися на фантастичні премії, зокрема оповідання “Готель” отримало приз читацьких симпатій від журналу “Азімов”. В історії “Диво” йдеться про жінку, яка склала детальний план знайти другу половинку, коли до неї приходить янгол-охоронець і показує істинне обличчя кохання. В “Магазині іграшок Копеліуса” змучений самозакоханий герой опиняється в різдвяну ніч у переповненому дитячими іграшками магазині. Оповідання “Готель” розказує нам історію співачки Шерон, яка пустила на нічліг чоловіка та його вагітну дружину, яким не було де переночувати. Це вісім історій, що змусять переглянути різні ситуації через призму Різдва. Адже в цей час все трохи інакше, чи не так?

Різдвяна містерія

Юстейн Гордер

У скандинавських країнах існує традиція купувати “різдвяні календарі”. Починаючи з 1 грудня діти щодня відкривають “віконечка” із подарунками: шоколадками, листівками чи дрібними іграшками. Так триває аж до настання католицького Різдва 25 грудня. Книга Юстейна Гордера “Різдвяна містерія” водночас є захопливою історією та різдвяним календарем. Щодня відкриваючи новий розділ книги, читач разом із героями повісті долає різноманітні перешкоди й наближається до Різдва.