Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Принцеса-наречена

Фантастичний кінозал

Принцеса-наречена /
The Princess Bride (1987)

Жанр: фентезі, мелодрама, пригоди, комедія

Режисер: Роб Рейнер

Актори: Робін Райт, Кері Елвіс, Кріс Сарандон, Менді Патінкін, Пітер Фальк

Український переклад: є

Маленький хлопчик захворів, і щоб розважити його дідусь читає дитині казку. В «Принцесі-нареченій» є все: фехтування, бійки, тортури, помста, гіганти, монстри, погоні, втечі, справжнє кохання, дива. Чарівна красуня Маргаритка закохана у юного наймита Веслі. Щоб зібрати грошей на весілля, парубок їде шукати удачі за морями. Невдовзі приходить трагічна звістка, що його корабель захопив сумнозвісний Страшний Пірат Робертс, який ніколи не лишає своїх полонених живими. Через п’ять років вбита горем Маргаритка погоджується вийти заміж за нелюба — принца Гампердінка. Однак майже перед самісіньким весіллям її викрадає трійка колоритних бандитів…

«Десяте королівство», «Шрек», «Одного разу» — цих та інших подібних за тематикою фільмів не було б, якби не «Принцеса-наречена». Вона одна із перших започаткувала тренд на постмодерністське перелицювання відомих казок у кіно. Звісно, спершу була книжка. Її написав голлівудський сценарист, лауреат двох премій Оскар (за сценарій до фільмів «Бутч Кессіді та Санденс Кід» і «Вся президентська рать»), Вільям Ґолдман. Цікаво, що іронічна казка, яку він розповідав своїм донькам, принесла йому значно більшу славу і статки, ніж серйозні детективи, якими він планував заробляти на життя. Роман з часом із бестселера переріс у лонгселлер. Майже відразу після публікації книжки у 1973 році права на екранізацію викупила кінокомпанія FOX. Однак до екранів фільм дістався лише через 14 років, змінивши кілька студій та знімальних команд.

Стрічка Роба Рейнера не мала великого фінансового успіху, але після виходу на відео фільм став культовим. Він регулярно опиняється у різноманітних списках найкращих комедій, казок, романтичних фільмів і таке інше. Американська культура розібрала його на цитати і всотала в себе дивний стиль історії. Класичні сюжети тут перевертаються з ніг на голову, кожен зі знайомих персонажів виявляється не тим, ким здається, а над усім цим витає дух абсурдистського гумору Монті Пайтонів. Фільму вдалося зібрати дуже вдалий та потужний каст. Усі актори на своєму місці. Були серед них як живі ікони, на кшталт Пітера Фалька, Біллі Крістала та Пітера Кука, так і на той час новачки у професії — Кері Елвіс та Робін Райт.

«Принцеса-наречена» — дуже приємна та легка казка, яка запам’ятовується після першого ж перегляду, і до якої хочеться повертатися час від часу. Фільм, попри свій поважний вік, зовсім не застарів ні з ідейної точки зору, ні з технічної… Ну, гаразд. Можливо, саме спецефекти фільму зараз виглядають трохи смішно, але навіть вони сповнені своєрідного шарму.

Цікаво, що режисер фільму, Роб Рейнер також зняв такі фільми, як «Залишся зі мною», «Коли Гаррі зустрів Саллі» та «Мізері». Над чимось він працював до «Принцеси-нареченої», над чимось після, але в його романтичній казці знайшлося місце для мотивів усіх цих фільмів. Так, так… дещо від «Мізері» в «Принцесі-нареченій» також є. Згадайте Яму Відчаю. 😉

Як побажаєте.

Вітаю. Моє ім’я Ініґо Монтоя. Ти вбив мого батька. Приготуйся померти.

— Дайте ключ від брами.

— У мене немає ключа.

— Феззіку, відірви йому руки.

— Ви цей ключ маєте на увазі?

— Ти смієшся з мого болю!

— Життя і є біль, ваша високосте! Кожен, хто стверджує інше, щось продає.

Матеріал підготували
Анатолій ПІТИК і Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *