Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Чужий

Фантастичний кінозал

Чужий / Alien (1979)

Жанр: фантастика, трилер, жахи

Режисер: Ріддлі Скотт

Актори: Сіґурні Вівер; Джон Герт; Вероніка Картрайт; Ієн Голм.

Український переклад: є

Космічний вантажник «Ностромо» на шляху додому перехоплює невпізнаний сигнал з невідомої планети. Команда через правила компанії, яка їх найняла, змушена здійснити висадку і розібратися, що й до чого. На місці вони знаходять гігантький корабель з міріадами величезних коконів. Член екіпажу стає жертвою нещасного випадку, і його терміново повертають на «Ностромо». Ніхто й не підозрює, що тепер на кораблі опинився Чужий — ідеальна біологічна машина смерті.

Нещодавно, а саме 8 жовтня, американська актриса Сіґурні Вівер відсвяткувала своє 70-ти річчя. Чудова нагода ще раз передивитися фільми франшизи, яка подарувала їй світову славу. Космічний горор «Чужий» вийшов на екрани у далекому 1979 році. Успіху стрічки сприяли потужний сценарій Дена О’Беннона та Рональда Шусета, вивірена режисерська робота молодого Ріддлі Скотта. Однак, без сумніву, можна стверджувати, що головними окрасами фільму стали абсолютно шикарний монстр і не менш розкішна протагоністка, яка з ним боролася.

За образ першого відповідав похмурий німецький геній — Рудольф Гіґер. Він витворив щось цілковито незрозуміле і, як це не смішно… чуже. Його монстр не схожий ні на що, бачене людьми раніше. Поведінка істоти викликає відразу, а її незнищенність вселяє жах. Чужий наче Термінатор із однойменного фільму, який вийшов через п’ять років, не знає жалю та болю, і його мета також одна: вбивати. Творці фільму могли запросто виставити проти нього такого собі Рембо. Перекачаний спецназівець, певно, легко б розірвав на шмаття інопланетне поріддя. Це було б видовищно, і фільм би називався «Хижак». 🙂

Ні, «Чужий» не такий. Він із зовсім іншого тіста. Це історія про безмежний морок космосу, людей, які не мають куди тікати, і безкінечну жагу до життя. Жаский трилер навіть сьогодні, коли всі його фірмові «лякалки» розтиражували у сотні клонів, змушує втискатися в крісло від напруги. Зовсім не віриться, що персонажам усе вдасться… Ні… В космосі ніхто не почує їхній крик… Невідома почвара, що скрадається в потаємних закапелках корабля, не помилує нікого.

Сіґурні Вівер зіграла ту, хто кинув монстру виклик. Її Елен Ріплі — тендітна дівчина, яка ніколи не планувала ставати до герцю з абсолютним злом. Про таких кажуть, герой мимоволі. Вона боїться, страждає і бореться. Їй легше співчувати. Її біль сприймається як власний. Цікаво, що під час зйомок фільму актриса не мала певності щодо власного майбутнього, так само, як не мала цієї певності і її героїня. Коли у Сігурні проявилася алергія, вона дуже хвилювалася, що це реакція на кота, з яким вона взаємодіяла в кадрі. Дівчина дуже хвилювалася, що через це її можуть звільнити — в Голлівуді легше було знайти ще одну старлетку, ніж тренованого кота. На щастя, все вирішилося на краще. І Елен Ріплі разом з руденьким Джонсі змогла врятуватися із пазурів чужого, а на Сіґурні Вівер чекала блискуча кар’єра і нові зустрічі з космічними монстрами.

Цитати

— Це дуже схоже на молекулярну кислоту.

— Мабуть, вона у нього замість крові.

— Ідеальний механізм самозахисту. Його так просто не вб’єш.

— Мати! Я увімкнула охолоджувальні блоки. Мати!

— Корабель буде знищено через п’ять хвилин.

— Сука.

Не хочу аби ви плекали ілюзії… але можете розраховувати на мої співчуття.

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *