Кіно та анімаціяОглядиПублікаціїФантастичний кінозал

Фантастичний кінозал: Жах перед Різдвом

Фантастичний кінозал

Жах перед Різдвом / The Nightmare Before Christmas (1993)

Жанр: мюзикл, комедія, темне фентезі

Режисер: Генрі Селік

Актори: Денні Ельфман; Кріс Сарандон; Кетрін О’Гарра; Пол Рубенс

Український переклад: є

Десь на світі є місце, в якому живуть різномасті монстри: вампіри, вовкулаки, відьми, живі мерці, моторошні клоуни та інша нечисть. Всі вони обожнюють Самайн. Мабуть, тому й назвали своє поселення: місто Гелловін. Навколо цього свята крутиться усе їхнє життя. 364 дні на рік вони готуються, а потім зловісно, похмуро та моторошно відзначають знаменний день. Очолює цей строкатий набрід — Гарбузоголовий Джек. Найжахніший монстр з усіх, він втомився щорічно вирізати з паперу кажанів і страхати задоволений натовп на площі. Його душа прагне чогось більшого та дивовижнішого. Якось він дізнається про дивне свято, для якого потрібні ялинка, сніг та загорнуті у папір подарунки. Захопившись ідеєю, Джек викрадає Санта Клауса, щоб зайняти його місце і самому відчути атмосферу Різдва. Проте чи гарна це ідея?

Тім Бартон завжди був дивним хлопом. Все життя його цікавили різні похмурі штучки, тож навіть радісні свята інтерпретувалися ним по-своєму. Ще на початку 80-их, працюючи на студії «Дісней», він написав вірша на три сторінки під назвою «Жах перед Різдвом». Молодий геній хотів створити короткометражний мультфільм, текст для якого б начитав легендарний актор горор-фільмів Вінсент Прайс. Було створено низку концепт-артів та скульптур персонажів. Згодом Тім залучив до роботи Генрі Селіка, який також працював аніматором «Діснея». На жаль, студія дуже швидко збагнула, що проект для неї «надто дивний» і спершу відмовилася його фінансувати, а потім вигнала на мороз і автора. Той теж був «надто дивним» для «Діснея».

Тім Бартон подався в кіно, де доволі швидко став популярним завдяки роботі над такими фільмами, як «Бітлджус» та «Бетмен». Він вирішив повернутися до своєї старої ідеї, і цього разу студія погодилася з напрацюваннями Тіма. Режисером мультфільму став Генрі Селік, оскільки сам Бартон якраз працював над «Бетмен повертається» і не хотів переобтяжувати себе виснажливою ляльковою анімацією. Музичною складовою мультфільму, який на той час уже став мюзиклом, зайнявся легендарний Денні Ельфман. Композитор також подарував Гарбузоголовому Джеку свій голос. Принаймні, в піснях. Говорить за симпатичного скелетика інший актор.

Готовий мультфільм став справжнім шедевром, який дуже швидко заробив статус сучасної класики. Творцям вдалося неможливе: поєднати моторошну естетику з карамельною атмосферою зимових свят. «Жах перед Різдвом» уже багато років тішить дорослих і дітей своєю небанальністю. А як його люблять продавці, взагалі страшно згадувати! Сюжет дозволяє рекламувати як сам мюзикл так його головного героя майже півроку: спершу Гарбузоголового Джека дістають десь у вересні, напередодні Гелловіну, — і він зберігає свою актуальність аж до кінця зими!

Мабуть, справжнім секретом успіху «Жаху перед Різдвом» є його щирість та чесне ставлення до аудиторії: бридотні речі в ньому справді бридотні, чорним гумором повниться кожна сцена і ніхто не намагається зобразити покійницьке кодло милішим, ніж воно є насправді. У цьому, до речі, робота Тіма Бартона та Генрі Селіка разюче відрізняється від останньої версії «Родини Адамсів». Окрім усього іншого, мультфільм здатен запропонувати глядачам цікаву історію з глибокою мораллю, до якої хочеться повертатися знову і знову. Кожного Гелловіну та кожного Різдва.

Цитати

Наш дарунок — смачних мишей пакунок, і зверху гарний бант.

А найкраще, як завжди, я зберіг на кінець. Бо різдвяний король тих країв — то жахливий дідуган, що страшним голосом кричить… Принаймні, я так зрозумів. Ще я чув, що у нього величезні клешні. Він червоний, як варений рак. Він їде у кривавих санчатах з оленями і кидає усіх до мішків. І темної ночі під місяцем він небом летить, мов кажан. Він король. І звуть його Санта Клац.

— Хіба ви не чули про спокій на землі та добре ставлення до людей?

— Ні!

Анатолій ПІТИК та Катерина ПІТИК

Сподобалася стаття? Перекажи гривню ельфам на шоколадку.

Приват Банк: 5168 7554 3873 6817

Залишити відповідь

Увійти за допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *