ПублікаціїТематичнеУкрФантастикаУкрФентезі

Укрфентезі у шкільній програмі

“Нудно” — найчастіше доводиться мені чути від молодшої сестри про справи в школі. Часто через Велику Журбу на укрліт активних читачів усе меншає. Однак чи справді шкільна програма далека від сучасного школяра? Ми зазирнули до цьогорічних навчальних планів і знайшли чимало українського фентезі, яке дещо звеселить важкі учнівські будні.

6 клас. Володимир Рутківський “Джури козака Швайки”

Історично-пригодницьке фентезі про козаків. Санько та Грицько пережили напад кримських татар на своє село і вирішили напроситися до козаків у джури, тобто в учні. Спершу хлопці подорожують із козаком-вивідником Швайкою, який за чутками перекидається на вовка. В Санька проявляється хист до характерництва, і його належно навчають — обмінюватися думками, спілкуватися з тваринами, навіть східного мистецтва єдиноборства, яким володіли волхви. З кожною наступною частиною герої виростають і зрештою стають дорослими воїнами, хтось повертається в селище, хтось одружується, інші починають власний промисл, але до козацького куреня час від часу долучаються нові джури-характерники.

Цикл написаний надзвичайно якісно, читається легко, із захватом. Це пригодницьке й історичне фентезі для середнього шкільного віку, однак ним можна зачитуватися і дорослим. Трилогія “Джури” отримала Шевченківську премію у 2012 році. Згодом вийшла незапланована четверта частина — “Джури і Кудлатик”, перетворивши серію на тетралогію. У 2016 році компанія «Star Media» заявила, що працює над екранізацією циклу. Школярам також можна запропонувати переглянути іншу екранізацію Володимира Рутківського — “Сторожову заставу”, історичне фентезі часів Русі.

7 клас. Марина ПАВЛЕНКО. «Русалонька із 7–В, або Прокляття роду Кулаківських»

Романтично-пригодницьке фентезі із подорожами в часі та шалено закрученим сюжетом. Софійка по вуха закохана в красеня-однокласника, над яким висить родове прокляття. Раптово її непоказний друг Сашко теж записується у прихильники… Тим часом тітка вирішила виходити заміж у бабусиному кораловому намисті (яке дівчина втратила, халепа). Ще й у квартирі знизу поселилася якась нечисть, а звичайна шафа в кімнаті перетворилася на машину часу. Словом, головна героїня опиняється в буревії подій. Софійка подорожує в минуле і дізнається історію родини, бачить відлуння війни, ворожість, бідність та навіть смерть. Їй доведеться переглянути стосунки з друзями і зрозуміти, коли можна втручатися в історію. 

Вирізняється “Русалонька із 7-В” насиченою та легкою мовою, закрученим сюжетом і глибоким змістом, цікавим навіть для дорослих. Кому ж фентезі прийде до смаку — в Марини Павленко є ще чотири романи про пригоди русалоньки.

Рекомендовано до прочитання

Наталія Дев’ятко “Легенда про юну весну” — пригодницьке фентезі з філософським підґрунтям. Брати Влад і Митько й подруги Анжела та Христина  втекли з літнього табору, аби зустріти схід сонця. Втікачів знаходить новий вожатий Валентин, і друзі вмовляють його побути на узбережжі ще годинку, а потім повернутися. За цей час він розповідає “казку, яка була насправді” — історію з магічного міста Дайран. Красуня Вея приїздить на свій перший королівський бал. Під час дійства у неї закохуються до нестями відразу двоє хлопців — Лаолант і Явконд, які влаштовують дуель за дівчину. Небезпечна затія, бо може зруйнуватися магічний захист королівства! Зрештою, сутичку зупиняє королева Тінтірлат, запального Явконда ув’язнуюють, а поранений Лаолант одужує на руках у Веї, з якою потім одружиться. Насправді за низкою небезпечних конфліктів стоїть чаклунка Грейж, яка хоче посісти трон і вдається до найтонших підступів. Дві сюжетні лінії майстерно вплітаються одна в одну, герої вигадані та реальні зіштовхуються з моральним вибором вірності\зради. “Історія про юну Весну” — це історія пізнання себе.

Мія Марченко “Місто тіней” — християнське фентезі, різдвяна історія. Дівчинка Марта після смерті матері переїхала в інше місто до батька. У неї немає друзів, нічого спільного з татом і його новою пасією, але є порцеляновий янгол Серафим від мами. Якимось дивом дівчина потрапляє в магічне місто, де дванадцять років панує зима і жодної надії бодай на щось хороше. Виявляється, що Мартин порцеляновий янгол — це дух радості та ключ до порятунку. Чи зможе дівчинка впоратися зі своїм до болю реальним світом та перетворити місто Тіней знову на Королівство золотих веж?

До всього, у переліку заслуг “Місто тіней” є «Коронація слова» «Корнейчуковська премія» і перемога на конкурсі «Напишіть про мене книжку!».


8 клас.Юрій Винничук. «Місце для дракона»

Фентезійна повість про добро й зло. У Люботені давно панує мир та спокій. Військо розпустили, лицарі позакидали мечі й завели господарство. Однак князь має доньку на виданні, а нареченим має стати лише достойний, загартований подвигами. У часи геройського дефіциту на березі Бистриці, як манна небесна, знаходиться дракон. Князь обіцяє доньку й трон сміливцю, який переможе страховисько. Однак є одне але — дракон геть не злий, сам вегетеріанець і християнин. А ще він не хоче гинути задарма.

Оповідь переносить нас у середньовічну Галичину, де світ ще старий і магічний. Повість невелика, із приємно багатою мовою, учень із радістю її проковтне за один-два вечори. Проста моральна дилема змусить помізкувати над природою добра й зла. “Не все так просто”, — прошепоче на вухо школярам Постмодерн.

Рекомендовано до прочитання:

Володимир Арєнєв “Порох із драконових кісток”. Старшокласниця Марта мріє вибратися зі свого забитого прикордонного містечка. Її батько щойно повернувся із заробітків — на війні із сусідніми песиголовцями чоловік геть змінився. Марті доводиться миритися з ненависною мачухою та заново звикати до батьківської присутності. Аби нашкребти на навчання, дівчина відкладає гроші й працює в Інкубаторі після школи, але коштів все одно обмаль. Тому вона має таємний підробіток — викопує та нейтралізовує древні токсичні кістки. Кістки драконів.
Роман динамічний і близький підліткам: шкільні будні, сімейні проблеми, друзі та однокласники. Хоча й навряд чи ви навчаєтеся з разом із дівчиною з минулого та ховаєте в гаражі драконячі зуби. Книга увійшла до коротких списків премій «Літакцент» та «Книгуру». “Сезон Кіноварі” спершу розраховувалася на дві книжки, але зараз автор впевнено говорить про трилогію. І кому перша частина зайде на ура — вже є продовження “Дитя песиголовців”.

Сергій Оксеник «Лісом, небом, водою». У постапокаліптичному світі хлопчик Лисий вирушає у небезпечну подорож до древніх Руїн, щоб врятувати своє селище і знайти речовину для очистки води. Впродовж трилогії він зустрічає вовкулак, велетенських жаб, Русалок та навіть Бабу-ягу з Лішаком. Серія доволі похмура і серйозна: екологічна катастрофа, зовнішні загрози, небажання дорослих щось робити із ситуацією та покладання на долю.

Це одна з небагатьох українських дитячих книжок, де важливі проблеми вирішують не дорослі, й усю відповідальність на себе беруть саме діти. “Лісом, небом, водою” — лише зав’язка історії, продовження пригод Лисого читайте у наступних книгах трилогії “Леля” та “Інженер”.

Галина Пагутяк «Королівство». Чотирнадцятирічна Люцина — спадковий книголюб. Усюди в квартирі стоять книжкові полиці, меблів майже немає. Дівчина потерпає від самотності і сповнена песимізму, вона сидить вдома й чекає, коли її хтось звідти витягне. А ще вона дуже боїться відьом та різної нечисті, говорить зі своїм котом Фронціусом та обожнює малювати. Та найдивніше почалося, коли мама знову поїхала у відрядження. У трамваї вона зустрічає хлопця Марка, який вміє перекидатися на лиса, потім відьми намагаються викрасти чарівну книжку, коли на чарівне Королівство нападають критиголовці… Пригода за пригодою, і Люцина зважується на дуже сміливий для себе вчинок — врятувати Королівство від Імперії.

Підліткове пригодницьке фентезі сповнене політичних алюзій та філософського підґрунтя. Це книжка про дружбу, кохання, родину й закони світобудови.

9 клас. Рекомендовано до прочитання:

Володимир Арєнєв “Душниця”. Це повість про Смерть близьких і як її сприймають підлітки. У книзі на смерті нічого не закінчується — душі померлих поміщують у спеціальні мішечки, за якими доглядають наймолодші у родині. Тільки діти з тонким чуттям мають шанс почути голоси близьких із потайбічних кульок. Трохи моторошно, чи не так? Після “гостювання” в родині душу добровільно відправляють до Душниці — вежі, де ці кульки зберігаються вічно. Якщо з якоїсь причини душа не потрапила до сховку, то вона піднімається вгору “до небес”. Однак люди й це передбачили — на висоті розміщуються спеціальні душоловки, щоб ніякий дух не вислизнув, а спійманих “втікачів” знову відправляють до вежі. Містичні закони й правила здаються зовсім незрозумілими, подекуди лячними й моторошними… Дорослі з самого малечку готують дітей до серйозного обов’язку. Адже тихий відголосок із того світу — хоч якась розрада перед остаточним прощанням.

Наталія Дев’ятко “Скарби примарних островів”. Герої трилогії — члени піратського судна, які під командуванням капітана Яроша Сокола подалися на пошуки скарбів. Дістатися Примарних островів можна лише за допомогою чарівної карти й компаса, дорога повна небезпек, а на шукачів полює жорстока імперська Химера. Водночас зі столиці Імперії до моря вирушає юнак Сашко, через якого ми бачимо непевні будні країни. Постійні сюжетні повороти тримають читача в напрузі, трилогія насичена великою кількістю персонажів і в кожного своя історія. А в центрі — протистояння жадібної Імперії та вільного Моря.

10 клас. Рекомендовано до прочитання:

Галина Пагутяк “Слуга з Добромиля”. Книжка розповідає про сина опиря і відьми, якому за таке походження немає місця у світі. Сюжет розгортається на тлі багатьох історичних подій, під час яких розповідається про Слугу із Добромиля та Орден Золотої Бджоли — це опирі-купці, які дбають про Галичину. Як ви здогадалися, це історичне фентезі.

Серед робіт Галини Пагутяк також легко відшукати багато дитячого фентезі. Вперше роман був опублікований ще в 2006 році у видавництві “Дуліби”, а Шевченківську премію отримав у 2010 (тоді письменниця вже втретє подавалася на літературну нагороду, але вперше її отримала).

Як бачимо, перелік чималий. Найбільше МОН рекомендує фентезі для учнів 6-9 класів і взагалі не ставить його на уроки для старшокласників. Кілька років тому було вирішено включити в програму 10-11 класу “Гонихмарника” Дари Корній, однак поки що ми його там не знайшли (чекаємо незабаром).

Від “Світу Фентезі” теж можемо додати кілька рекомендацій:

7-8 класи: “Варта у грі”, “Гессі” Наталія Матолінець
9 клас: трилогія “Сезон Кіноварі” Володимир Арєнєв
10-11 класи: “Лазарус” Світлана Тараторіна,
трилогія “Палімпсест” Ярина Каторож

Приємного читання!

Вікторія ТОКАРЄВА


Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *