ПублікаціїТематичне

Чому казати “фантастика >і< фентезі” неправильно?

Чому казати “фантастика >і< фентезі” неправильно?

У кожній великій книгарні є відділ, який неможливо оминути. Називається він “Фантастика і фентезі”. Утім, таке означення не є коректним і лише збільшує плутанину. Чому так? Поговоримо про це далі.

Фантастика — це жанр, який базується на фантастичному припущенні. Тобто автор у своєму творі припускає якісь речі, які не могли існувати, не можуть існувати, можливо існуватимуть чи існування яких не доведене або не втілене. Ми можемо припустити, що колись ми будемо жити на Марсі чи що в одній старій шафі існує вхід до магічного світу.

На Марс чи до Нарнії?

Авжеж, природа подібних припущень абсолютно різна. Якісь базуються на наукових досягненнях, якісь — на міфології, якісь — на альтернативному розвитку історичних подій. Фантастика — це сукупний термін для всіх жанрів, які можуть використовувати фантастичне припущення: наукової фантастики, фентезі, містики, антиутопії, горору та ін.

В українському вжитку слово “фантастика” часто помилково використовується на позначення наукової фантастики. Пояснюється це тим, що фентезі як жанр утвердилося на теренах України порівняно нещодавно. В СРСР, спадок якої передався і нам, шанувалася наукова фантастика, а магічні сюжети записувалися то в казку, то в дитячу чи пригодницьку літературу, то в химерну прозу. Тому під словом “фантастика” мали на увазі винятково наукову фантастику. Подібна ситуація трапилася і на Заході. Фентезі упевнено відділилося від тоді популярних журналів наукової фантастики, щоправда, трапилося це набагато раніше, ще у першій половині ХХ століття.

 Фантастика — це сукупний термін для всіх жанрів, які можуть використовувати фантастичне припущення: наукової фантастики, фентезі, містики, антиутопії, горору та ін.

Зараз ми маємо широке жанрове різноманіття і більш-менш усталену жанрову класифікацію за західним зразком. І поки ми приходимо до розуміння, що “фантастика“ не є тотожною “науковій фантастиці”, у світі поняття наукової фантастики і фентезі уже стали потроху розмиватися.

Тож запам’ятаймо: фантастика не дорівнює науковій фантастиці, відділи в книгарнях мають називатися “Фантастика” (чи “Наукова фантастика і фентезі”), а конкурси фантастичних оповідань приймають не лише наукову фантастику, але й фентезі та інші піджанри.

Оксана ПРОНЬКО

Avatar photo

Оксана Пронько

Вона ж Росава. Адміністраторка, оглядачка.

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *