Кіно та анімаціяОглядиПублікації

У темному-темному будинку…

У темному-темному будинку...

Пам’ятаєте «Марусю Чурай» Ліни Костенко? Оті хрестоматійні рядки про брак письмових джерел: а що якби знайшлася книга, «неопалима — наче купина»? Ліні Василівні її знайти не вдалося, зате подібна дивовижа трапилася персонажам підліткового жахливчика, який 8 серпня вийшов в український прокат — «Страшні історії для розповіді в темряві».

Фільм від перспективного жахороба Андре Овредала, що зняв свого часу мок’юментарі «Мисливці на тролів», який високо оцінили критики. Щоправда, не він продавав українському (та й не тільки) глядачеві цей фільм. Рекламники робили акцент на продюсері фільму — фанаті всього дивного і незвичного Ґільєрмо дель Торо. Але ні ім’я режисера, ні ім’я продюсера не змогли витягти стрічку із болота вторинності.

Автори вирішили знову розповісти історію про групу підлітків, які розбудили давнє зло і тепер не знають, як його приспати назад. За основу взяли дитячу серію книг Елвіна Шварца, додали дрібку ностальгії за минулими часами і почали лякати. Події фільму розгортаються у 60-х, в маленькому американському містечку, де друзі-аутсайдери (двоє хлопців і одна дівчина) вирішили розпрощатися з дитинством і востаннє піти на гелловінську ніч. Внаслідок кількох «несподіваних» сюжетних поворотів, яким посприяла купка стереотипних шкільних хуліганів на крутій тачці та загадковий незнайомець на ще крутішій тачці, дітлахи опиняються у старовинному будинку з привидами. Там глядачам скоромовкою переповідають історію про злого-злого привида з важким-важким минулим, у якого персонажі поцупили книжку з казками. Тепер історії пишуться самі по собі — і здавалося б, біс із ним, хай пишуться — але вони ще й утілюються в життя.

Уся історія літератури, кіно та музики підтверджує одну нехитру думку. Байдуже, наскільки вторинним є ваш сюжет – важить подача. Драма «Макбета» відома всім, але це не робить фільм Акіри Куросави «Трон у крові» гіршим. Шкода, що Андре Овредалу забракло хисту. Його фільм повниться банальними скримерами, сюжетними лініями, які не ведуть нікуди, і позбавленим вигадки фіналом (питання до тих, хто дивився: на якій хвилині ви здогадалися, як усе завершиться?)

У кінозалі ми побачили хлопчика років 7-8. Спершу здивувалися. але вже через півгодини фільму стало зрозуміло, що жодної травми, про яку можна було б потім поговорити з психологом, малий не отримає. Ба більше: здається, він єдиний у залі не занудився. Звісно, він не був цільовою аудиторією «Страшних історій», але справжнім поціновувачам жанру там робити немає чого. Це не Джордж Ромеро, не Тоб Гупер, не Сем Реймі. Це набагато гірше. Тельбушні немає взагалі. Монстри також досить стандартні. Дитячий рейтинг PG-13 підкладає фільму свиню. З одного боку, він дозволяє запустити до зали побільше підлітків, а з іншого боку, всі ніби забули, навіщо підлітки ходять на фільми жахів: вони жадають зустрічі з Еросом і Танатосом. Вони прагнуть відчути себе майже дорослими, а фільм пропонує їм знову погратися в безпечній, а через те осоружній пісочниці. Спроба набрати балів за рахунок гри з підлітковими страхами спрацьовує тільки раз у сцені з прищем старшої сестри одного з головних героїв. Решта пострілів — у молоко. Більш-менш вдало нагнітається саспенс у сцені з червоною кімнатою, але, будьмо чесні, це велике читерство. У червоному фільтрі все видається тривожнішим, навіть фотка милого котика. 🙂 Невдала спроба погратися в джалло.

Зрозуміло, чому цей фільм виник: шалений успіх «Дивних див», помножений на феноменальні фінансові здобутки нової екранізації «Воно», прирікають фанатів жанру на подібні поробки. Найближчі кілька років Голівуд точно бомбитиме кінотеатри ось такими от «Страшними історіями». Навіть цей фільм завершується жирнючим натяком на сиквел. Незрозуміло тільки, навіщо це дивитися. Ми сходили, бо це наша робота, але вам не радимо. Краще іще раз перегляньте «Зловісних мерців».

P.S. А ще у фільмі злочинно мало Діна Норіса. Нам як фанатам «Пуститися берега» дуже прикро. До біса цей дитсадок. Ми хочемо горор з Норісом у головній ролі. 🙂

Катерина ПІТИК і Анатолій ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *