Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Чужі

Фантастичний кінозал

Чужі / Aliens (1986)

Жанр: фантастика, бойовик, трилер, жахи

Режисер: Джеймс Кемерон

Актори: Сіґурні Вівер; Майкл Б’єн; Ленс Генріксен; Керрі Генн.

Український переклад: є

Відколи майже весь екіпаж космічного вантажника «Ностромо» загинув у боротьбі з позаземним монстром, минуло багато десятиліть. Рятувальну капсулу з Елен Реплі знаходять десь серед безкраїх обширів космосу. Ніхто не вірить розповідям вцілілої про жахну почвару, яку було знайдено на планеті LV-426. Зрештою, вона вже багато років як була колонізована і ніхто за весь цей час не повідомляв про подібних істот. Компанію радше цікавить, чому Елен Ріплі підірвала корабель з цінним вантажем на облавку. Її звинувачують у перевищенні повноважень і позбавляють ліцензії пілота. Щоправда усе змінюється, коли втрачається зв’язок з робітничою колонією на тій планеті. Ріплі пропонують полетіти туди як консультантці, і після тривалих роздумів вона приєднується до групи спецназу, що летить у лігво безжальних звірів. Солдати також не вірять Ріплі. А дарма…

Шалений успіх першого «Чужого» означав лише одне: продовженню бути. Студія хотіла знімати сиквел, тепер уже з головним персонажем чоловіком, маже відразу після прем’єри фільму Ріддлі Скотта. Однак кадрові перестановки серед керівного складу студії «20th Century Fox» змусили відкласти проект на деякий час.

За нову частину взялися тільки у 1983 році. Ніхто не міг визначитися, знімати пряме продовження про пригоди Елен Ріплі чи розказати історію про нових персонажів у знайомому світі «Чужого». Також стояло питання, в якому жанрі знімати новий фільм. До того часу кіноринок був переповненим різноманітними клонами «Чужого», тому формат камерного космічного жахливчика більше не видався таким привабливим.

На щастя, босам студії вдалося заманити до себе на роботу молодого і перспективного сценариста та режисера Джеймса Кемерона. Його сценарій про робота-вбивцю з майбутнього всіх зацікавив. Стрічку були готові профінансувати. От тільки головна зірка майбутнього фільму ще була зайнята на виробництві іншої історії (Арнольд Шварценеггер якраз знімався у «Конані-руйнівнику»), тож у Джеймса Кемерона вималювалося дев’ять вільних місяців.

Йому запропонували написати сценарій до якогось фантастичного фільму «Спартак у космосі». Він відмовився і запитав, чи є ще якісь проекти. Усі миттєво згадали про «Чужого» — і тут зірки, як-то кажуть, зійшлися. Продюсери вже певний час міркували над концепцією «Ріплі та солдати», а Джеймс Кемерон мав чернетки сценарію під назвою «Матір». Молодий талант якраз перед тим працював над сценарієм до «Рембо. Перша кров. Частина друга». Його цікавив досвід В’єтнамської війни, і як великий фанат «Зоряного Десанту» Роберта Гайнлайна, він вирішив розповісти історію про високотехнологічний загін спецназу, який програє менш розвиненому, але більш пристосованому до навколишнього середовища супернику.

«Чужих» часто вважають ідеальним сиквелом. З одного боку, Кемерон дотримався класичної формули сиквела: «все те ж саме, тільки вдвічі більше» (замість одного «Чужого», їх були сотні), з іншого боку, йому вдалося розширити міфологію вигаданого світу і глибше розкрити характер головної героїні. В «Чужих» Елен Ріплі еволюціонувала зі слабкої, непевної дівчини, яка вимушено протистоїть жахному монстру, у справжнісінького бійця, який точно знає, з чим бореться. Подібні метаморфози відбудуться і з іншою героїнею Джеймса Кемерона, а саме — Сарою Коннор, у франшизі «Термінатор».

Цікаво, що в «Чужих» вперше підкреслено подібність між персонажем, якого зіграла Сіґурні Вівер, та почварою з глибокого космосу. Якщо фільм Ріддлі Скотта ґрунтувався на протиставленні тендітної лейтенантки та довершеної біологічної машини смерті, то Джеймс Кемерон звертає увагу, наскільки вони схожі між собою. У фіналі фільму, де в жорсткому двобої сходяться Королева Чужих та Елен Ріплі, ми не бачимо іншопланетну почвару та людину. Перед глядачами постають дві розлючені самиці, які готові чавити, кусати, трощити і вбивати заради порятунку свого потомства. Згодом ця тотожність проявлятиметься ще яскравіше, але це вже будуть інші частини франшизи.

Цитати

— Вони знеструмили комплекс.

— Тобто, «вони» знеструмили комплекс? Як це «вони» могли таке зробити? Це ж тварини!

Геть від неї, суко!

— Якщо ти не в курсі останніх подій, повідомляю: нам добряче надерли сраки!

— Скажи мені одне, Берку. Ви хочете їх знищити? Не дослідити, не привезти на Землю, а просто знищити?

— Такий у нас план. Даю слово.

— Добре, тоді я згодна.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *